Baba

10 furcsa dolog az újszülöttnél, ami teljesen normális

Amikor hazavisszük az apró kis csomagot, csak azt látjuk elsőre, milyen tündérien szuszog ez a pici, védtelen kis lény. Aztán történhet pár meglepő dolog, ami az újdonsült szülőből aggódást vált ki.
2016. Szeptember 20.

10 furcsa dolog az újszülöttnél, ami teljesen normális

Összeszedtük a leggyakoribb, elsőre talán ijesztőnek tűnő jelenségeket.

Koszmó

A neve rémes, olyan, mintha az lenne benne, hogy a pici babánk egyszerűen koszos a feje. Pedig szerencsére semmi ilyesmiről nincs szó, teljesen természetes, pusztán néhány csecsemőnek a fején fokozottan működnek a faggyúmirigyek.Egyszerű megoldás, ha a baba fejét vékonyan bekenjünk fürdés előtt egy kis olívaolajjal, majd egy órácskára vékony sapkát adunk rá. A koszmó utána fésűvel, fogkefével vagy akár kézzel is könnyen leszedhető. Fontos, hogy csak finoman nyúljunk hozzá, ne erőltessük, ami nem jön le egyszerre, az majd lejön a következő alkalommal. Sokszor hosszú időre eltűnik és néha fellángolás-szerűen újra előjön. Ilyenkor kezeljük újra olajjal.Mikor kell aggódni?

Szerencsére ez nem ad okot aggodalomra, általában magától elmúlik.

Pelenkarobbanás

No, igen. A friss szülők mélyebb és intenzívebb kapcsolatot fognak ápolni egy darabig a gyermeki végtermékekkel, mint az bármikor is gondolták volna. És igen, a pici babák hatalmasakat tudnak rottyantani. Az újszülött leginkább mustár-állagú, pépes végterméket tud produkálni, ami a fizika törvényeinek megfelelően a nagy akarástól bizony be tud teríteni ezt-azt.Ez nem természetellenes, jobb, ha felkészülünk rá – mármint arra, hogy azért a pelenkából könnyedén kijöhet a beltartalom és utódunk akkor is képes hatalmas produkciókra, ha épp egy rövid ideig nincs rajta a pelenka. Jó reflexek és lemosható környezet segít a helyzeten.Mikor kell aggódni?

A színe igen változatos lehet, barnás, sárgás sőt, még a zöld árnyalatai is elfogadottak. Viszont amennyiben esetleg vért, vagy véres elszíneződést látnánk benne, keressük fel mihamarabb a gyerekorvosunkat!

Duzzadt mell

Ijesztő lehet, de nincs ok pánikra! Az újszülöttek melle még az anyai hormonok hatására könnyen megduzzadhatnak. Nem kell aggódni, magától elmúlik. Sőt, az is előfordulhat, hogy még tej is szivárog belőle, ezt magyar népnyelv “boszorkánytejnek” hívja, de ez sem ad okot aggodalomra.Mikor kell aggódni?

Ha a mellbimbó körül kipirosodik a bőr és esetleg láz is kíséri, forduljunk orvoshoz.

Vér a pelenkában

Ez az igazán ijesztő tünet, nem csoda, ha az anyuka sokkot kap, de lehetnek teljesen természetes okai is. A kislányok egy darabig még az anyai hormonok hatása alatt állnak születés után is, így tulajdonképpen egy mini ciklusról beszélhetünk, mely hamar elmúlik.Mikor kell aggódni?

Bár feltehetően nincs semmi gond, de ebben az esetben érdemes konzultálni a gyerekorvossal, hogy mindenki megnyugodhasson.

Gyakori tüsszögés

Ne felejtsük el, az újszülötteknek még minden nagyon új, még csak ismerkednek, barátkoznak a világgal. Ráadásul nekik nincs még orrszőrzetük, ami segítene kicsit megszűrni a levegőt. Lehet, hogy valamit mi már észre sem veszünk, de őket még zavarja. Ez lehet por, de akár a napsütés is kiválthatja – és nem kell ebben az esetben napallergiáról beszélnünk. A tüsszögés egyik gyakori oka, hogy a baba a plusz nyáktól, esetleg a járatokban maradt magzatvíztől próbál megszabadulni.Mikor kell aggódni?

Ha a tüsszögést sípoló légzés is kíséri, kérjünk orvosi vizsgálatot, hogy meggyőződhessünk róla, a pici járatai és tüdeje tiszták és nem allergia okozza a tüsszögést.

Véletlen, hirtelen rángások

Néha a babák véletlenszerű mozdulatokat tesznek, amelyek meglephetik az újdonsült szülőket. Sírás és evés után még gyakoribb ez a jelenség. Amikor a baba elveszti valahogy az egyensúlyát, vagy bizonytalanul érzi magát – ez akár háton fekvés közben is előfordulhat – akkor tapasztalhatjuk az úgynevezett Moro- vagy más néven átkarolási refIexet, mely már a pocakban, a kilencedik héten kialakul náluk.A baba, ha megbillen az egyensúlya, vagy megijed, először széttárja a karjait és lábait, szinte meg is dermed kicsit, majd a teste előtt keresztezi a karjait, mintha valamit meg szeretne ölelni. Ez a reflex normális esetben a negyedik hónap végére legátlódik.Ismét nincs ok aggodalomra, ahogy fejlődik, érik az idegrendszer, ezek a mozgások fokozatosan kikopnak.Mikor kell aggódni?

Ha a remegések, rángatózások idővel nem múlnak, érdemes neurológus véleményét kikérni.

Hosszadalmas csuklás

A felnőtteknek megviselő tud lenni egy hosszadalmasabb csuklási roham, de akár furcsa, akár nem, a piciket ez nem zavarja. Leggyakrabban evés után jelentkezik, de előfordulhat bármikor. Az okát nem tudják pontosan, a legújabb kutatások szerint ez egy, a szoptatás során aktiválódó reflex, mely meggátolja, hogy folyadék kerüljön a légutakba.Mikor kell aggódni?

Ha a baba a csuklásrohamok után nagyobbakat bukik és esetlegesen ettől veszélybe kerül a súlygyarapodás, akkor konzultáljunk a gyerekorvossal.

Lüktető kutacs

Amikor az apró és törékeny pici lényt kézbe vesszük, megijedhetünk attól, hogy milyen intenzíven lüktet a feje teteje. Bizony, nem nőtt még be a feje lágya, ahogy a köznyelv is mondja. Jó, persze, lehet erről előzetesen olvasni, de élesben ez is – mint sok egyéb – kicsit másként fest. Nem kell megijedni, ez is teljesen természetes, az idő múlásával elmúlik ez is.Mikor kell aggódni?

Általában a szülők a túl nagy, illetve túl kicsi kutacs esetén szoktak aggódni, de a kutacs mérete genetikai adottságoktól függően nagyon eltérő lehet. Ha a baba részt vesz a rendszeres védőnői, illetve gyermekorvosi ellenőrzéseken, kiderülhet, hogy van-e valami teendő a kutaccsal kapcsolatban.

Kancsalság

Amikor szemünk fénye a világra jön, egy darabig nem biztos, hogy a megfelelő irányba fognak nézni a szemei. Ne felejtsük el, hogy az anyaméhben a babák 9 hónapi sötétségben voltak, idő kell ahhoz is, hogy megtanulják koordinálni a látásukat, edzésbe jöjjenek az izmok. Meg kell tanulniuk, hogy kell fókuszálni egy közelebbi és egy távolabbi tárgyra és ez nem megy egyik pillanatról a másikra.Sőt, a babák arcberendezése is rájátszik kicsit a kancsalság érzetre, hiszen a széles orrnyereg miatt sokszor nem látjuk teljesen reálisan a szemek állását.Mikor kell aggódni?

A babák szeme pár hónap alatt adaptálódik a kinti világhoz. Ha 6 hónap múlva is úgy látod, talán nincs minden rendben, konzultálj szakorvossal!Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: Kismama magazin