Baba

Ezeket jó, ha tudod újdonsült kismamaként

A terhességed alatt biztosan elolvastál már néhány könyvet, egy rakat fórumot átböngésztél - de biztos, hogy kellően felkészültél a kis jövevény érkezésére?
2016. Szeptember 03.

Ezeket jó, ha tudod újdonsült kismamaként

Sok szülő már rég szert tett a legtökéletesebb autósülésre, és már úgy cserél pelust, mint senki más, ám egészséggel kapcsolatos témákban bizonytalan – véli Ari Brown doktor, aki a baba első évéről könyvet is írt. Nem lehet persze minden lehetséges forgatókönyvre előre felkészülni, hisz mindig lesz némi bizonytalanság, de ha az alábbiakkal tisztában vagytok, nagy baj nem lehet!

1. A baba sokkal éberebb az első 48 óra után

Amíg a kórházban vagytok, a babával mindketten kicsit kábábbak, nyúzottabbak, fáradtabbak vagytok. De az első 48 óra után ez megváltozik, az orvos szerint a baba ezután magához tér, ekkorra jön rá, hogy elhagyta a méhet, és hirtelen nagyon éhes lesz. Ez gyakran sokkolja a szülőket, hiszen megszokták, hogy a kórházban a pici nyugodt és aluszékony. Miután hazamennek, többet van ébren és többet sír.

2. Milyen időközönként egyen a baba?

Az elavult nézet szerint szigorúan 3 óránként kell enni adni a picinek. Mivel minden csecsemő más és más, ezért nincs is olyan óra-perc pontos gyakorlat, ami az összes újszülöttnél beválik. Ne “időre” szoptass, hanem igény szerint! Folyamatosan tarts kapcsolatot védőnővel vagy szoptatási tanácsadóval, különösen, ha gondok adódnak a szoptatásnál.

3. Besárgult a csecsemő?

Az újszülötteknél teljesen normális, hogy a születés utáni első napokban besárgulnak. A babák több mint fele, a koraszülötteknek pedig körülbelül nyolcvan százaléka sárgul be jelentősebben. Ennek valószínűsége a harmadik-ötödik napon a legnagyobb. Természetes folyamat zajlik le ilyenkor: minden újszülött szervezetében újakra cserélődnek a magzati életből hozott vörösvértestek, amelyek már nem az anyai vérből kapják az oxigént.

A kialakulás is fokozatos, és a tetőzés után ismét fokozatosan csökken. A kezelés csak bizonyos értékeknél szükséges, általában magától oldódik.

A kezelést indokolja, ha a baba aluszékonnyá válik, és nehezen etethető, itatható. Szükség lehet megfelelő folyadékpótlásra, esetleg infúzióra, s mellette indokolt lehet a kékfény használata. Ma már nemcsak a kékfényt, hanem a zöldfényt is alkalmazzák. A fény a bilirubin lebomlását segíti. A kékfény nem ártalmas, a szemet nem sérti, látásromláshoz nem vezet. A babák szemét csupán azért takarják, védik, nehogy szemgyulladást kapjanak. Súlyosabb esetben vércserét alkalmaznak, de erre nagyon ritkán kerül sor.

4. Felfordulnak a napok

Nem jó hír, de igaz: a csecsemők jellemzően nappal álmosak, éjszaka éberek. Ez az első négy hétre igaz, de idővel átalakul, csak türelmesnek kell lenni, amíg a melatonin, vagyis az alvási ciklust szabályozó hormon úgy fog működni, ahogy kell.

5. Tüsszentés és csuklás

Valami elképesztően cuki, ahogyan a pici babák tüsszentenek, de ha ez gyakori, akkor a szülő hajlamos betegségre vagy allergiára gondolni. Megnyugtathatunk: a gyakori tüsszögés elég általános jelenség a kicsiknél. Az ok egyszerű: mivel az orrnyálkahártyát a méhben még magzatvíz borította, szokatlan neki a kinti légkör, s ezért a levegőben lebegő apró porszemecskék eleinte tüsszögésre ingerlik.

A csuklással is hasonló a helyzet. A pocakban csukló babáknál igen gyakori, hogy a születésük után is megtartják a szokásukat, vagyis az átlagnál jóval többször kezdenek el csuklani. Ez a jelenség elsősorban a szülőket zavarja, akik rögtön arra gondolnak, hogy valami baj lehet a picivel, biztos rosszul veszi a levegőt. Szerencsére erről szó sincs, a csecsemőkori csuklás hátterében az éretlen idegrendszer áll, ami miatt a rekeszizom fokozott ingerlékenységgel reagál a külső hatásokra, és görcsös összerándulásokat produkál.

6. A széklet színe

A babák székletének szinte a megszállottjává tudnak válni a szülők, a színe és állaga állandó beszédtémát szolgáltat, illetve sokat keresgélnek a netes keresőkben is erre. Az újszülött először sötétzöld, feketés magzatszurkot ürít. Ahogy elkezd a baba anyatejjel táplálkozni, megváltozik a széklet állaga és színe. Ha a magzatszurok teljesen kiürül, aranybarna színe lesz az anyatejes baba székletének.

(A cikk forrása: parents.com)

Kapcsolódó cikkeink: