Baba

A szülők leggyakoribb problémái, mikor megérkezik az újszülött

Olykor a legapróbbak jelentik a legnagyobb kihívást a szülők számára. Édesanyák meséltek róla, számukra mi jelenti a legnagyobb problémát újszülött babájukkal kapcsolatban.
2016. Május 26.

1. Szoptatás

A szoptatás a világ egyik legtermészetesebb dolga, mégis némi gyakorlást igényel. Főleg az elején nem megy olyan simán a dolog, mint ahogy azt gondolná az ember. Az édesanyák 2/3-ának legalábbis gondja akad vele.A probléma: A megkérdezett anyukák 42%-a bizonytalan, eleget szopott-e a babája.

A megoldás: Figyeled a babád jelzéseit. Hidd el, ő tudja, mennyi tejre van szüksége. Ha igény szerint szoptatod, mindig pont annyit eszik majd, amennyit kell.

A probléma: Nem tudják az anyukák, hogyan kell mellre helyezni a babát.

A megoldás: Keress tippeket a neten, például ebben a cikkünkben.

A probléma: Kényelmetlen a szoptatás.

A megoldás: Alakíts ki egy kényelmes kis szopis fészket otthonodban. Szoptathatsz az ágyadon, egy fotelben vagy akár egy egyszerű kis sámlin is, találd meg azt a helyet, ahol a legjobb nektek. Ha gondolod, beszerezhetsz egy szoptatós párnát is.Ha még mindig nem boldogulsz a szoptatással, kérd ki tapasztalt anyukák véleményét, vagy keress fel egy szoptatási tanácsadót.

2. Tápszeres etetés

A tápszerrel való táplálás teljesen más, mint a szoptatás, megvannak a saját kihívásai.A probléma: Nem tudod, melyik tápszert válaszd.

A megoldás: Tudd meg, hogyan kell választani. A legjobb, ha a gyermekorvost kérdezed meg, mielőtt magadtól nekiesel a boltok polcainak.

A probléma: Drága a tápszer.

A megoldás: Szétnézel, mik a lehetőségek. Ha orvos írja fel a tápszert, sokkal olcsóbb, mint ha te vásárolnál egy számodra szimpatikus terméket a drogériában. Ha mégis oda indulsz, kipróbálhatod a saját márkás termékeket is, ezeknek kedvezőbb az ára.

A probléma: Bűntudatod van, amiért tápszerrel táplálod a babádat anyatej helyett.

A megoldás: Tudatosítsd magadban, hogy nem a te babád az első, és nem is az utolsó, aki tápszert kap. Beszélgess más anyukákkal erről, kérdezd meg, ők hogyan győzték le a bűntudatukat.

3. Egyéb táplálási problémák

Nem számít, hogy anyatejes vagy tápszeres a babád, találkozhatsz az alábbi dilemmákkal.A probléma: A babád visszabukja a tejet/tápszert.

A megoldás: Derítsd ki, miért teszi ezt. Túleszi magát? Nem neki való az adott tápszer?

A probléma: Refluxos a babád.

A megoldás: Nézz utána, mit lehet tenni ilyen esetben. Ebben a cikkben sok segítséget találsz.

A probléma: Úgy érzed, nem gyarapodik rendesen a baba.

A megoldás: Valóban így van, vagy inkább csak te aggódod túl a dolgot? Itt találsz tanácsokat.

4. Alvás

Az alvás, altatás okozza talán a legnagyobb kihívást az újdonsült szülők számára. A probléma: Túl sokat van ébren a babád éjszaka, te kialvatlan vagy és már fogalmad sincs, miben is reménykedj.

A megoldás: Tudnod kell, hogy ez teljesen természetes dolog a kisbabáknál, millió dolog miatt ébredhetnek éjszaka. Cikkeinkből megtanulhatod, hogyan és mennyit alszanak a babák, és azt is, hogyan lehet jó alvási szokásokat kialakítani. Gondolunk itt például az esti rutin bevezetésére, ami biztonságot nyújt számára.

A probléma: Napközben nem akar aludni a baba.

A megoldás: Kialakítasz egy napirendet, aminek része a napközbeni alvás is.

Nem egyszerű az újszülött babával az élet

5. Sírás

A babák bizony sírnak. Mindegyik. Nyilván ezt te is tudod, de valószínűleg nem vigasztal, hiszen kialvatlan vagy és emiatt talán ideges is. Meg persze jó lenne érteni, miért sír ennyit a baba?A probléma: A megkérdezett édesanyák 21%-a küzdött a sírással.

A megoldás: Ki kell derítened, miért sír a baba? Álmos? Éhes? Melege van? Netán fázik? Vagy szimplán csak a testközelségedre vágyik? Ha megvan az ok, akkor meglesz az is, hogyan tudod megnyugtatni.

6. Kimerültség

A megkérdezett édesanyák fele nyilatkozta, hogy egy újszülött babáról gondoskodni nehezebb, mint remélték. A probléma: Kimerült vagy. Az anyukák 71%-a számára az alváshiány jelenti a legnagyobb problémát, amióta kisbabájuk van.

A megoldás: Pihenned kell. Hogy hogyan? És mikor? Például akkor, amikor a baba is alszik napközben. Ne a házimunkával foglalkozz, az megvár. Amikor ő alszik, te is pihenj le. Vagy legalább relaxálj.

A probléma: Nincs időd magadra. A megkérdezettek 64%-ának soha nincs ideje saját magára (vagy a házimunkára).

A megoldás: Vond be a párodat az otthoni teendőkbe. Próbáld meg jobban beosztani a teendőket, ha például két napra előre főzöl, máris spóroltál egy kis időt, mert nem kell mindennap a konyhában robotolnod. Az is jó ötlet, ha a fagyasztót is megtöltöd, ez praktikus lesz később, a hozzátáplálás idején is, amikor már a babádnak is főznöd kell pici adagokat.

A probléma: A baba érkezése próbára teszi a kapcsolatod a partnereddel.

A megoldás: Muszáj kettesben is lennetek néha. Igen, tudjuk, hogy nincs “felesleges” időd a baba mellett, de akkor is. Kérd meg valamelyik nagyszülőt, hogy vigyázzon egy kicsit a babátokra, amíg ti egyszer-egyszer elmentek moziba, vagy vacsorázni, vagy csak egy nagyot sétálni.A cikk forrása: babycenter.comEzeket is olvasd el: