Baba

Bukás vagy betegség?

Sok babánál tapasztal a szülő kisebb-nagyobb eltéréseket, amelyek ijesztőek lehetnek, de érvényes rájuk a nagyi mondása: majd kinövi!

Bukás vagy betegség?

Öt hónapos a kislányom. Születése óta bukik, szinte minden evés után. A gyermekorvosunk megnyugtatott, hogy nincs ezzel semmi teendő, mert Laura szépen fejlődik. Kipróbáltuk a Kismama korábbi számában olvasott praktikákat és a védőnői tanácsokat, de nem segített semmi. Mivel most a súlygyarapodása is csökkent, elvittem hasi ultrahangvizsgálatra, ahol GOR-t láttak, és javasolták, hogy vigyem el szakorvoshoz. Mi is pontosan ez a GOR, és mennyire kell aggódnom miatta?

M. Barbara, e-mail

Bukás vagy betegség?

Dr. Veres Gábor gasztroenterológus gyermekgyógyász válasza

A bukás, orvosi szóval reflux, gyakori jelenség, általában három-négy hónapos korra múlik el. Előfordul azonban, hogy tovább is megmarad, és refluxbetegség (GOR) alakul ki. A reflux szó visszafolyást jelent, s arra utal, hogy a már lenyelt gyomortartalom visszakerül a nyelőcsőbe, ezt mutatta a hasi ultrahang.

Ilyenkor a csecsemő rendszeresen elutasítja a táplálékot, üvölt, amikor meglátja az üveget vagy az anyamellet, rövid ideig szopik, és hamar elfordítja a fejét, emiatt nem jut elegendő táplálékhoz, súlya nem gyarapodik, sőt akár csökkenhet is. Figyelmeztető jel lehet az is, ha etetés közben feltűnően sokat köhög. A refluxbetegség a hirtelen bölcsőhalál lehetséges okai között is szerepel, továbbá a felböfögött gyomortartalom belégzése asztmatikus köhögést, nehézlégzést is okozhat. A probléma szerencsére orvosolható: mesterségesen táplált babáknál megoldást jelenthet a tápszert besűrítő szentjánoskenyérmag-kivonatot tartalmazó tápszer. Szoptatott csecsemőknél ritkábban fordul elő ez a panasz, mivel az anyatej gyorsabban megemésztődik, rövidebb ideig van a gyomorban. Néha gyógyszeres kezelésre is szükség lehet, műtétre azonban elvétve kerül sor emiatt.

Fontos, hogy meg tudjuk különböztetni egymástól az ártalmatlan bukást és az esetleg betegséget, anatómiai rendellenességet sejtető hányást. Bukásnál a tej kifolyik a szájból, hányásnál nagy lendülettel, áradásszerűen jön, többnyire csak hosszabb idővel a szopás után. Sugárhányás esetén forduljunk orvoshoz!

Kapcsolódó cikkeink bukás témában:

Forrás: Kismama magazin