Baba

Miért bukik a kicsi?

A büfögtetés alatt a kisbaba öklendezik. Ez nyilvánvaló, de mire gondoljunk, ha mindez pelenkázás közben történik?
2003. Január 27.

Miért bukik a kicsi?

Maga a szó is furcsa, hiszen itt nem bukik el/meg senki. A bukás kifejezés talán azért alakult ki a magyar nyelvben, mert a jelenség általában a jóllakott csecsemőknél figyelhető meg, akiknél vagy böfögtetés közben vagy utána az elfogyasztott étel felbukik vagy visszacsorog a gyomorból.

Picit mohók

A jelenség gyakran közvetlenül a böfögtetés ideje alatt jelentkezik, amikor a nagy erővel távozó levegő a gyomorból magával sodorja az elfogyasztott táplálékot. Ugyancsak gyakori, hogy a lefektetett csecsemő mellett jelenik meg egy nedves kis folt, amely színével tükrözi az elfogyasztott menüt. Ennek az a magyarázata, hogy a gyomorban még bőven maradt levegő vagy az elfogyasztott étel volt sok, ezért a gyomorfal megfeszül, s a fölösleges táplálék, vagy levegő csak bukás, rosszabb esetben hányás formájában tud távozni.

Gyakran fordul elő bukás a baba mozgatásakor is, például pelenkázáskor, hasra forduláskor, intenzívebb mozgáskor. Mi a jelenség oka? A csecsemő napja nagy részét fekvő helyzetben tölti, s ilyenkor nyelőcsöve úgy helyezkedik el, hogy a felgyűlt levegő csak a gyomron keresztül, annak tartalmának egy részét maga előtt sodorva tud kiürülni. A csecsemő gyomra a közhiedelemmel ellentétben kicsi és rugalmatlan. Ha a baba mohósága miatt vagy a szülői “jóakarat” következtében a gyermek gyomrába több étel jut, mint amit elvisel, akkor a gyomorfal feszülni kezd. A feszülést érzékelik az idegvégződések, és beindulnak azok a védőfolyamatok, amelyek meggátolják, hogy a baba gyomrát túl sok táplálék terhelje meg.

A bébik nagyságukhoz képest amúgy is többet esznek, mint a felnőttek, hiszen első életévük végére megháromszorozzák testsúlyukat, és több mint 20 centit nőnek. Ez a fokozott gyarapodás csak nagy energia-bevitel árán teremthető meg.

Ritkán kóros

A bukás a legtöbb aggodalmat az első gyermekes szülőknek okozza, akik azt hiszik, hogy hiába etették meg nagy gonddal a gyermeket, ha a táplálék a semmibe veszett. Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy a bukás nem betegség, hanem természetes védekezés. Lehet, hogy a gyakoribb, kisebb adagokkal történő etetés, a hosszabb ideig tartó böfögtetés, az étel sűrűségének megváltoztatása, az ágy végének 30 fokos megemelése csökkenti a bukások számát.

Ha a bukás a pépes ételek etetése után is változatlanul fennmarad, akkor a gyermekorvossal kell megbeszélni a teendőt. Ilyenkor a bukás kóros következményeire utaló gyanú merülhet fel, amely ugyan ritkán fordul elő, de alapos kivizsgálást igényel, mert élethosszig tartó betegségek alapjait teremtheti meg.

Főként allergiára és gyomorbetegségre hajlamos családoknál gyakori ez a probléma. Jól fejlődő csecsemőnél nincs ok az aggodalomra, dajkáljuk bátran a gyermeket, mert a függőleges helyzet kicsalogatja a lenyelt levegőt. Ne ültessük székbe, mert azzal sokszor az ellenkező hatást érjük el.

V.évf./6.sz.

Kapcsolódó cikkek – Bukás:

Forrás: Baba Magazin