Baba

Babánk és a napirend

A babák egy részével könnyű kialakítani az evés-alvás napirendet, mások a szülők ritmusához igazodnak. Ám ahogyan a felnőttek, a babák is egyéniségek, és sok esetben szeretik felborítani az együtt kialakított napi rutint.
2014. Június 11.

Sok tényező befolyásolhatja a babák alkalmazkodóképességét. Például, ha a kicsi koraszülött, túl kis súllyal született, esetleg sokat bukik, ami miatt kevesebbet alszik, és többször kell etetni. Ha bármilyen kérdésünk van babánk napi ütemével kapcsolatban, a területileg illetékes gyermekorvoshoz és védőnőhöz bátran fordulhatunk tanácsért.

Tápszeres táplálás kontra szoptatás

A gyermekorvosok véleménye is megoszlik abban a kérdésben, hogy a tápszerrel táplált babák alszanak-e többet vagy az anyatejes picik. Bár egy egységre lebontva ugyanannyi kalória van a tápszerben, mint az anyatejben, ez utóbbi jobban emészthető, hamarabb felszívódik, így korábban lesz éhes a baba. A szülők beszámolói szerint a tápszeres gyermekeknél hosszabb idő telik el két etetés között. A tehéntej egy éves kor előtt nem ajánlott táplálékforrás a babáknak. Akár anyatejjel, akár tápszerrel tápláljuk a babát, a napi rutin beállását ennek nem szabad befolyásolnia.

Mi történik óraátállításkor?

Valószínűleg felborul a pici megszokott napirendje. A nyári és téli óraátállítás okozta zavarhoz gyorsabban alkalmazkodnak a babák, mintha üdülésre vinnénk őket. Ha visszaállítjuk az órát és babánk általában reggel hét órakor ébred, ne lepődjünk meg, ha hat órakor már vidáman játszva találjuk őt ágyában. Körülbelül egy hét alatt átáll majd az új időszámítás szerinti ébredésre. Az óra előreállítása már keményebb dió a piciknek és több idő kell az átálláshoz. Néhány baba még később hajlandó este elaludni, mint átállítás előtt. Az átmeneti időszakot megkönnyítheti, ha az óraátállítást megelőző héten már változástól függően tíz-tizenöt perccel hamarabb vagy később fektetjük le aludni kisbabánkat.

Vakáció és napirend

Nem minden üdülés borítja fel a jól bejáratott napirendünket. Ha ugyanúgy csinálunk babánkkal mindent, mint otthon, pelenkázás, etetés, játék, akkor a kicsi nem sokat vesz észre a változásból. Ha jobban odafigyelünk a megszokott rutin követésére megkönnyítjük babánknak a szokatlan környezethez és a másik alvóhelyhez való alkalmazkodást.

Ám, ha zsúfolt vakációt terveztünk, több órás városnézéssel, múzeumlátogatással és egyéb kinti programokkal, babánk az autóban vagy a babakocsiban alszik, útközben eszik és későn kerül ágyába, ne csodálkozzunk, ha hazaérkezésünk után nem áll a helyére a megszokott otthoni rutin egy pillanat alatt. Ha csak pár napot voltunk távol otthonról, akkor is időre van szükség, míg minden visszazökken a régi kerékvágásba. Ez az időtartam három naptól akár egy hétig is eltarthat.

Ha mi változtatunk a napirenden

Természetesen ez elkerülhetetlen, de szakemberek szerint semmiképpen ne tegyük a baba alvásidejének kellős közepén. A picik nagyon érzékenyek az alvás mennyiségére, így bármennyire is szeretnénk megajándékozni babánkat egy vidám programmal, nem valószínű, hogy a kicsi ezt élvezni is tudja.

Ha a reggeli vagy délelőtti alvását szakítjuk meg, délutánra, estére a pici túlfáradhat, ami jelentősen nehezíti az otthoni elalvást. Ha délutáni alvását későbbre toljuk, lehet, hogy egyáltalán nem fog aludni és estére teljesen kimerül. Ha mégis elalszik az eltolt délutáni időpontban, előfordulhat, hogy estére lesz egy kipihent és aludni egyáltalán nem akaró, játszó babánk.

Vannak picik, akiket könnyen le tudunk tenni egy kis pihenésre a nap bármely szakában, vannak, akik teljesen kiborulnak a változástól. Ha próbálunk is odafigyelni a rendszerességre, egyszer-egyszer így is megesik, hogy el kell térnünk a napirendtől. Például meglátogat minket a nagymama vagy orvoshoz kell mennünk a babával. Ezek az események azonban valószínűleg nem zökkentik ki kisbabánkat megszokott ritmusából.