Baba

Ezért születnek a babák úgy, hogy még nem nőtt be a fejük lágya

A baba koponyacsontjai között lévő lágyrészeket kutacsoknak nevezzük. Ezek a lágyrészek biztosítják a baba fejének rugalmasságát, erre szüksége van ahhoz, hogy meg tudjon születni.
2022. Október 31.
újszülöttet kézben tart

A baba koponyacsontjai a megszületés előtt még nem záródnak be, nem kapcsolódnak egymáshoz. A koponyacsontok között nyitott, lágy részeket kutacsoknak nevezzük, hat ilyen terület is van. Ezeknek a lágy részeknek a megszületéshez van közük: születés közben a csontok így képesek mozogni, összecsúszni, így a koponya könnyebbe tud áthaladni a szülőcsatornán. A baba feje a születés során deformálódik, ezt is a kutacs rugalmassága teszi lehetővé, de néhány napon belül visszanyeri alakját.

Később szintén fontosak ezek a lágyrészek, mert az agy növekedésével a koponya képes alkalmazkodni. Idővel azonban a kutacsok becsontosodnak.

A kutacsok záródása

A kutacsok tapintása lágy, ez ijesztő lehet a szülőnek. Főként a fejtetőn lévő kutacs jól kitapintható, kezdetben viszonylag nagy átmérőjű. A kutacsot ugyan védeni szükséges, de az agyat egy vastag hártya védi, így nyugodtan –finoman – hozzá lehet érni (pl. koszmó eltávolítás során), ezzel nem okozunk kárt a babában.

A kutacsok csontosodása egy folyamat, nem egyszerre és nem egyik napról a másikra történik. A megkeményedési folyamat nagy egyéni eltéréseket mutat, vannak babák, akiknek 1,5 éves korukra, míg másoknál később, akár 3 éves történik meg, hogy benő a fejük lágya.

A kutacs állapota

A baba állapotáról információkat árul el a kutacs, például, ha a kutacs beesett, az leggyakrabban folyadékhiányról, kiszáradásról árulkodik. A lüktető, kidomborodó kutacs az agyban lévő nyomás fokozódását jelezheti. Bármilyen változás esetében azonnal szóljunk orvosunknak.

Kép: Getty Images