Kisgyerek

Mi köze van a bélrendszernek az immunitáshoz?

Az immunrendszer nagyjából 75 százaléka található a bélrendszerben, ezért is nagyon fontos a belek egészsége.
2021. Január 08.
Mi köze van a bélrendszernek az immunitáshoz? (Fotó: Getty Images)

A kórokozó baktériumokkal szemben jól működő immunrendszerre van szükség, a fertőzések megelőzése érdekében. A bél mikroflórájának jellege és összetétele is hatással lehet az immunrendszerre, és a hasznos, probiotikus baktériumok hozzájárulnak az egészséghez és az immunitáshoz.

A bélben mintegy 100 billió mikroorganizmus található, melyek elősegítik a gyomor-bélrendszer megfelelő működését, hozzájárulnak a szervezet fertőzésektől való védelméhez, szabályozzák az anyagcserét és a nyálkahártya-immunrendszert. Ezek alkotják az immunrendszer több mint 75 százalékát.

A bélbaktériumoknak a szerzett immunitás kialakításában is jelentős a szerepük. Az egyénre jellemző sajátosságukat a táplálás módja (anyatejes illetve a tápszeres táplálás) is befolyásolja. Az újszülött baba bélrendszere születésekor még teljesen baktériummentes – ezek betelepedése a születés alatt, majd az azt követő időszakaszban kezdődik meg.

A bélrendszer egészsége tehát az egészséges immunműködés szempontjából is fontos. A bélflórát nagyrészt az életmód és a környezet határozza meg, és leginkább csecsemő- és gyermekkorban formálható. Mire a gyermek iskoláskorba lép, kialakul a mikrobiom általános felépítése, amely évekig, évtizedekig, akár egész életükre maradandóvá válik. Szerencsére szülőként sokat tehetünk gyermekünk mikrobiomjának egészségéért.

Tápláljuk a jótékony baktériumokat

Ehhez elengedhetetlen, hogy a gyermek elegendő élelmi rosthoz jusson. Ha a bélbaktériumok nem kapnak elegendő rostot, kutatások szerint a bél belső falát védő nyálkát kezdhetik pusztítani. De ha túl közel kerülnek a bélfalhoz, az egyfajta riasztást indíthat el az immunrendszeren belül, amely akár gyulladásos állapotot is eredményezhet, és vezethet akár gyulladásos bélbetegséghez, allergiához vagy asztmához is.Élelmi rostot tartalmaznak a zöldségek, gyümölcsök, teljes kiőrlésű gabonák, hüvelyesek és diófélék. Ügyeljünk rá, hogy ezek az ételek is a gyermek étrendjének részét képezzék, hogy fejlődő mikrobiomja megkapja a szükséges táplálékot. (De figyeljünk arra is, hogy ne vigyük túlzásba sem a rostokat, mert az puffadást, hasmenést is okozhat.)

Ne legyen túlzottan steril a környezet

Természetes, hogy meg akarjuk védeni a gyermekünket a kórokozóktól, baktériumoktól, de nem tanácsos sterilizálni mindent, amihez a gyerek hozzá fog érni, mert ezzel csökkentjük a jó baktériumoknak való kitettséget. Sem a túlzott tisztaság, sem a nagy kosz nem jó az immunrendszer fejlődése szempontjából.

Antibiotikum indokolt esetben

Az antibiotikum indokolt esetben életmentő lehet, de fontos, hogy csak akkor szedjen a gyermek, amikor az orvos szerint is szükséges, hiszen vírusfertőzés esetén például hatástalanok ezek a gyógyszerek, csak bakteriális fertőzések ellen hasznosak. A rossz baktériumok mellett azonban a jó baktériumokat is elpusztítják az antibiotikumok, ezért célszerű egy probiotikum-kúrát is tartani a kezelés ideje alatt. Tehát antibiotikumot csak akkor adjunk a gyermeknek, ha azt az orvos rendelte el.Felhasznált források:todaysdietitian.comparents.com