Baba

Reflexek, melyeket az újszülöttnél tapasztalhatsz

A baba első heteiben végzett tevékenységeinek nagy része reflex. Számos reflexszel jön világra, melyek közül néhány hónapokig fennmarad, míg vannak, amelyek hetek alatt eltűnnek.
2021. Január 13.
Reflexek, melyeket az újszülöttnél tapasztalhatsz (Fotó: Getty Images)

Egyes csecsemőkori reflexek csak a fejlődés meghatározott szakaszaiban fordulnak elő. Az újszülött reflexeket már az első hetekben lehet tapasztalni.

Szájreflexek (kereső reflex és szopó reflex)

Ez a reflexcsoport a túlélési reflexek közé tartozik. Ha megsimogatják a baba arcát, ő nyitott szájjal fordul arra, amerről az érintés érkezett. Ez a kereső reflex, és ez segíti a babát abban, hogy megtalálja a mellbimbót, és a szájába tudja venni a szoptatáshoz. A kereső reflex mellett szintén túlélési reflex a szopó reflex: amikor megérintik a baba szájának tetejét, vagy amikor mellre helyezik, illetve cumisüveget helyeznek a szájába, automatikusan szopó mozdulatot tesz. Ezek a reflexek nagyjából a baba 3-4 hónapos koráig tartanak.

Moro reflex (átkaroló reflex)

Ha a babát túl gyorsan fektetik a hátára, vagy a feje hirtelen elmozdul, illetve megriad például egy váratlan hangtól vagy mozdulattól, erre reagálva hátrahajtja a fejét, kinyújtja a karjait és lábait, majd gyorsan összehúzza, mintha valamit átkarolna, és akár hangosan sírhat. Ez a Moro reflex, melyet akár a baba saját hangosabb sírása is kiválthat belőle. Ez a reflex nagyjából a baba 2 hónapos koráig tart.

Lépegető reflex

Egy rejtélyes, és nagyon aranyos reflex a lépegető reflex. Ha a babát egyenesen tartják a hóna alatt fogva úgy, hogy a lába szilárd felületet érint, akkor egymás után emeli a lábait, mintha ténylegesen lépegetne. Ez a reflex nagyjából a baba 2 hónapos koráig marad aktív.

Aszimmetrikus tónusos nyaki reflex

Az egyik legérdekesebb reflex, mely akkor tapasztalható, amikor a baba a fejével oldalra fordul, az azonos oldali végtagjait kinyújtja, míg az ellenkező oldalon behajlítja a karjait és a lábait. Ezt nevezik vívási helyzetnek is. Ez a reflex nagyjából a baba 5-7 hónapos koráig marad aktív.

Fogó reflex

A fogó reflex akkor tapasztalható, amikor a baba szorosan megfogja az ujjat, amit a tenyerébe helyeznek, vagy amellyel megsimogatják a tenyerét. Hasonlóan működik a talpi fogó reflex is, amely során a talp enyhe nyomására vagy simogatására a baba behajlítja a lábujjait. A fogó reflex nagyjából a baba 5-6 hónapos koráig marad aktív, míg a talpi fogó reflex 9-12 hónapos koráig.

Babinski-reflex (talpi reflex)

Amikor a baba talpának oldalsó élén végighúznak valamilyen tompa tárgyat, szétterpeszti a lábujjait a hüvelykujjal ellentétes irányba, a talpát pedig kifeszíti. A Babinski-reflex eltűnhet már 6 hónaposan, de nagyjából inkább 10-12 hónapos korig marad aktív.Források:stanfordchildrens.org

healthychildren.org

todaysparent.com

whattoexpect.com