Baba

Babareflexek: a Moro reflex

A csecsemőkori reflexeknek (más néven primitív reflexek) fontos szerepe jut a baba életben maradásában. Az egyik legismertebb csecsemőkori reflex a Moro reflex.
2021. Január 18.
Babareflexek: a Moro reflex (fotó: Getty Images)

Mit kell tudni a csecsemőkori reflexekről?

A veleszületett csecsemőkor reflexek – amelyek az agytörzs által irányított akaratlan mozgásminták – nagyon érdekes szerepet töltenek be a baba életében. Egy sor reflexszel születünk, ezek egy része mint pl. a nyelés, életünk végéig megmarad, míg más reflexek idővel leépülnek, kialszanak. A veleszületett reflexeknek az elsődleges szerepe a baba életben maradása, illetve a környezet gondoskodásának kiváltása. Azok a reflexek, amelyek idővel leépülnek szintén fontos szerepet játszanak a magzat, majd a csecsemő életében, de ahhoz, hogy új funkciók meg tudjanak jelenni a fejlődésében, el kell tűnniük. Olyannyira eltűnnek, leépülnek, hogy később már nem is kiválthatók. Az, hogy melyik reflexnek mikor kell leépülnie ha nem is napra pontosan, de jól meghatározható. Ha nem történik meg és időn túl is megmarad, az számos mozgással, viselkedéssel, tanulással kapcsolatos problémát okoz a későbbiekben.

Mi az a Moro reflex?

A Moro reflex vagy más néven átkaroló reflex az egyik legismertebb veleszületett csecsemőkori reflexünk. A Moro reflexet az váltja ki, ha a babát olyan hirtelen jelentkező erős külső behatás éri, ami miatt úgy érzi, hogy leesik valahonnan. Melyek lehetnek ezek a hatások? Például ha hirtelen a hátára fektetik, ha a feje hirtelen hátra mozdul, ha hirtelen elveszíti az egyensúlyát, ha erős hanghatás éri (akár a saját hangja), vagy ha erős fényhatás éri a babát. Ilyenkor a baba hátrahajtja a fejét, törzse megfeszül, széttárja a karjait, tenyerét kinyitja, ujjait szétterpeszti, miközben a lábait széttárva kinyújtja, majd karjaival átkaroló, átölelő mozdulatot tesz. A reflex hatására a baba erőteljes belélegzést végez és általában sírva is fakad.A már magzati korban is jelenlévő Moro reflex a megszületés után is fontos szerephez jut: segíti a babát az első levegővételben. Abban is fontos szerepe, védelmi funkciója van, hogy veszély esetén egyfajta riasztást is ad a környezetének és egyensúlyának elvesztésekor mozgásos választ ad a számára veszélyes helyzetre.

Mi történik, ha nem épül le időben a Moro reflex?

A Moro reflex a baba kb. 2-4 hónapos koráig aktív. Ezt követően egy tudatos megriadási reakció veszi át a helyét.

Ha a Moro reflex időn túl fennmarad és nem tűnik el, akkor a baba/gyermek visszahúzódóvá, félénkké, az ingerekre túlérzékennyé, az új helyzetekhez nehezen alkalmazkodóvá válhat. Jellemző ezekre a gyerekekre, hogy túl hevesek a reakcióik vagy épp ellenkezőleg lefagynak bizonyos helyzetekben, nehézségük van a figyelmük irányításában és a szemükkel történő fixálással is akadnak problémáik.Ha a Moro-reflex részlegesen vagy teljesen megmarad, akkor a környezettel szembeni olyan túlérzékenységet okozhat a gyermekben, amely stresszel, szorongással, beilleszkedési problémákkal járhat. A környezetünkből érkező ingereket megtanuljuk figyelmen kívül hagyni, de azoknál, akiknél nem alszik ki a Moro reflex, állandó zavaró tényezőkké válnak a külső ingerek, pl. a fények, a zajok.Közösségbe kerüléskor vagy legkésőbb iskolaérettségi vizsgálatkor általában kiderül, ha a Moro reflex visszamaradt. Ha tanulási nehézséget, beilleszkedési, viselkedési problémákat tapasztalunk, akkor érdemes eszünkbe jutnia, hogy megmaradt csecsemőkori reflex is állhat a háttérben. Ezek a megmaradt reflexek leépíthetők, ilyen esetben mozgásos terápia segíthet a gyereken.(Cikk forrása: whattoexpect.com, hvg.hu, fejlesztohaz.hu, gyermekmozgasfejlesztes.hu)