Baba

Babareflexek: a tónusos labirintus reflex (TLR)

Az úgynevezett primitív, csecsemőkori reflexek közé tartozik a tónusos labirintus reflex (TLR) is. A csecsemőkori reflexek segítik a babákat túlélni, táplálkozni, boldogulni.
2021. Január 15.
Babareflexek: a tónusos labirintus reflex (TLR) (Fotó: Getty Images)

A csecsemőkori reflexek nem tudatosak, a baba központi idegrendszere automatikusan rendeli el ezeket az izomreakciókat. Ahogy a baba idősebb lesz, és az idegrendszere is érik, ezeknek az önkéntelen reflexeknek ki kell aludniuk, le kell cserélődniük önként végzett mozdulatokra. Ugyanis a visszamaradó primitív reflexek, melyek időn túl is fennmaradnak, viselkedési- és tanulási nehézségeket okozhatnak később a gyermeknél.

Hogy működik a tónusos labirintus reflex?

A tónusos labirintus reflexnek két része van, az egyiket a baba fejének előre hajtásakor, a másikat a baba fejének hátra hajtásakor lehet kiváltani. Az előre irányuló TLR esetében a vízszintes helyzetben tartott csecsemő fejének enyhén előre hajtására a karjait behajtja a törzse előtt, míg lábait felhúzza, így összegömbölyödött magzatpózt vesz fel. A hátrafelé irányuló TLR esetében a vízszintes helyzetben tartott baba fejének enyhén hátra hajtására törzsét kiegyenesíti és homorítva tartja, karjait és lábait pedig széttárva kinyújtja.

Miért fontos a tónusos labirintus reflex?

A tónusos labirintus reflex a baba gravitációra adott válasza, és ennek a reflexnek köszönhetően tanulja meg, hogyan kell kiegyenesednie a magzati helyzetből. A TLR reflexnek fontos szerepe van a helyes izomtónus és izomműködés kialakításában, a fej- és testtartás stabilizálásában és a biztonságos egyensúlyozás megtanulásában.

A TLR kölcsönhatásban más reflexekkel segíti a csecsemőt a koordinációban, a helyes testtartás kialakításában, és a fejtartás kiigazításában. A helyes testtartás és fejtartás pedig elengedhetetlen az egyensúly, a szemmel való követés, a megfelelő halláshoz, az izomtónushoz és a szervezett mozgásokhoz.

Meddig marad aktív a tónusos labirintus reflex?

Az előrehajláskor kiváltott reflex nagyjából a baba 3-6 hónapos koráig marad aktív, míg a hátrahajláskor a gyermek 3 éves koráig.

Milyen problémát okozhat a visszamaradó tónusos labirintus reflex?

  • Egyensúlyozási és koordinációs nehézségek
  • Görnyedt testtartás
  • Könnyű kifáradás
  • Rossz izomtónus
  • Nehézségek a távolság, a mélység, a tér és a sebesség megítélésében
  • Nehézségek a látás, a beszéd és a hallás terén
  • Merev rángatózó mozgás
  • Lábujjhegyező járás
  • Nehézségek a felfelé és lefelé lépcsőzésnél

Forrás:

healthline.com

rhythmicmovement.org