Baba

Babareflexek: az aszimmetrikus tónusos nyaki reflex

A csecsemőkori reflexnek nagyon fontos szerepe van a baba életében, de néhányuknak csak egy meghatározott ideig. A csecsemőkori reflexek egy része egy idő után kialszik, leépül azért, hogy helyüket más funkció vegye át.
2021. Január 18.
Babareflexek: az aszimmetrikus tónusos nyaki reflex (fotó: Getty Images)

A veleszületett, úgy nevezett primitív reflexek olyan automatikus mozgásminták, amelyeket az agytörzs irányít. Ezek a reflexek különböző célt szolgálnak: a baba életben maradását, vagy a gondoskodás kiváltását a környezetből. Azok a reflexek, amelyek védő- vagy táplálkozással kapcsolatos reflexek (nyelés, pislogás) feltétlenül szükségesek az életben maradáshoz. Vannak azonban olyan reflexek, amelyek csak egy ideig maradnak meg, később leépülnek, hogy helyüket más funkció vehesse át. Valószínű, hogy ezek a reflexek az evolúció során fontos funkcióval bírtak, de olyan reflex is van, amelynek funkciója nem teljesen tisztázott. Mindenesetre az elmondható, hogy ha időn túl is fennmaradnak azok a reflexek, amelyeknek le kell épülniük, az viselkedési- és tanulási zavarokat okozhat.

Amikor a baba idegrendszere éretté válik, akkor bizonyos reflexek feleslegesség válnak, leépülnek olyannyira, hogy később már nem is tudjuk kiváltani őket. Az egyik ilyen reflex az aszimmetrikus tónusos nyaki reflex (ATNR). Lássuk, milyen funkciója van.

Az aszimmetrikus tónusos nyaki reflex (ATNR) funkciója

Az aszimmetrikus tónusos nyaki reflex (ATNR) már magzati korban is jelen van, a magzat mozgásához, izomtónusának fejlődéséhez és az egyensúlyi rendszerhez van köze. A születéskor ennek a reflexnek fontos szerep jut: a kitolási fázisban a baba válla és csípője többek között ennek a reflexnek a segítségével lesz mozgékony, azaz a magzat szülőcsatornán történő rugalmas átjutását segíti.Megfigyelhetjük az aszimmetrikus tónusos nyaki reflexet, ha a baba fekvő helyzetben fejét oldalra fordítja, akkor az azonos oldalon lévő végtagok kinyúlnak, míg az ellenkező oldaliak behajlítódnak. Ennek a szabad légzésben is fontos szerepe van, hiszen hason fekve a baba a fejét ennek a reflexnek köszönhetően fordítja oldalra. Ez a reakció indítja be a mozgás- és a látásfejlődést, segíti a játékok után nyúlás fejlődését és azt is, hogy a baba a hátáról forduljon meg.

Az aszimmetrikus tónusos nyaki reflex (ATNR) a baba 5-6 hónapos koráig aktív, majd leépül.

Mi történik, ha nem alszik ki az aszimmetrikus tónusos nyaki reflex?

Ha időn túl fennmarad, akkor a számos területen okozhat problémát:

  • gátolhatja a forgást
  • megakadályozhatja, hogy a jobb és bal agyfélteke és a két testoldal harmonikusan együtt tudjon működni a mozgásban
  • nehezíti a kúszás megtanulását
  • megnehezíti a járástanulást
  • látásérzékelési zavarokat okozhat, szemmel követési probléma alakulhat ki
  • egyensúlyi, koordinációs problémákhoz vezethet
  • kevert oldaliságot eredményezhet
  • keresztező mozgások nem fejlődnek megfelelően
  • nehezíti az olvasás, írás megtanulását

A járástanulást például azért nehezíti meg a fennmaradó aszimmetrikus tónusos nyaki reflex, mert a baba fejének oldalra fordulásával az egyik oldali végtagjai megfeszülnek, a másik oldaliak pedig behajlítódnak, így könnyen elveszíti az egyensúlyát. Az írás megtanulást pedig abban hátráltatja, hogy a fej elfordításával az egyik oldali karja kinyúlik és ujjai is szétnyílnak, így nagy erőfeszítést igényel, hogy megtartsa az ujjai között, a kezében a ceruzát.

Mit tehetünk, ha nem tűnik el az aszimmetrikus tónusos nyaki reflex?

Fontos szerepe van az az aszimmetrikus tónusos nyaki reflexnek a baba fejlődésében, de csak egy bizonyos korig. Ha időn túl is fennmarad, akkor láthattuk, hogy milyen nehézségeket okozhat. Ahogy a baba idegrendszere érik, úgy épülnek egymásra a mozgások és épülnek le a reflexek. Ha ez nem történik meg, akkor szembetűnő lesz legkésőbb a gyermek közösségbe kerülésekor: magatartási problémákban, illetve a mozgásfejlődésben. Az iskola megkezdése előtt szakemberek számára egyértelműen beazonosítható, ha egy gyermeknél megmaradt valamelyik csecsemőkori reflex. Ilyen esetben megfelelő mozgásos terápiával kiolthatók a csecsemőkorból fennmaradt reflexek.(Cikk forrása: healthline.com, fejlesztohaz.hu)