Baba

Fogó reflex a babánál – meddig normális?

A csecsemőkori reflexek közül vannak, amelyek idővel elmúlnak, méghozzá azért, hogy a helyüket más funkciók vehessék át. Ha ezek a reflexek nem alszanak ki, akkor több mindenben is akadályozzák a gyermek fejlődését.
2020. November 30.
Fogó reflex - meddig normális? (fotó: Getty Images)

A csecsemőkori reflexeknek nagyon fontos szerepe van az életben maradásban, védőreflexek vagy a táplálkozással vannak kapcsolatban (pl. nyelés) vagy gondoskodást váltanak ki a környezetből. A csecsemőkori reflexek összetett és automatikus mozgásminták, amelyek egy része idővel kialszik, eltűnik, hogy helyükre más funkciók épüljenek be. A reflexek eltűnésének ha nem is pontos, de maghatározott ideje van, ha túl sokáig fennmaradnak, akkor tanulási-, viselkedési-, mozgáskoordinációs problémákat okozhatnak. Amikor a központi idegrendszer éretté válik, akkor a csecsemőkori reflexek kialszanak, mert feleslegessé válnak, sőt a többségük már később nem is lesz kiváltható.

Ezek a babakori reflexek nélkülözhetetlenek tehát a csecsemő korai fejlődésében, de csak meghatározott ideig hasznosak.

Mi az a fogó reflex?

A fogó reflexet onnan ismerhetjük fel, hogy amikor a baba tenyerébe tesszük az ujjunkat, akkor azonnal minden erejével szorítja, annyira erősen, hogy fel is tudjuk így emelni. Ilyenkor a baba összes ujja bezáródik a mi ujjunkra, kivéve a hüvelykujjat. A fogó reflex a talpak végig simításakor is jelentkezik: az ujjak ott is záródnak. A fogó reflex már születés előtt, magzati korban is jelen van, az ötödik hónaptól. A forgó reflexnek fontos szerepe van a baba és környezete kötődésének kialakításában. A későbbi fogást és manipulációt készíti elő.A fogó reflex a kezek esetében három hónapos korig marad meg, míg a talpak esetében 10-12 hónapos korig hívható elő. A kezek esetében a tudatos megfogás és elengedés kialakulásával épül le a fogó reflex, míg a talpak esetében a járás megtanulásában van arra szükség, hogy ez a reflex kialudjon. Ugyanis utóbbi esetben az egyensúlyozást és a talpak gördítését akadályozza, ha megmarad, míg a kezek esetében a fogó reflex megmaradása a kézügyesség fejlődését, a manipulációs készségek fejlődését akadályozhatja és görcsös ceruzafogást eredményezhet.

Mi a teendő, ha a fogó reflex visszamarad?

A legfontosabb, hogy ha időn túl is fennmarad a fogó reflex, akkor pontos diagnózis szülessen, ezért első körben gyerekneurológust, elsősorban fejlődésneurológus szakembert érdemes felkeresni.