Baba

Babareflexek: a Babkin-reflex

A Babkin-reflex egyike a csecsemőkori, más néven primitív reflexeknek, melyeknek a születés utáni időszakban nagyon fontos szerepe van a baba életében. Később azonban át kell vennie a helyüket az akaratlagos mozgásoknak.
2021. Január 25.
Babareflexek: a Babkin-reflex (Fotó: Getty Images)

Mit érdemes tudni a csecsemőkori reflexekről?

Bár úgy tűnhet, hogy a csecsemőkori reflexek szándékos mozgások, ám ez nem így van. Az egészséges baba ezekkel az alapvető motoros válaszokkal születik, melyek segítenek neki a táplálkozásban, védik a hirtelen mozgásokkal szemben, és jelzik, hogy tud boldogulni az új környezetben.

A csecsemőkori reflexek nagyon fontosak, a baba fejlődésének minden pontján ezek az apró rángások, ütések, fogások adnak visszajelzést az őt körülvevő világról, és arról, hogyan lehet benne a legjobban eligazodni. Amikor már nincs szükség ezekre a reflexekre, kialszanak, beépülnek (integrálódnak), és átadják a helyüket a tudatos mozgásoknak. Ha valamelyik reflex nem épül be, tehát visszamarad, az gondot okozhat a mozgásfejlődésben.

Hogy működik a Babkin-reflex?

A Babkin-reflex Borisz Petrovics Babkin, orosz származású kanadai neurológusról kapta a nevét, ő figyelte meg először ezt a reflexet. A reflex úgy váltható ki, hogy a baba tenyerét vagy talpát enyhén megnyomjuk: ekkor kinyitja a száját és szopó mozdulatokat végez. A Babkin-reflex a kapaszkodóreflex és a szopóreflex összekapcsolódását jelenti.

Meddig marad aktív a Babkin-reflex?

Nagyjából a 9. héten jelenik meg az anyaméhben a Babkin-reflex, és körülbelül a születés utáni első 3 hónap során aktív, 4 hónaposan be kell integrálódnia.

Milyen problémákat okozhat a visszamaradó Babkin-reflex?

Ha a Babkin-reflex időn túl aktív marad, nem integrálódik, az okozhat:

  • óvodás korban a rajzolást követő szájmozgást
  • kisiskolás korban az írást kísérő reflexes szájmozgást, nyelvnyújtást
  • alacsonyabb mértékű izomtónust a kezekben
  • gyenge kézírást, a finommotorikus képességek károsodását
  • a beszéd és az artikuláció nehézségeit, a beszéd megkésését
  • az állkapocs feszülését, a fogak csikorgatását vagy összeszorítását
  • az evésért felelős reflexekre is hatással lehet, ezért étkezési rendellenességekben, a körmök túlzott rágásában is megjelenhet

Forrás:

whattoexpect.com

dictionary.apa.org

brmtusa.com