Gyerek

Csúnya írás: egy különleges kéztorna is segíthet

Horváth Ivett Szalóme gyógytornászhallgató egyedülálló kéztornát dolgozott ki, amivel javítható az íráskészség.
2019. Február 25.
Csúnya írás: egy különleges kéztorna is segíthet

A Debreceni Egyetem gyógytornász hallgatója. Horváth Ivett Szalóme olyan kéztornát dolgozott ki, amivel javítható az íráskészség.

Általános jelenség, hogy a kisiskolások görcsösen, feszülten írnak, az írásképük pedig csúnya. A mai gyerekek egyre kevesebbet írnak, pedig az írás az egyik legmagasabb szintű humánspecifikus tevékenység. Olyan komplex idegrendszeri működés, annyi agyi területet mozgat meg, hogy nem lenne szabad se elveszíteni, se alábecsülni. A mai felgyorsult világban érthető, hogy gyorsabb legépelni egy 10 oldalas esszét, mint megírni kézzel, de olyan ez, mint a klasszikus és az elektromos gitár. Mindkettő másért hasznos, és a kettő nem zárja ki egymást – mondta a végzős gyógytornászhallgató, aki már három éve vizsgálja az íráskészséget.

A kutatást debreceni általános iskolákra terjesztették ki, kezdetben a finommotorikus képességek felmérése zajlott, majd a gyógytornász-hallgató vezetésével zajlottak a tornaalkalmak. Később egyértelművé vált, hogy olyan módszer kidolgozására van szükség, aminek a segítségével a tanítók önállóan is eredményesen dolgozhatnak. Mivel a kisiskolások jól motiválhatók mondókák által, a jelenlegi tanévben a gyógytornászhallgató által írt mondókákkal tanította meg a kidolgozott mozdulatsorokat a tanároknak és a gyerekeknek.

Érdemes lenne már óvodáskorúaknál is vizsgálni a torna finommotorikus mozgásra gyakorolt hatását, ugyanakkor az idősebb korosztályokat, a középiskolásokat is bevonná a felmérésbe, hogy kiderüljön, mely életkorig fejleszthető az íráskészség – mondta a gyógytornászhallgató.

A tanítók visszajelzései alapján a módszer hatékonyan működik és láthatóan fejleszti a kézügyességet. A kutatás különlegessége, hogy fizioterápiára épül, de a pedagógiai területét is érinti.

Horváth Ivett Szalóme kutatásával bekerült az ország első tudománykommunikációs mentorprogramja, a SCIndikátor 2019-es döntőjébe, ahol többek között sugár- és tengerbiológus, valamint Mars-kutató versenytársakkal száll szembe. A kezdeményezés alap-, mesterszakos és doktorandusz hallgatókat támogat, akik természettudományos, informatikai, mérnöki vagy matematikai területen kutatnak. A debreceni egyetemista

A program weboldalán egy rövid videóban mutatja be kéztorna-módszerét a gyógytornászhallgató.

Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: hirek.unideb.hu