Gyerek

Az okoskütyüktől gyengébb és ügyetlenebb lesz a gyerekek keze

Jó néhány tanulmány foglalkozott már azzal, hogy az okostelefonok és tabletek rossz hatással vannak a gyermekek kognitív és szociális képességeire. Most azonban egy újabb hátrányukra derült fény.
2018. Március 10.
A helyes ceruzafogást is meg kell tanulni

Az érintőképernyős eszközök használata ugyanis befolyásolja, hogy milyen ügyesen fogják a kicsik a ceruzát: ha túlzásba viszik, a kezük nem tud megfelelően fejlődni, ráadásul gyengébb is lesz – figyelmeztetik a szülőket gyermekgyógyászok. “A mai kisiskolásoknak egyszerűen nem olyan erős és ügyes a keze, mint a 10 évvel ezelőttieknek” – mondta Sally Payne brit ergoterapeuta a The Guardian című lapnak. “Hiába fogják a kezükbe a ceruzát, nem képesek megfelelően tartani azt, és az íráshoz szükséges összetett, finom mozgások sem mennek nekik annyira.”

A helytelen ceruzatartás hosszú távon kellemetlen és fárasztó, sőt kifejezetten fájdalmas is lehet.

“Egyszerűbb a gyermek kezébe adni az okostelefont vagy tabletet, mint arra bátorítani, hogy építőkockákkal játszon, vagdosson, matricákat ragasztgasson, vagy húzzon maga után egy kisautót. Pedig ezek mind segítik a kéz megfelelő fejlődését, ezek nélkül sokkal nehezebb lesz megfognia, és helyesen megtartania a ceruzát vagy a tollat” – mondta Payne.

Karin Bishop, a Royal College of Occupational Therapists nevű szervezet egyik vezetője hozzátette: bár vitathatatlan, hogy a digitális eszközöknek rengeteg előnye van, teljesen megváltoztatják azt a világot, melyben a gyermekek felnőnek. “Egyre több a bizonyíték arra, hogy az okoseszközök miatt a gyerekek több időt töltenek a szobában, kevesebbet mozognak, és a személyes kapcsolatokat a virtuális közösség váltja fel” – mondta.

A kézügyességet, a kéz erejét és a finommotorikus képességeket számos egyszerű, játékos módszerrel lehet javítani. A gyurmázás, a gyöngyfűzés, a ujjakkal való festés vagy nyomdázás, az építés, a kisebb tárgyak (pl. kavicsok, kagylók vagy kockák) szétválogatása, a papírtépkedés és -vagdosás mind segítheti, hogy a gyerekek később ügyesebbek legyenek az iskolában.

(via)

Ezt is érdemes elolvasni: