Kisgyerek

Gyurmatippek gyerekeknek

A kisgyerek kézügyességét kezdetben a homokozás, gyurmázás fejleszti leginkább, a ceruzafogás már a következő lépés.
2008. Január 26.

A gyurmázás remek készségfejlesztő

Hogy ne legyen unalmas feladatmegoldás – “most csinálj egy almát” – meséljünk, miközben készítjük az alakokat. Üljünk a kicsi mellé, és sodorgassunk gilisztát – ez megy a legkönnyebben neki. Énekeljünk hozzá: tekeredik a kígyó, rétes akar lenni.

Ha már elég hosszú, tekerjük be kakaós csigává, ezt együk meg játékból, vagy énekeljük el a csiga-biga dalt. Mindenféle tanulási folyamat különösen hatékony, ha egyszerre több érzékszerv is részt vesz benne. A gyurmázást énekkel, mesével egészítsük ki. Készítsük el vele együtt kedvenc mesealakjait, és játsszuk el a mesét. A hagyományos gyurmánál alkalmasabb erre a méhviaszgyurma: miután megformáztuk, nem veszíti el az alakját. Ezek a kis figurák akár örök játszótársai is lehetnek a kisgyereknek, legközelebb már készen várják őt a meséhez.

Hogyan lehet még szórakoztatóbb a gyurmázás?

Bár a gyurma önmagában is remek tevékenység, mely hosszú időre lefoglalhatja a kisgyereket, néhány egyszerű trükkel még szórakoztatóbbá tehetjük! Készítsünk elő például apróbb (de még biztonságos méretű) tárgyakat: gyöngyöket, száraz tésztát, magvakat, szegfűszeget vagy akár régebbi tortagyertyákat, melyekkel fel lehet díszíteni az elkészült alkotást. Az is remekül fejleszti a kézügyességet, illetve az érzékelést, ha különböző érdekes felületű tárgyakat (kupakokat, műanyag játékokat) nyomhatnak bele a gyurmába. Ha pedig van lehetőségünk nyomtatni, illetve laminálni, akkor újrafelhasználható feladatlapokat is készíthetünk a gyerekeknek: a gyurmával feldíszíthetik a kinyomtatott arcokat, süteményeket, fenyőfát vagy éppen virágoskertet. 

Saját magatok is készíthettek gyurmát

Liszt, só, olaj, üdítőitalpor segítségével készíthettek illatos, színes gyurmát is, ami ugyanolyan jó minőségű lesz, mint a drága, bolti gyurma. A készítésében a gyerkőc is tud segíteni, meglásd: a gyúrást legalább annyira élvezi, mint magát a gyurmázást. Elkészítésének költsége nagyon alacsony, így még az anyagiakat nézve is jobban jártok. Receptért kattints ide: Illatos gyurma.

Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: Kismama magazin