Gyerek

Illatos gyurma recept, play doh minőségben

Nálunk nincs az a gyurma mennyiség, ami elég lenne: a gyerekek imádnak gyurmázni, meg szaggatós sütit sütni, szóval lisztfelhőben úszik a konyha állandóan, ugyanis a gyurmát is itthon készítjük, egyszerű, a háztartásban megtalálható hozzávalókból.

A gyerekek boldogan gyúrják, lapítják, formázzák a masszát, amiből aztán lehet mindenfélét készíteni.

Ha szeretsz kotyvasztani és a lisztfelhőt sem bánod, tarts velünk!

Illatos gyurma recept, play doh minőségben

Ez a gyurma nemcsak gyönyörű pasztellszínű, de még illatos is, köszönhetően a színezésre használt üdítőital pornak: így lesz narancs, kivi, eper, dinnye, cseresznye illata a gyurmának.

Mivel a konyhában is megtalálható összetevőkből készül, nem lesz semmi baja a gyerkőcnek, ha megkóstolja, egyébként erősen sós íze van, a gyümölcsös jelleget csak az illata adja vissza, így nem kell attól tartani, hogy megeszik, mint mi régen a Gabi fogkrémet.

Van még egy nagy erénye ennek a gyurmának, nagyon olcsó, és gyorsan elkészíthető, így egy esős napon, vagy egy forró délutánon is gyorsan bevethető, de bármilyen alkalomra szuper ajándék lehet.

Az eredeti receptet itt találtam, de az arányokat módosítanom kellett. A recept bögrés, egy bögre 250 ml nagyságot jelöl, de én ml beosztású pohárral mértem ki.

Tipp: Ha van egy kb. 3dl-es jól látható beosztású, már nem használt cumisüveged, ne dobd ki, kiválóan használható mindenféle (bögrés) méréshez.

Illatos gyurma recept, play doh minőségben

Illatos gyurma recept – hozzávalók

Hozzávalók:

2,5 bögre (612 ml) liszt

¼ bögre (62,5 ml) finomszemcsés só

1 bögre (250 ml) víz

1,5 evőkanál étolaj

1 cs. üdítőital por

Tipp: Ebből tekintélyes mennyiségű gyurma lesz, ha sokféle színt szeretnénk, érdemes felezni a mennyiségeket. Az elkészített és fel nem használt gyurmát visszazárható zacskóban, vagy jól záródó ételtartóban a hűtőben tárolhatjuk.

Kimértem a lisztet, és félretettem belőle kb. 1 dl-nyit. A maradék lisztet összekevertem a sóval. A vizet mikróban felmelegítettem, jó meleg legyen, de ne forrjon. Ebbe belekevertem az üdítőital port, majd az olajat.

A színes, meleg vizes elegyet a lisztes keverékhez adtam, és kanállal összekevertem. Vigyázat, nagyon meleg!

Illatos gyurma recept, play doh minőségben

Közben hűl egy kicsit, így már lehet kézzel gyúrni tovább a gyurmát. Ekkor fokozatosan adagoljuk még hozzá a félretett lisztet.

Ez utóbbi azért szükséges, mert azt tapasztaltam, hogy az italportól, illetve ízesítéstől függően nem ugyanannyi lisztre van szükség a különböző gyurmákhoz.

Illatos gyurma recept, play doh minőségben

Ha túl lágynak találjuk, még mehet hozzá egy kis liszt, de figyelembe kell venni, hogy a gyurmatészta melegen sokkal lágyabbnak tűnik.

Egy-két perc és már kezdődhet is a játék!

Illatos gyurma recept, play doh minőségben

Ez a gyurma kiváló versenytársa a borsos áron kínált bolti társainak, leginkább az 1-6 éves korosztálynak való. Lehet nyújtani, lapítani, hengeríteni, gömbölyíteni, szaggatni, formázható a gyurmás készletekkel, kinyomókkal.

Illatos gyurma recept, play doh minőségben

Kisütve kissé felpúposodik, levegőn egyenletesen kifehéredve szárad.

Illatos gyurma recept, play doh minőségben

Játékötlet az illatos gyurmához

A gyerekeim nagyon szerették, amikor a gyurmából ételeket formáztunk: perecet, borsót, cipócskát, csigasütit. Ezeknek a játékételeknek pedig kis hurkából kis kosárkát készítettünk. Játék közben lehet mondókázni, énekelni is: “Gyerekek, gyerekek, szeretik a perecet”, Borsót főztem”, “Süssünk, süssünk valamit”.Nem is gondolnánk, mennyi mindent fejleszt a gyurmázás: amellett, hogy fejlődik a gyerek kreativitása, kézügyessége, megtanulja elkülöníteni a színeket, (jó, jó, a legvégén egy nagy barna gombóc lesz a gyurma nagy részéből), fejlődik a szem-kéz koordináció, emellett remek torna is, jól megdolgoztatja a kéz és az ujjak izmait, különösen, ha egy kicsit keményebbre sikeredik a gyurma.Nagyon jó közös játékot mindenkinek!Gyurmavarázs – további szuper gyurmák házilag A szerző “A napfény illata” címmel népszerű blogot vezet, de megtalálod a Facebookon isEzek is érdekelhetnek: