Gyerek

Csillogó karácsonyfadísz gyurmából

Egy karácsonyfáról nem hiányozhatnak azok a díszek, amelyek magukon viselik az apró kis gyerekkezek nyomait. Ha együtt készítitek el, azt ajándékozzátok egymásnak, ami a legfontosabb: az együtt töltött időt.

Ahogyan visszaemlékszem, boldogult gyerekkoromban nem voltam valami nagy gyurmaművész. Valahogy nem szerettem azokat a régi, kezdetben kőkemény, majd olajossá-ragacsossá váló gyurmákat, amelyek rögtön vastagon a körmöm alá kerültek, mihelyt dolgozni kezdtem velük.

Bármennyire igyekeztem, a csinos lányalakok helyett, valami manóhoz hasonlatos csupakéz, csupaláb alakot sikerült kiformáznom, gyurma-hóemberem kissé olvatag lett, a kígyókosárkámat pedig addig nyújtottam, tekergettem, míg teljesen el nem lágyult a kezeim melegétől.

Szóval sosem gondoltam, hogy valaha szeretni fogom a kézműveskedésnek ezt az ágát, sőt azt sem, hogy magam gyártok majd házilag gyurmát, amiből gyönyörű karácsonyfadíszeket készíthetünk.

Mert bizony, a házi porcelángyurma szerelem volt első látásra: olcsó, könnyű vele dolgozni, és olyan csodaszépen hófehér és csillogó, mint egy gyönyörű menyasszony.

Ráadásul csodaszép karácsonyfadíszeket készíthetünk belőle, ami igazán jó móka lesz a gyerekekkel. Gyönyörű lesz a fenyőfán, használhatod ajándékkísérőként, készíthetsz belőle mécsestartót, sőt a gyerkőc talp-és kézlenyomata is rákerülhet.

Csillogó karácsonyfadísz gyurmából

A házi szódabikarbónás, porcelángyurma receptje

Hozzávalók:

  • 1 csésze (285 g) szódabikarbóna
  • 1/2 csésze (70g) étkezési keményítő
  • 3/4 (225 ml) csésze víz

Elkészítés: keverd össze a száraz hozzávalókat egy edényben, majd csomómentesen dolgozd bele a vizet, szép fokozatosan. Kis láng fölött, kevergetés mellett főzd gyurma állagúra. Vedd le a tűzről, csomagold be folpackba, hogy ki ne száradjon. Ha kihűlt, lehet vele gyurmázni. Arra kell még figyelni, hogy nem szabad túl vékonyra nyújtani – kb. 1/2 cm-re érdemes.

Elkészítés és lehűlés után már dolgozhattok is vele.

Ez a gyurma viszonylag könnyebben kiszárad, így kisebb adagokkal szoktam vele dolgozni.

A gyurmát 4-5 mm vastagságúra kinyújtjuk, ebben a gyerkőc is szívesen segédkezik majd. Ezután elő a karácsonyi süti kiszúróval, lehet formázni a díszeket.

Csillogó karácsonyfadísz gyurmából

Mi most köröket és házikókat készítettünk, de bármilyen formában gondolkodhatsz.

Csillogó karácsonyfadísz gyurmából

Lyukat szívószállal tudsz készíteni.

Csillogó karácsonyfadísz gyurmából

A díszeket óvatosan kell felszedni, mert ilyenkor még könnyen felpöndörödhetnek, mint a linzer sütik.

A szárítás mehet szobahőmérsékleten is – de ne a radiátoron-, ehhez azonban több idő kell, és közben többször forgatni kell a figurákat, hogy egyenletesen száradjanak.

Lehet sütőben is szárítani, én kb. 80 fokra előmelegítem a sütőt, majd kikapcsolom, és ebbe teszem a díszeket, de közben többször megforgatom. Ha közben kihűlt a sütő, melegítek rajta, majd ismét bekerülhetnek száradni. Sütni nem szabad, mert akkor megbarnul.

Ha megszáradt, lehet festeni, filctollal rajzolni rá. De akár fehéren is maradhatnak.

Csillogó karácsonyfadísz gyurmából

Mi színes nyalóka, és házikó díszeket készítettünk. Örömteli közös készülődést!

A gyurmarecept forrása a A napfény illata blog

Még több gyurmareceptet itt találsz: