Kisgyerek

5 nélkülözhetetlen dolog a karácsonyi hangulathoz

Öt ötletet adunk, hogyan tudtok ti is a legkönnyebben ünnepi hangulatba kerülni karácsony előtt.
2015. December 17.

Karácsonyi készülődés

1. Öltöztessük ünneplőbe a lakást

Varázsoljunk téli, ünnepi hangulatot a lakásba! Bányásszuk elő a nagy karácsonyi dekorációs dobozt a szekrény aljáról, és vegyük ki belőle azokat a díszeket, amiket nem csak a karácsonyfán tudunk elképzelni.

Előkerülhetnek a hógömbök, a színes girlandok, a piros manófigurák, amik az ajtófélfára akasztva, ablakkilincsről lelógatva ünnepi, mosolygós hangulatot lopnak a decemberi hétköznapokba. Ha már legalább ovis a gyerkőcöd, akkor közösen is barkácsolhattok papír díszeket, toboz dekorációkat, és aztán a kész díszekkel ünneplőbe öltöztethetitek a lakást!

2. Karácsony filmen, könyvben, színezőben

A karácsonyra hangolódást szolgálhatja az ünnepi témájú esti mese is. Előkereshetjük a mi régi mesekönyveinket, kedvenc ünnepi történeteinkkel, de ha egy kicsit vállalkozó szelleműek és kreatívak vagyunk, magunk is kitalálhatunk karácsonyi témájú mesét. Ha nem érezzük elég találékonynak magunkat, meséljünk a saját régi karácsonyainkról, arról, hogy a család akkoriban hogyan töltötte az ünnepeket, mik voltak a hagyományok, kinek mi volt a szerepe a készülődés során.

Ebben az időszakban rengeteg ünnepi tematikájú színező kapható, ezzel is hangulatba hozhatjuk a gyermeket, ráadásul a kiszínezett képek díszei lehetnek az ünnepi lakásnak. Az adventi vasárnapokon jöhet a ráadás, a karácsonyi témájú dia- és mesefilmek, amiket együtt nézhet a család.

3. Séta a városban és a természetben

Advent első vasárnapjától ünnepi díszbe öltöznek a települések, aranyszínű világításba borulnak a főutcák fái. Fogjuk kézen a gyerkőcöt, és fedezzük fel a karácsonyi hangulatot árasztó városunkat.

4. Karácsonyi zene

Ti bakelitlemezen hallgattátok a karácsonyi dalokat, vagy kazettán szólt az ünnepi háttérzene, esetleg saját családi kórus énekelte a Pásztorok, pásztorokat? Bárhogy is volt, a karácsonyi dallamok örökre a szívedbe íródtak, és ha megszólalnak, rögtön felelevenedik benned a régvolt ünnepek hangulata. Az adventi időszakban ráhangolódásképp hallgassatok karácsonyi dalokat.

Rengeteg magyar nyelvű karácsonyi ének van, tanuljátok meg közösen, és készüljetek egy mini családi koncerttel Szentestére. Sőt a közös danolászáshoz tudtok online rádiót hallgatni, ahol a nap 24 órájában karácsonyi dalok szólnak.

5. Karácsonyi illat

A legjellegzetesebb ünnephez köthető illat a fenyőé. Az adventi koszorút is ezért érdemes igazi fenyőágakból készíteni, mert így már az karácsonyt megelőző hetekben is igazi ünnepi hangulatot tud idézni az illatával a lakásunkba. Ugyanígy az ünnephez tartozik a mézeskalács- és fahéjillat.

Ha már karácsony előtt kipróbálsz néhány karácsonyi receptet, akkor már az ünnepek előtt klassz illatokkal telik meg a lakás, ráadásul így biztosan jól sikerül majd a karácsonyi süti is. Szintén karácsonyi illatot varázsol a lakásba, ha egy szép narancs héját bevagdosod és a résekbe szegfűszeget raksz.

Kapcsolódó karácsonyi cikkek:

További karácsony témájú cikkek