Kisgyerek

Kisgyerek az ünnepi asztalnál? – Kerüld el a káoszt!

A kisgyerekes családokban néha nagyobb az édes káosz így ünnepek környékén. Adunk pár hasznos tippet, hogy ne az ünnepi asztalon aludj el...
2011. December 15.

Nem lehetetlen, csak némi szervezést igényel. Néhány ötlettel segítünk a karácsonyi vacsora lebonyolításában.

  • Nem kell mindent neked készítened. Legközelebbi rokonaid biztosan szívesen segítenek, és átvállalják a salátát vagy a desszertet. Az így összeállított vacsora a családi összetartozást erősíti.
  • Ha előre elkészíthető ételeket (is) választasz a menübe, jobban el tudod osztani a teendőket, kevesebb marad az utolsó fél órára, és te is felszabadultabban ünnepelhetsz.
  • Végül is mindegy, hogy ebéd, uzsonna vagy vacsora, a lényeg az, nektek most hogy a legkényelmesebb.
  • Párod biztos szívesen segít, ha időben megtudja, mi vár rá. Már napokkal előtte megvásárolhatja az italokat, vagy a vendégség napján leviheti a gyerkőcöt sétálni.
  • Ilyenkor a kicsi is fel van dobva, több figyelmet követel magának. Ki törődik vele? Oszd meg a vendéglátó és az anya szerepét valakivel.
  • Ha gyerekek is érkeznek, nekik külön is teríthetsz: biztos siker minden csipegethető falat.

Kerüld el a káoszt karácsonykor!

Kivételesen…?

A szertartások és a rendszeresen ismétlődő tevékenységek segítenek a gyerekeknek, hogy eligazodjanak az egyre táguló világban. A kialakult szokások mellett persze előfordulhatnak kivételek, különösen az ünnepek alatt. Ha egyidejűleg több dolgot érint a változás, vagy nagyon gyakori, az bizonytalanságot kelt bennük. Nem baj, ha egyszer-egyszer eltértek a megszokott rendtől, és későbbre marad a lefekvés, vagy nem a megszokott ebédet kapják.

Ilyenkor jóval több türelemre lesz szükséged, ne haragudj rá, ha nem olyan rugalmas. Minél nagyobb, annál jobban megérti, hogy egyes területeken a nagyi mást enged meg, mint anya. Maradj laza, hadd tapasztaljon időnként mást is, emellett te még következetes maradhatsz.

Ezek is érdekelhetnek: