Baba

5 tipp a pánikmentes adventi készülődéshez

Az adventi időszak két dolgot jelent a hozzám hasonló kisgyerekes anyáknak: örömöt és pánikot. Az előbbit gondolom nem kell túlragoznom, örülök neki, hogy a kis családom apraja-nagyja (na jó, leginkább az apraja) lelkesen készül, de ettől pánikolok is.

Bevallom őszintén, hogy én eddigi felnőttlétem során mindvégig könyörtelenül elsunnyogtam az ünnepi előkészületeket. Magunk miatt nem tartottam fontosnak, hogy mézeskalács-szagban, anyagában rénszarvasmintás pulóverben, mikulássapkával a fejünkön gyújtogassuk vasárnaponként az adventi koszorú gyertyáit, de mióta a gyerekeim intézményesített keretek között (t.i. óvodában) készülnek e szent ünnepre, nem ritka, hogy valamelyikük hajnalok hajnalán indiánüvöltéssel vetődik be közénk a szülői ágyba, hogy ő annyira, de annyira boldog, mert az adventi készülődésről álmodott.

Ilyen körülmények között nyilván kegyetlenség lenne tehát elbliccelni a készülődést, meg azért persze én is szeretném kiélvezni a közös alkotás nyomán kialakuló ünnepi hangulatot és látni a szemükben a csillogást; no de mit tehet az anya, ha kétbalkezes, időhiányos, sokgyerekes és fáradt, minek következtében a kreativitás szikrája is kiveszett belőle?

1. Először is ne ess pánikba!

Nem baj, ha nincs adventi kalendáriumotok, éjfélig még simán össze tudsz dobni egy saját készítésűt a gyerekeknek. Esetleg többet, ha többen vannak, viszont akkor csak hajnalban végzel. Nekünk sincs még, így egy nappal december előtt, vannak viszont szerte a lakásban ilyen párjukért zokogó zoknik, megváltás lenne számukra valami hasznos tevékenység addig is, amíg újra egymásra találnak a felek.

Zokniból készített naptárra láttam példát itt. Ugyanez vonatkozik a karácsonyi ajándékokra is: hiába tervezed el, hogy már novemberre minden be lesz csomagolva, valami úgyis közbejön és mindig lesz valami apróság, amit az utolsó pillanatra hagysz. Mint ahogy tavaly is. De akkor is épp meglett és ez most is így lesz, úgyhogy nyugi.

2.Ne nézd a facebookod!

Legjobb, ha januárig lezárod a gépet, de legalábbis nem lépsz be a facebookra. Ezzel elkerülheted azt a gyomortájéki szorongató érzést, amit ismerőseid posztjai váltanak ki belőled, amiken mézeskalácsnak csúfolt képzőművészeti alkotásokkal, koszorúnak becézett virágkötészeti remekekkel és vasárnapi ebédnek álcázott Michelin-csillagos menükkel pózolnak tökéletesen ondolált frizurával, boldog, szerető gyermekeikkel körülvéve, meghitten mosolyogva az adventi gyertya fényénél.

3.Az offline életmóddal felszabaduló idődet fordítsd a gyerekeidre!

Nem kizárt, hogy csodákra leszel képes. Mézeskalácssütésre például. Én is engedtem a minap a hetek óta tartó nyaggatásnak és nekiláttam velük sütni. És bár ők idő előtt elunták a dolgot, engem azért elégtétellel töltött el az örömük, és persze mintha hájjal kenegettek volna, amikor a kertben trambulinozó gyerekeim kiabálása behallatszott a házba: “Elfogyott a mézeskalács, anya, kérjük a következő adagot!” Az egész szomszédság jól hallotta, meg a fél utca mondjuk, hogy én milyen egy szorgos szuperanyu vagyok, azt meg senkinek nem kell tudnia, hogy mindezt mackónadrágban, fésületlenül, ordító gyerekkel a hátamra kötözve sikerült kiviteleznem és még csak a facebookra sem posztoltam. Lehet, igaz sem volt.

4. Vedd elő a karácsonyi mese- és daloskönyveket!

Minden háztartásban vannak olyan, többnyire ajándékba kapott ünnepi könyvek, amelyek nem túl sok irodalmi értéket képviselnek, ám a gyerekeidet ez a legkevésbé sem zavarja és az ünnepek elteltével is szívesen olvastatnának, ha te idegeid épségének megóvása érdekében nem rejtenéd el ezeket rendre a Tematikus Dugi Szekrénybe, remélve, hogy egy évig nem fogják keresni. Itt az ideje tehát a nótázásnak, sej-haj, szálljon az ének, zengjen a dal!

5. Biztos, ami biztos

Ha már megvan a naptár, a koszorú és a mézes, becsomagolva figyelnek az ajándékok és az ünnepi bevásárlás is kipipálva, nincs más hátra, mint előkeresni és jól feljegyezni a legközelebbi gyermekkórház, fül-orr-gégészeti ügyelet és baleseti sebészet telefonszámát, biztos, ami biztos alapon. Mi eddig három gyerekből kettővel voltunk már karácsonyi ügyeleten. És ti?

Ezek is érdekelhetnek adventi készülődés témában:

  • Öt örökzöld ajándéktipp fiúknak
  • Hasznos karácsonyi cikkek
  • Karácsonyi menü kicsiknek-nagyoknak
  • A szerző “Rejtelmek blog” címmel népszerű blogot vezet, de megtalálod a Facebookon is