Kisgyerek

Három isteni főétel az ünnepi menübe

Nincs még ötleted az ünnepi menüre? Három isteni húsételt ajánlunk, melyből a kicsik is falatozhatnak.
2012. December 19.
Ünnepi menü karácsonykor

Három isteni főétel az ünnepi menübe

Ropogósra sült kacsacomb almás káposztával

Hozzávalók 4 személyre:

– 4 darab hízott kacsacomb

-1 gerezd fokhagyma

-só, majoránna

A körethez:

-1 fej fehér fejes káposzta

-olaj

-2 darab alma

-kb. 2 evőkanál cukor

-fél rúd fahéj

-2 dl fehérbor

-ecet ízlés szerint

Ha szükséges, a kacsacombok bőrét lángnál lepörzsöljük. Besózzuk, megszórjuk majoránnával, bedörzsöljük zúzott fokhagymával. Legalább egy napig hagyjuk állni a hűtőben. A hűtőből kivéve magas falú tepsibe helyezzük, majd kb. 1,5 dl vizet öntünk alá, és 120-130 °C fokos sütőben 2-2,5 órát sütjük. 2 óra eltelte után megszúrjuk egy húsvillával, és ha könnyen beleszalad, kivesszük, leöntjük a zsírját, és visszatesszük a 190 °C fokra felfűtött sütőbe, hogy a bőre ropogós legyen. Közben a körethez a fejes káposztát félbevágjuk, kivágjuk a torzsáját, és felcsíkozzuk. Lábosban kevés olajat melegítünk, majd karamellizáljuk rajta a cukrot. Hozzáadjuk a felcsíkozott káposztát, kevés sót és a fahéjrudat. Beleöntjük a fehérbor felét, majd kevergetve pároljuk. A meghámozott alma magházát kivágjuk, és 1×1 cm-es kockára vágjuk a gyümölcshúst. Amikor már majdnem kész, hozzáadjuk a káposztához a maradék borral együtt, így fejezzük be a párolást. A fahéjrudat eltávolítjuk, ha kell, egy kis cukorral, ecettel tovább ízesítjük a káposztát. A kacsacomb mellé tálaljuk.

Három isteni főétel az ünnepi menübe

Aszalt gyümölccsel és gesztenyével töltött dagadó

Hozzávalók 4 személyre:

-60 dkg dagadó

-15 dkg gesztenye

-10 dkg aszalt szilva

-10 dkg aszalt sárgabarack

-1 evőkanál méz

-50 dkg szikkadt kenyér

-1 tojás

-só, majoránna

-fél csokor petrezselyem

-olaj

A dagadót a hentessel felszúratjuk. Ha otthon csináljuk, egy vékony pengéjű, éles késsel dolgozunk: óvatosan beszúrjuk a hús közepébe a szélesebb felénél, hosszanti irányban. Bevágjuk jobbra, majd balra, ügyelve arra, hogy ne vágjuk át teljesen és ne szúrjuk ki a húst. Az így kialakított zsebbe töltjük a tölteléket. A töltelékhez a gesztenyéket vízbe helyezzük, ami feljön a tetejére, azt kidobjuk. A többi héját bevágjuk, és 170 °C fokos sütőben megsütjük kb. 25 perc alatt. Eltávolítjuk a héját, a belsejét félretesszük. Az aszalt gyümölcsöket kicsit összevágjuk. A mézet egy kis lábosban karamellizáljuk, hozzáadjuk az aszalt gyümölcsöket és 1 dl vizet. Felfőzzük, míg a víz nagy része elpárolog.

A kenyeret beáztatjuk, kicsavarjuk, majd hozzáadjuk a gesztenyét, az aszalt gyümölcsöket, a tojást, majoránnát, sózzuk, megszórjuk a vágott petrezselyemmel. Összedolgozzuk, majd (nem túl feszesen) a dagadóba töltjük. A végét hústűvel vagy hurkapálcikával összetűzzük. Magas falú tepsibe helyezzük, kevés olajat és kb. 1,5 dl vizet öntünk rá, majd 170 °C fokos sütőben 50 percig sütjük. Petrezselymes burgonyával tálaljuk.

Három isteni főétel az ünnepi menübe

Csirkemell kenyértésztában sütve

Hozzávalók 4 személyre:

-80 dkg csirkemellfilé

-só, bors

-olaj

-fél fej vöröshagyma

-8 darab gomba

-8 szelet bacon

A kenyértésztához:

-50 dkg liszt

-3 dl tej

-1 csomag instant élesztő (5 g)

-só

-1 evőkanál méz

-1 evőkanál olaj

-1 gerezd fokhagyma

-1 tojás a kenéshez

A kenyértésztához a lisztet összedolgozzuk a tejjel, az élesztővel, a mézzel, az olajjal, a zúzott fokhagymával és kevés sóval, kidagasztjuk, majd meleg helyre tesszük, és 1 órát kelesztjük. Amikor megkelt, 4 egyforma részre szedjük, és letakarva félretesszük. A csirkemellből nyolc szeletet vágunk, sózzuk, borsozzuk, és kevés olajon, serpenyőben elősütjük. Tányérra szedjük, félretesszük. A megtisztított vöröshagymát finomra vágjuk, majd kevés olajon megpirítjuk, és a kockára vágott gombát hozzáadva tovább pirítjuk. Amikor kész, megsózzuk, majd péppé turmixoljuk. Két csirkemell közé gombapépet kenünk, majd betekerjük a szeletelt baconnal. Az egyik tésztát lisztezett deszkán kinyújtjuk, beletesszük a hús negyedét, majd becsomagoljuk a tésztába. Mindegyik cipóval ugyanígy járunk el, végül megkenjük őket a felvert tojással, és 160 °C fokos sütőben körülbelül 20 percig sütjük.

További hasznos cikkek karácsonyra:

Három isteni főétel az ünnepi menübe

A recept a A Nők Lapja Konyha 100 legjobb húsétele című könyvben jelent meg.

“A Nők Lapja Konyha könyvsorozat újabb részében a 100 legjobb húsételt válogattuk össze. A könyv 12 tematikus fejezetében helyet kaptak – többek között – 30 perc alatt, illetve egy serpenyőben elkészíthető ételek, hétköznapi és ünnepi fogások, bundás és töltött húsok, sőt még a férfiak kedvencei is. Tobai Róbert séf útmutatásával elsajátíthatjuk a profik trükkjeit, így otthon is ugyanolyan finom és különleges húsételeket tudunk készíteni, mint az éttermi szakácsok. A könyv kezdők és haladók számára egyaránt kínál recepteket, sőt, a 100 húsételen kívül számos köret leírását is megtaláljuk benne.”

Ha tetszettek a receptek, itt megrendelheted a könyvet, katt!