Kisgyerek

Így készül a sólisztgyurma

Minden gyerek imád sólisztgyurmával játszani, az elkészítéséről nem is beszélve! Ha kipróbálnátok, akkor irány a konyha!
2016. November 24.

Próbáljátok ki ti is!

A sólisztgyurmát könnyű elkészíteni, és még könnyebb vele játszani. Szórakoztató otthoni játék kis- és nagy gyerekeknek egyaránt.

Engedd szárnyalni a kis Michelangelo-d képzeletét, hagyd, hogy kedvére faragjon-vágjon-formázzon a sólisztgyurmából. Hogyan készül és mi mindent lehet vele még csinálni a gyurmázáson kívül?

Az alaprecept

Hozzávalók:

2 csésze liszt

1 csésze só

3/4 csésze víz

2 evőkanál olaj

Ételfesték, csillámpor (nem kötelező)

Így készül:

Öntsd a lisztet egy nagy tálba. Add hozzá a sót, a vizet és az olajat. Keverd össze alaposan, addig, amíg csomómentes nem lesz a tészta. Tedd a tésztát egy sima felületre (nyújtódeszkára, konyhapultra, asztallapra). Gyúrd, majd nyújtsd a tésztát, amíg sűrű, sima állagú nem lesz.

Ha színes gyurmát szeretnél, most add a tésztához az ételfestéket, csillámport. Ha különböző színű gyurmákat szeretnél, akkor oszd a tésztákat több felé és úgy keverj mindegyik adaghoz más-más színű ételfestéket, csillámport. Ételfestéket és csillámport nagyobb üzletekben, hobbiboltokban vagy cukrászkellékesnél tudsz venni. Ha ehető színezőt keresel, akkor adj a tésztához kakaóport, kávét, valamilyen színes fűszert, céklalevet vagy sárgarépalevet.

Az elkészült sólisztgyurmát légmentesen záródó edényben tárold, így hosszú ideig nem szárad ki.

Dekoráció sólisztgyurmából

A sólisztgyurmából nagyszerű díszeket is lehet készíteni (pl. karácsonyra). Használjatok többféle sütemény kiszúró formát vagy gyurma formát. Ha jó a kézügyességetek és rétegzitek a kivágott formákat, 3D-s díszeket is készíthettek.

Ha kész a kívánt forma, szárítsátok ki a sólisztgyurmát. Erre többféle módszer is van:

– Levegőn szárad meg a gyurma. Tárold meleg, száraz helyen a sólisztgyurmát, amíg meg nem szárad.

– Levegőn és sütőben szárad meg a gyurma. Hagyd egy kicsit levegőn száradni a sólisztgyurmát, majd állítsd a sütőt 50 fokra és süsd benne a gyurmákat körülbelül fél óráig. Ha fél óra múlva úgy látod, még nem tökéletes a gyurma, emelheted a hőfokot 100 fokra és várjatok még egy kicsit.

– Sütőben szárad meg a gyurma. 180 fokon körülbelül 10 percig süssétek a gyurmákat.

Folyamatosan ellenőrizd sütés közben, hogy megszáradt-e már a sólisztgyurma. Arra viszont ügyelj, hogy ne süsd túl és ne égjen meg. Érintsd meg a gyurmát. Ha úgy érzed, üreges és nem tudod belenyomni az ujjad, akkor jó az állaga. Ha nem találod megfelelőnek, süsd még egy kis ideig. Ha levegőn szárítod vagy alacsony fokozaton sütöd a sólisztgyurmát, elkerülheted a barnulást, égést. Ha sütőben sütöd, ügyelj arra, hogy ne vedd sokszor ki a levegőre, mert így megrepedhet a gyurma. Ha megszáradt, kihűlt a gyurma, kezdődhet a dekorálás! (Fessetek rá például vízfestékkel, temperával.)

Egyéb felhasználási lehetőségek

A sólisztgyurmából akár ékszert is készíthettek. Kis golyókat formázzatok a gyurmából, szúrd át őket hurkapálcikával. A gyerekek pedig felfűzhetik majd a kiszáradt golyókat, így szép kis nyakláncokat, karkötőket készíthetnek belőle.

Készítsetek formákat a sólisztgyurmából. Formázzatok fejet, lábat, karokat a gyurmából és ragasszátok össze őket még addig, amíg nedves a gyurma. Kész is a gyurmaember!

Egyedi hűtőmágneseket is gyárthattok sólisztgyurmából. Az almát és a körtét könnyű megformázni. Ha kiszáradtak, akkor fessétek be őket vízfestékkel, ragasszatok a hátára mágnest és már pakolhatják is a gyerekek a hűtőre.

Az eredeti cikket itt találod.

Kapcsolódó cikkeink: