Gyerek

Elő a festővászonnal! Házi készítésű vízfesték

Miből van hiánycikk szinte folyamatosan egy nagycsaládos háztartásban? Igen, jól gondoljátok: vécépapírból, papír zsebkendőből és írószerből. Ez utóbbi nem csak a ceruzákra korlátozódik, hanem mindennemű papírárura.

Hogy készül a házi vízfesték?

Nyáron, amikor szünet van az óvodában/iskolában és itthon nyüzsög az összes gyerek, valahogy még feltűnőbb, hogy mennyi papírt, ceruzát, zsírkrétát, festéket tudnak elfogyasztani igen rövid idő alatt, és természetesen joggal várják el, hogy én, az édesanyjuk ugyanilyen rövid idő alatt pótoljam a készleteket – csak pénzt nem adnak hozzá.

Ilyenkor jön jól némi kreativitás. Ha a bolti festék drága, ne legyünk restek, csináljunk házi változatot. Ebben nem csak az a jó, hogy olcsóbb, hanem egyedi is: olyan színeket keverhetünk ki a gyerekek kívánságára, amilyeneket csak akarunk, és amilyeneket valószínűleg a boltban soha nem kapnánk: jujsárgát, hupililát, nyáriégkéket, szeretlekpirosat – csakhogy Négyes színmeghatározását idézzem.

Lássuk, hogyan készül!

Hozzávalók 1-1 színváltozathoz:

  • 4 evőkanál szódabikarbóna
  • 2 evőkanál ételecet
  • 1/2 teáskanál kukoricaszirup
  • 2 evőkanál kukoricakeményítő
  • ételfesték (a legjobb a zselés állagú, de a folyékony is megfelel)
  • forma, ami beleönthetjük a kész festéket száradni (a legjobb a fém muffintartó, mert az pont úgy néz ki, mint egy paletta)

Nekem nem volt itthon muffintartóm, ezért üvegedénykéket használtam, a piros festék teljes adag, a világoskék fél adagból készült.

Elkészítés:

Öntsük a szódabikarbónához az ecetet. Pezsegni fog, várjuk meg, amíg lecsendesedik, majd keverjük össze őket. Adjuk hozzá a kukoricaszirupot és a keményítőt.

Elő a festővászonnal! Házi készítésű vízfesték

Ha sikerült simára kevernünk (nem egyszerű, de ne adjuk fel egykönnyen!), tegyük hozzá az ételfestéket és azzal is dolgozzuk össze. Én egy hurkapálcát használtam ehhez a művelethez.

Most jön a legnehezebb rész, időt kell hagyni a festék száradásához: száraz helyen általában másfél-két nap szükséges hozzá.

Elő a festővászonnal! Házi készítésű vízfesték

Ha nem akarjuk, hogy a gyerekek állandóan azzal nyúzzanak, hogy mikor lesz már kész a vízfesték, még azelőtt kezdjünk hozzá az elkészítéséhez, hogy az otthoni készletek kiürülnének.

Tipp: a kukoricaszirupot nem könnyű beszerezni, de itt is rendelkezésre áll a házi készítésű változat.

2-2,5 dl kukoricaszirup hozzávalói:

1 dl hideg víz

1 evőkanál kukoricakeményítő

2 dl cukor

1/2 teáskanál citromsav

Elkészítése:

A kukoricakeményítőt keverjük össze a vízzel és tegyük fel főni. Ha kásás állagot kapott, adjuk hozzá a cukrot és főzzük addig, amíg szirupossá nem válik. Amikor besűrűsödött, vegyük le a tűzről. Adjuk hozzá a citromsavat és jól keverjük össze. Hagyjuk kihűlni. A kész kukoricaszirup hűtőben 3-4 hónapot áll el.)

Elő a festővászonnal! Házi készítésű vízfesték

Tátááám, a házi vízfesték előállt!

Nincs más hátra, mint letakarni az asztalt csomagolópapírral és elővenni az ecseteket. A gyerekek számára a rajzolás, festés nem egyszerű szabadidős tevékenység, hanem egyértelmű örömforrás. Az ilyen fajta alkotótevékenység fejleszti a figyelmet, koncentrációt, a finommotorikát és az összes gondolkodási képességet, a tanulási folyamat mellett érzelmi többletet is ad. A testvérekkel, kis barátokkal közös alkotás segíti a társas készségek kialakulását, megszilárdulását is.

Elő a festővászonnal! Házi készítésű vízfesték

A szerző további írásai: a A Mom with five blogban, családi magazinban és a Facebookon

További szuper ötletek: