Kisgyerek

Így fejleszd gyermeked koncentráló képességét

Bárhol játszhattok olyan játékokat, amelyekkel kisgyereked koncentráló képességét fejlesztheted.
2015. Április 24.

A puzzle is fejleszti a koncentrációs képességet

Nem is olyan könnyű megfigyelni, megjegyezni a látottakat és hallottakat. Ehhez a figyelem tudatos irányítására van szükség, ebben a korban ezt még csak gyakorolja a gyerkőc, nem rendelkezik ezzel a képességgel.

Figyelmét az köti le, amit éppen érdekesnek talál. Fokozatosan sajátítja el azt a képességet, hogy meghatározott dologra figyeljen, először rövidebb ideig, majd mindig kicsit tovább.

1. Buszmegállóban, orvosnál várakozás közben szólítsd fel, hogy nézzen az egyik irányba, és nevezzen meg öt dolgot, amit lát. Számolja az ujjain, ez segítség. Forduljon meg – így már nem látja -, és sorolja fel a dolgokat. Nehezítés: hangosan ne mondja, csak magában jegyezze meg, vagy soroljon fel több darabot is.

2. Mondjatok felváltva állatokat, mindig megismételve az előzőeket is. Könnyebb, ha csak ketten játsszátok, és ujjatokkal mutatjátok, ki mondta azt az állatot. Meddig tudjátok bővíteni a sort? Fontos a sorrend, és nem szabad kihagyni egyet sem!

3. Keresd meg! Apró részleteket tartalmazó, nagy, zsúfolt képen egy-egy részecskét, a fán megbúvó állatot vagy a tájba vesző hegycsúcsot, egy sokablakos épületen a virágcserepet észrevenni egyformán kitartást igényel. Használd ki a hétköznapi helyzeteket ilyen mókás feladatokra!

Néhány megvásárolható játék típus, ami szintén fejleszti a koncentráló képességet:

Tanulójátékok: pl. Logico Primo készségfejlesztő, innovatív tanulójáték. Kell hozzá egy PRIMO keret, majd azzal használhatók az ún. feladatkártyák. Sok fajta vásárolható: számolás témakör, egy napom téma, beteg vagyok téma stb.

Memóriajátékok, memória kártyák: a kínálat kiapadhatatlan. Van Disney-s, foglakozás kártyás, Bogyó és Babóca figurás, Ki-kicsoda játékok stb.

Kirakók: ügyeljünk arra, hogy könnyen egymásba illeszthető, kemény, strapabíró darabokból álló puzzle legyen, ami sikerélményhez juttatja a gyermeket.

Odafigyelést, gyorsaságot igénylő játékok: pl. Tarka béka (légvadászat) társasjáték, Zingo (forma, szám)

Formafelismerők, formabedobók: ezek nyilván egész kicsi korban alkalmazandók.

Mi a különbség a képek között? – típusú rejtvények.

Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: Kismama magazin