Kisgyerek

Játék közben így fejlődik a gyerek

Ki gondolta volna, hogy ennyire fontos lehet, hogy mit játsszon a kisgyerek? Itt van néhány szuper tipp, hogy maximálisan kihasználjátok a játékidőt, és szórakozva tanuljatok (főleg ő)!
2016. November 18.

A formabedobóval minden kisgyerek szívesen játszik

Számodra egy játék csak egy játék, számára viszont kemény munka. Amikor felméri a terepet a játszótéren, amikor a játékkonyhájában főz, vagy amikor fürdés közben egyik edényből a másikba önti a vizet, nem pusztán játszik, hanem problémát old meg.

Miközben “csak játszik”, fejleszti nyelvi készségeit, tanul az emberektől és emberekről, tudományos, matematikai összefüggéseket fedez fel, fejleszti a kreativitását és használja a képzeletét. Ugye, hogy ez nem is játék? Hogyan tanul a gyermeked? Figyelj!

Amikor a formabedobó mellett ül, éppen azon gondolkodik, melyik méret és forma hová tartozik. (Erre gondol közben: “Neee, ez túl nagy bele! Kipróbálom a kört is!”)

Amikor épp teadélutánt rendez a plüss állatainak, azt gyakorolja, hogyan kell osztozkodni. (Erre gondol közben: “Tessék, vegyél egy sütit, Mackó!”)

Amikor fel-le mászkál a csúszdán, azt fedezi fel, hogyan működik a teste, (“Nézd, tudok mászni!”), mi az a gravitáció (“Nézd, milyen gyorsan csúszok lefelé!) és a koordinációs képességeit edzi (mekkora izommunka kell ahhoz, hogy felmásszon a létrán).

Szóval legközelebb így játssz vele. Te vagy az első számú játszópajtása, figyelj oda arra, hogy különféle dolgokat tanuljon játék közben. Hogyan?

Fejleszd a verbális képességeit: kérdezd meg, mit rajzol (“Milyen jól néz ki ez a kék színű forma! Ez egy teherautó?”). Indítsd be a képzeletét, részletesen kérdezd ki játék közben (“Hol kötött ki a hajód?”). De mindenekelőtt: adj neki szabadságot. Engedd, hogy ő válassza ki, milyen ruhát szeretne felvenni (kínálj neki két alternatívát), engedd, hogy ő irányítsa a játékot, és azt is, hogy rendetlenséget csináljon. (De persze csak ésszerű keretek között. Azt is tanítsd meg neki, hogy rakjon rendet maga után.)

Játék vásárlásakor gondolkozz, mi az, ami tényleg a hasznára lesz. Azok a jó játékok, amik két feladatot is ellátnak. Azok a játékok például, amiket be vagy le kell nyomni ahhoz, hogy működjenek, a koordinációját és a képzeletét is fejlesztik. A puzzle is jó választás, mert ösztönzi a problémamegoldó képességét, fejleszti a finom motoros készségeit és a kommunikációját is (“Hová illik ez a négyzet alakú forma?”).

Persze sok gyerekjáték nem túl izgalmas a felnőttek számára, de ha odafigyelsz ezekre az apróságokra, akkor úgy játszhatsz vele, hogy közben fejleszted is a tudását.

A cikk forrása itt.

Kapcsolódó cikkeink: