Gyerek

Építőjáték: mikor milyet vegyünk a gyereknek?

Az építőjáték az egyik legnépszerűbb játéktípus az óvodás és kisiskolás korosztályban. De hogyan válasszuk ki gyermekünk számára az ideális építőjátékot?
2018. Március 26.
Építőjáték: mikor milyet vegyünk a gyereknek?

Ha gyermekkorunk játékaira gondolunk vissza, talán elsőként a sok varázslatos játék alapjául szolgáló, nagy, gurulós fadoboz jut eszünkbe, amiben precíz pontossággal lehetett elrendezni a különféle színes fa építőkockákat. Az építőjáték minden gyermek emlékeiben helyet kap valahol. S ez nem véletlen.

Mikor szerezzük be az első építőjátékokat?

A gyermek játékfejlődése 1-1.5 éves korra egy újabb állomásához érkezik: a manipulálás mellett a játékkal való építés, összerakás is megjelenik. Kezdetben persze az egyszerűbb, gyermekkezekbe való, nagyobb építőjátékok kapnak fontos szerepet, idővel azonban az egyre összetettebb, finommozgásokat igénylő építőjátékok is megjelennek.

Mire figyeljünk az építőjátékok kiválasztásakor?

Amikor az első építőjátékokat szeretnénk megvásárolni, érdemes nemcsak a pici korát, de fejlettségét is figyelembe venni. Ebben az időszakban inkább a hosszabb, magasabb dolgok építésére koncentrálnak a kicsik, amit aztán nagy örömmel rombolnak le. Ezt aztán a végtelenségig tudják játszani.Használd a baba fejlődése kalkulátorunkat, hogy nyomon tudd követni kisbabád fejlődését!

A kisebb korosztálynak a nagyobb építőelemek, kockák, téglatestek valók, amelyeket könnyen össze tud illeszteni és szét tud szedni. Kezdetben kb. babaökölnyi méretű építőelemeket vásároljunk a gyermeknek.3 év alatt semmiképp ne vegyünk neki kis méretű darabokból álló játékot, mert ezeket könnyen le tudja nyelni vagy be tudja lélegezni, ami nagyon veszélyes lehet. Mindig nézzük meg a játékon található korcsoportos jelölést, ami iránymutatást adhat számunkra.3 éves kortól fajátékot is választhatunk neki – lehetőleg natúr fából készült, festetlen darabokat válasszunk -, de ügyeljünk arra, hogy sima felületű, minőségi építőkockákat adjunk a kezébe. Ha műanyag játékok vásárolunk, mindig nézzük meg, hogy sorjamentes legyen.

Ahogy nő a gyermek és ügyesedik a keze, meg lehet vele ismertetni a kisebb méretű építőelemeket és játékkészleteket.Az építő és konstruáló játék óvodás korban a személyiség fejlődését meghatározó tevékenység lesz. Ekkor már valódi műveket állítanak össze a gyerkőcök (autót, várat, repülőgépet, házat, vonatot stb.). Az építő játékok a szerepjátékokon belül teljesednek ki leginkább: a gyerekek különböző élethelyzetekbe képzelik magukat, és a felnőttektől látott tevékenységeket játsszák el. A nagycsoportban aztán önállósodik ez a játék, és független lesz a szerepjátéktól.5 éves kor fölött már jöhetnek a bonyolultabb építőjátékok is apró darabokkal, kis építőelemekkel, csavarokkal és mágnesekkel. Ha ügyesen választunk építőjátékot, akkor a készletek egymással bővíthetők és illeszthetők, így csak a fantázia szab határt az alkotásnak.

Mit fejleszt az építőjáték?

Az építőjátéknak a kézügyesség fejlesztésében van nagyon fontos szerepe, emellett a színek, formák elsajátítását is játszva, az alkotás örömét átadva tanítja a gyermekeket. Az építőjáték a fantáziavilágot is megmozgatja, és önálló problémamegoldásra, kreativitásra ösztönzi a gyermeket.Alkotás közben a matematikai gondolkodás, a térbeli készségek is fejlődnek, sőt vizsgálatok igazolták, hogy azok a gyerekek, akik építőjátékkal játszanak, nagyobb szókinccsel rendelkeznek és nyelvtani teszteken is jobban teljesítenek, mint kortársaik.Az építőjáték megtanítja az együttműködésre is a gyermekeket, így igyekezzünk minél több időt szakítani a közös építőjátékra.

Kapcsolódó cikkeink a gyermek fejlődése témában: