Baba

Első játékok, amit már szülés előtt szerezz be

Már a baba születése előtt számtalan dolgot kell beszereznünk, és ezek között biztosan lesz jó pár játék is. De mit válasszunk ki először a hatalmas kínálatból?
2018. Március 26.
Első játékok, amit már szülés előtt szerezz be

Amikor már babánk születése előtt kiválasztjuk az első játékait, sokszor nem is a praktikum vezérel bennünket, inkább lélekben készülünk arra, hogy hamarosan új családtag érkezik hozzánk. A játékokkal egy kicsit erre készítjük fel magunkat, egyúttal előrébb hozzuk ezt a különleges babás érzést az otthonunkban.

De melyek azok a játékok, amelyekre már az első hónapokban szükségünk lehet?

Az első hetekben elsősorban az ébrenlét-alvás-evés ciklusai határozzák meg a csecsemő napjait, és a szülőkkel való testkontaktusnak, az érintésnek, ringatásnak lesz a legfontosabb szerepe. Mivel a baba nem tud egyszerre annyi helyre figyelni (a picik csak 10-15 percig tudnak fennmaradni), így ez idő tájt nem tud még hosszan érdeklődni a játékok iránt.

1 hónapos korától azonban már felfigyel a föléje hajoló arcokra, és elkezdődik a világ felfedezése, látás-hallás és tapintás útján pedig gyűjtögetni kezdi tapasztalatait. Hamarosan intenzíven érdeklődi kezd az arcok és a különféle színes, hangot adó és kézbe vehető játékok iránt is, amelyek egyre hosszabb időre lekötik a figyelmét.

Használd a baba fejlődése kalkulátorunkat, hogy nyomon tudd követni kisbabád fejlődését!

Törekedjünk a biztonságra!

Kezdetben nem szabad abba a hibába esni, hogy elhalmozzuk a babát játékokkal. A nagyon sok játék ugyanis túlzott ingerforrás lehet, amitől síróssá válhat. A játékok kiválasztásánál a legfontosabb szempont az legyen, hogy a pici mindent megfog és a szájába vehet, így fontos, hogy a játékok biztonságosak legyenek, ne legyenek rajtuk leszedhető, leszakítható részek, veszélyes szalagok és madzagok, amelyeket a nyaka köré tekerhet.

Ha használt játékokat kapunk, mindenképpen mossuk ki, fertőtlenítsük ezeket!

Az első hónapok játékai

Vannak játékok, amelyek már az első hónapoktól hasznosnak bizonyulhatnak, és sokáig élvezettel játszik velük a baba. Ezeket a játékokat már a baba megszületése előtt érdemes beszereznünk:

  • járóka, pelenkázó fölé függeszthető forgók, zizegő hangot adó apró plüssfigurák
  • az ágy fölé akasztható kis csengők, színes kendők, kis tükrök
  • a babakocsiba, pihenőszékre vagy a baba csuklójára rögzíthető színes csörgő játékok, apró kis figurák
  • fogni- rázni- és rágnivaló játékok: rágókák, csörgők, puha rongylabdák, színes szivacstéglák, puha bébikönyvek és pancsolókönyvek, amelyek hangot adnak; színes, toronyba rakható karikák, puha építőkockák
  • könnyű nyomásra (pl. nagy gombos) is zajt keltő, sípoló játékok
  • puha, kényelmes játszószőnyeg boltíves tornázóval, amelyen tevékenységekre buzdító játék lóg, amit a kicsi vidáman ütögethet, csörgethet és rágcsálhat. Jó, ha ezek a játékok leszerelhetőek, kézbe vehetőek.

(Képen: Fisher-Price Pillangómacis vetítő játék)