Baba

A legjobb retro gyermekjátékok

Gyűrűpiramis, búgócsiga, formabedobó játék. Mindannyiunk szívéhez hozzánőttek ezek a retro játékok, amelyekhez számtalan kedves gyermekkori emlék is kapcsolódik. Ami retro, az korszerűtlen? Semmiképp!
2018. Május 14.
A legjobb retro gyermekjátékok

Ezek a játékok tulajdonképp a mai napig ott vannak gyermekeink szobájában, és évtizedek óta töretlen népszerűségnek örvendenek.

Összeszedtünk most néhány kedves darabot ezek közül! Neked melyik volt meg?

Dorka, a korong- játék

Szerintem ez a játék, amelyről egyébként most tudtam meg, hogy Dorka névre hallgat, sokunk számára ismerős. A színes korongokból álló készségfejlesztő játék segítségével különféle alakzatokat lehet felépíteni (virágokat, állatokat, űrrepülőt), és igencsak színes képzelőerőre van szüksége a gyerkőcnek, hogy a fix elemekből térbeli alakzatot állítson össze. Nehézségét az adja, hogy az elemek keskeny felületen érintkeznek egymással, így pontos, precíz mozdulatokat igényel az összerakása.Használd a baba fejlődése kalkulátorunkat, hogy nyomon tudd követni kisbabád fejlődését!

Gyűrűpiramis

A gyerekszobák kortalan játéka, amely készülhet gyönyörű, színes faelemekből, vagy praktikus, könnyű műanyag gyűrűkből is. A gyűrűpiramis számtalan variációban vásárolható meg, de a lényege mindig ugyanaz: egy stabil alapra felhelyezett rúdra kell a különböző méretű és színű elemeket sorrendben felhúzni. Hihetetlen népszerűségnek örvend a mai napig is ez a játék, elsősorban a 9-12 hónapos gyermekek körében.

A piramis összerakásakor a gyermek megismeri a színeket, megtanulja megkülönböztetni a kisebb-nagyobb méreteket, a sorba rendezést és a keze is ügyesedik az elemek rúdra illesztésének köszönhetően.

A játék az észlelést, a térbeliséget és formafelismerést, a koncentrációt és a gondolkodást, valamint a gyermek finommotorikus készségét is fejleszti. A gyűrűpiramis érdekessége, hogy a megoldás kontrollját is tartalmazza, hiszen a gyermek a játék közben maga is rájön, ha hibásan illesztette össze az elemeket, amit aztán korrigálhat.

Pohárjáték

Ha egy olyan játékot szeretnél vásárolni, ami sokrétűen felhasználható, akkor a pohárjáték nagy kedvencetek lesz. A pohárjáték segítségével különböző méretű, színes poharak egymásra illesztésével építhet tornyot a gyermek. Ez a retro játék már 6-9 hónapos korban hosszú időre lefoglalja a kísérletező, és egyre ügyesebb babákat, akik a formaillesztés mellett a színeket is elsajátítják, miközben finommotorikus készségeik is fejlődnek.

De a pohártorony este akár mehet a fürdőkádba is, hiszen a fürdéshez, a ki-be öntögetéshez is remek játék, sőt jó időben a homokozójátékok között is bátran megállja a helyét.

Búgócsiga

Fogadjunk, hogy ez neked is megvolt! Ez a játék az egyik legrégebbi klasszikus, amelyet nagyszüleink is ismertek. Persze akkoriban még csak a fából, később a fémből készült verzió is igen népszerű lett a gyermekek körében. A búgócsigát a felső részén található fogantyúval lehet húzni-tolni, amely ettől bepörög, és jellegzetes búgó hangot fog adni. A csigán rendszerint gyönyörű színes képek vannak, ami a mozgástól még érdekesebb látványt ad – emiatt is imádják a 2-3 éves gyerekek.

Kelj fel Jancsi!

Gyerekkorunk egyik meghatározó játéka volt a piros-fehér nagyhasú Kelj fel Jancsi! A Kelj fel Jancsi! egy kedves kis figura, jellemzően egy nagypocakos bábu vagy valamilyen alakzat, amelynek gömb az alapja. A baba meglöki egy picit, ennek hatására ide-oda dülöngél, de nem borul fel, hanem visszatér eredeti helyzetébe. E furcsa képességét a talpában elhelyezett nehezéknek köszönheti. A Kelj fel Jancsi!, amely manapság valamilyen zenével vagy hanggal is kiegészül, hamar felkelti a 6 hónapos babák figyelmét.

Formabedobó

Míg a mi időnkben meglehetősen egyszerű, ormótlan műanyagból készült darabokkal kellett megelégednünk, manapság már nagyon kedves és változatos alakzatból álló készségfejlesztővé vált ez a játék. A formabedobó a színek, formák és méretek elsajátítását teszi lehetővé gyermekünk számára, miközben az egyre precízebbé váló fogó és forgató mozdulatokat is megtanítja a babának. A fából vagy műanyagból készült formabedobók ma már akár tolhatóak-húzhatóak, sőt hanggal kombinálva már interaktív, több fronton fejlesztő játékká nőtték ki magukat.

(Képen: Fisher-Price színes gyűrűpiramis)

Kapcsolódó cikkeink a gyermek fejlődése témában: