Baba

Játszószőnyeg: az alaptól a zongorásig

Ha szeretnénk biztonságos körülmények között, a korának megfelelően fejleszteni a babát, akkor játszószőnyegre feltétlenül szükségünk lesz. Elmondjuk, hogy miért és milyet érdemes választani.
2018. Március 25.

Lehet, hogy eddig azt gondoltad, hogy egy játszószőnyeg csupán felesleges pénzkidobás, pedig amellett, hogy remekül szórakoztat, számtalan módon képes fejleszteni a babákat.

Mi az a játszószőnyeg és miért jó, ha van otthon legalább egy?

A játszószőnyeg általánosságban olyan szórakoztató elemek hadával ellátott puha, színes és vidám felület, melyre ha lefektetjük a babát, biztosak lehetünk benne, hogy biztonságos körülmények között játszhat. A zörgő-csörgő, sípoló, zenélő játékokkal, kistükörrel, rágókákkal és egyéb le- és felszerelhető kiegészítőkkel díszített szőnyegek nemcsak hosszabb időre lefoglalják, de közben folyamatosan stimulálják is a kicsi érzékszerveit, ezáltal segítik a fejlődését.Használd a baba fejlődése kalkulátorunkat, hogy nyomon tudd követni kisbabád fejlődését!

A szakemberek egyöntetűen hangsúlyozzák a hasra fektetés fontosságát két-három hónapos kortól. Érdemes napi 1-2 alkalommal eleinte 5-10 percre (majd egyre hosszabb időre) a pocakjára tenni a babát, ez ugyanis nélkülözhetetlen a kúszáshoz, mászáshoz, üléshez és járáshoz szükséges izmok fejlődéséhez, megerősödéséhez. Ezen alkalmakra tökéletes választás egy szuper multifunkciós játszószőnyeg, amin szabadon mozoghat a kicsi.

Mikortól meddig?

A legtöbb játszószőnyeg újszülöttkortól használható, de vannak olyanok, amik egészen 2 éves korig is jó szolgálatot tehetnek. Azonban általánosságban 0-6 hónapos kor között ajánlottak, ekkor fejlődnek ugyanis a legintenzívebben a babák motoros képességei és ekkor kezdik el igazán felfedezni maguk körül a világot.

Hogyan fejleszt?

A babák szinte minden érzékszervét (látás, hallás, tapintás) ingerlik a szőnyegek különböző funkciói. Habár az újszülöttek életük első hónapjában még csak 20-30 cm-es távolságra látnak, a játszószőnyegre fektetve ügyesen megfigyelhetik a formákat és a kontrasztos színeket, ami nagyban hozzájárul a látásuk fejlődéséhez.

Egy másik szuper eszköz erre a kistükör: a gyermekünket nemcsak hogy elvarázsolja a saját önarcképének látványa, de ahhoz, hogy lássa magát, változtatnia kell a fejének helyzetén, ami a nyakizmokat és a hasizmot is remekül edzi.

De nézzük meg kicsit közelebbről, milyen típusú szőnyegek vannak!

Egyszerű, alap, néhány kiegészítővel

A legegyszerűbb sima, néhány elemmel felvértezett szőnyegek a legalapabb kategóriába tartoznak. Ezek előnye, hogy általában könnyen elcsomagolhatók, összehajtva, felgöngyölve vihetjük magunkkal bárhova. Ha csak színeket és formákat tartalmaznak (kiálló, keményebb kütyüket nem), akkor akár takaróként, vagy pelenkázó-alátétként is használhatjuk. Könnyebb őket mosni, tisztítani is.

A boltíves

A boltívvel és azon függő csörgőkkel, rágókákkal ellátott játszószőnyegek újszülött korban jól kihasználhatók, hisz a baba még csak a hátán képes feküdni. Sokszor ezek kisebb méretűek, és szintén könnyen szállíthatók.

Az óriás

Léteznek óriás (nagyjából 1,5×1 méteres) szőnyegek is, amin a már kúszó-mászó korba ért gyermekek is remekül elhemperegnek. Ha hosszabb távra tervezünk, és nem akarjuk a rohamos ütemben fejlődő babánkat kétpercenként visszahelyezni a szőnyegre, érdemes minél nagyobb méretre vadászni. A legtöbb ilyen szőnyeg is számos fejlesztő játékkal ellátott: tükröt, csörgőt, levehető rágókát biztosan tartalmaz. A nagy felület pedig természetesen a szabadságérzet mellett teret ad a kicsinek az erősödéshez és a mozgásszerveinek fejlődéséhez.

A párnás

Vannak szőnyegek, amiken egy extra nyakpárnához hasonlító párna is található. Ez a kisebb babák számára jelenthet segítséget, ugyanis hason fekve támasztékot nyújt, és stabilan tartja a kicsi felsőtestét, így a két keze szabadon marad az önfeledt játékhoz. Ez gyakran lecsatolható, így valóban nyakpárnaként is funkcionálhat nagyobb gyerekek számára.

A karámos

Ha nem szeretnénk, hogy a baba leguruljon vagy lemásszon a szőnyegről, kaphatók kisebb párnázott szegéllyel ellátott játszószőnyegek is. Ezek sok esetben eltávolíthatók vagy lecsatolhatók. Praktikus lehet, ha kiszaladnánk egy pillanatra a szobából, és rettegünk, hogy a gyerek kárt tesz magában.

A babatornáztatóval, hordozható zenefelvevővel ellátott

Létezik zongorás változat is. A zongorát a lábacskáival tudja megszólaltatni a baba, ami “tornázásra? serkenti, ezáltal észrevétlenül dolgoztatja a baba minden kis izmát. (Nem beszélve a zene fejlesztő hatásáról.). Ez utóbbira egy másik példa a hordozható zenefelvevővel ellátott játszószőnyeg, melyet lecsatolva bárhova magunkkal vihetjük és lejátszhatjuk a felvett mókás dallamokat.

(Képen: Fisher-Price Pillangómacis játszószőnyeg)

Kapcsolódó cikkeink a gyermek fejlődése témában: