Baba

Hány hónaposan ül fel a baba?

Ha már a hát-, has- és nyakizmok elég erősek, eljön az ülés ideje. A legtöbb baba négykézláb mászásból jut el az ülésig, és a kúszás is megelőzni ezt a tevékenységet. De mikor is történik meg ez pontosan?
2018. Március 25.
Arra ügyelj, hogy a babád egy puha helyen kezdjen kísérletezni, hogy ha eldőlne az ülés közben, ne üsse meg magát.

3-7 hónapos koruk között a babák megtanulják magabiztosan tartani a fejüket, és átfordulni hasról hátra, hátról hasra. Sokat erősödik a hát- és hasizmuk, fejlődik az egyensúlyérzékük. Mindezekre a készségekre szükségük van az üléshez.

Hogyan tanulnak meg ülni?

Gyakori, hogy négykézlábas helyzetből huppannak fenékre, és tartják meg magukat. Az ülést általában megelőzni a kúszás is. A “háromlábú ülés? az első fázis, de itt még támasztékra van szükségük – egy kézre vagy kettőre. Körülbelül 6-9 hónaposak a babák, mikor elsajátítják a felülés tudományát. 

Használd a baba fejlődése kalkulátorunkat, hogy nyomon tudd követni kisbabád fejlődését!

9-10 hónapos koruk körül eljutnak oda, hogy támogatás nélkül, stabilan tudnak ülni – azaz már arra sem szorulnak rá, hogy a kezükkel támasszák meg magukat. Egy- másfél évesen pedig háton fekvésből is fel bírnak ülni a kisgyerekek. Lényeges, hogy önálló ülésnek azt nevezzük, ha legalább 5 percet képesek ülni borulás nélkül a babák, folyamatosan, támasztás nélkül.

Hogyan segíthetünk a folyamatban?

Ha hasra fektetve tesszük a földre vagy az ágyra, fölé hajolunk, vagy magunkra fektetjük, és arra ösztönözzük, hogy próbáljon meg ránk nézni, segíthetjük a hátizmok erősödését. Tegyünk a közelébe játékokat, ha hason fekszik.

A hasizmok erősítéséhez fektessük a hátára. Engedjük, hogy megkapaszkodjon az ujjainkba, és felhúzza magát. De helyezhetünk fölé egy tükröt is úgy, hogy picit fel kelljen emelkednie ahhoz, hogy lássa magát, vagy elérje a tükröt.

Amikor a kicsi ülni tanul, maradjunk mindig a közelében, hogy meg tudjuk óvni attól, hogy elessen, vagy csak amiatt, hogy meg tudja mutatni, mire képes.

Ne ültessük!

Nagyon fontos: nem szabad a kicsit ültetni, megtámasztani. Ha még nem elég erősek a hátizmai, a megtámasztott ülés révén felesleges terhelést kap a gerince, ami gerincproblémák kialakulásához vezethet.

Mikor függőleges helyzetben tartjuk, ügyelni kell arra, hogy olyan döntött testhelyzetet alakítsunk ki nála, amelyben megtámasztjuk a gerincét, és levesszük a terhelést róla.

Ha még nem kúszik a baba, akkor azért is helytelen az ültetés, mert így kevésbé lesz motivált a helyváltoztatásra, ami károsan befolyásolja a fejlődés menetét.

Mikor lehet ok aggodalomra?

A babák mozgásfejlődése természetesen nagyon eltérő, van, akinek gyorsabban megy, míg van, akinek kevésbé gyorsan. Mindenesetre érdemes szakemberhez fordulni, ha 10-11 hónapos korban még nem ül önállóan.

(Képen: Fisher-Price Gurulós szörnyecske játék)

Kapcsolódó cikkeink a gyermek fejlődése témában: