Baba

Hogy tanul meg ülni a baba és hány hónapos korra?

Figyelni a gyermekedet, ahogy egyre függetlenebbé válik, nagyon izgalmas. Az olyan nagy teljesítményeket, mint amilyen az önálló ülés, minden szülő nagyon várja.
2017. Január 18.
Hogy és mikor tanul meg ülni a baba?

Hogyan segíthetsz neki elsajátítani azokat a motorikus készségeket, melyek az önálló üléshez kellenek? Íme pár jó tanács!

Még mielőtt ülne

Először is tudnod kell, mikor jön el az ideje annak, hogy a kisbabád magától üljön. Ez megtörténhet már 4 hónapos korában, de akár 9 hónapos korában is. Siettetni semmiképp sem kell. Bizonyos motoros készségeket el kell sajátítania hozzá, ahogy az izmainak is meg kell erősödnie ahhoz, hogy ülni tudjon. A hát- és hasizmaira és az egyensúlyérzékére is szüksége van ahhoz, hogy önállóan üljön.

Hasalás

Születése után fontos, hogy gyakran fektesd hasra a babádat, hogy erősödjenek a nyak-, has- és hátizmai. Először a nyaka fog megerősödni, aztán a háta felső, majd alsó része. De csak akkor, ha sokat van hason. Feküdj elé vagy mellé, amíg hason fekszik, keltsd fel az érdeklődését valamivel.

Ha nem tetszik neki a babának, hogy hason fekszik

Eleinte sok kisbaba ellenkezik, ha hason kell feküdnie. De erre szüksége van ahhoz, hogy megerősödjenek az izmai és képes legyen ülni vagy mászni, állni és járni a későbbiekben. Ha nem tetszik neki a hasalás, szerettesd meg vele. Fektesd őt a mellkasodra és így nézzétek egymást. Fektesd kemény felületre úgy, hogy egy párnát teszel a mellkasa alá. Élvezni fogja, ha észreveszi, milyen távol van a feje a földtől.

Amit NE!

Semmiképp se próbáld ki, hogy leülteted a babádat párnákkal megtámasztva. Attól még, hogy képes így néhány másodpercig egyenesen ülni, még nem képes a valódi ülésre. Ha már saját maga húzza, tolja fel magát, és így képes megülni, akkor tényleg képes az ülésre. Egészen addig ezekkel a mesterséges megoldásokkal feleslegesen terheled a gerincét (mivel nem a hátizmok tartják még a kicsit). A szakemberek épp ezért nem javasolják, hogy ültessük a babát. Inkább várd meg, amíg magától képes lesz rá.

Az egyensúlyérzék fejlesztése

Ahhoz, hogy a kisbabád önállóan tudjon ülni, egyensúlyérzékre van szüksége. Az jó, ha erős a hasizma, de nem elég. Ha tesztelni akarod az egyensúlyérzékét, ülj le törökülésben a földre, a kisbabádat pedig ültesd az öledbe a combod és lábszárad közé, ez biztonságos kis kuckót ad neki és stabilan megtámasztja a hátát, hajolj valamelyest hátra, a döntött pozíció miatt nem kap káros terhelést a gerinc.

Ülés “három lábbal”

Amikor a kisbabád elkezd magától ülni, eleinte valamelyik vagy akár mindkét kezével ki fogja támasztani magát, hogy stabilabbnak érezze magát. Ezt “háromlábú ülésnek” is nevezik. Arra ügyelj, hogy a babád egy puha helyen kezdjen kísérletezni, hogy ha eldőlne az ülés közben, ne üsse meg magát. Soha ne hagyd egyedül az ülő babát!

Tárgyak, amik segíthetnek

Erős nyak- és hátizmok, illetve egyensúlyérzék nélkül nincs ülés. Ha már próbálkozik a kisbabád, tegyél köré párnákat, hogy közben rájuk tudjon támaszkodni, ha úgy érzi, elfáradt. Maradj vele ott!

Trükkök, amik motiválhatják

Fektesd a hátára a kisbabádat, majd fogd meg a karjait és óvatosan húzd fel ülő helyzetbe (vagy engedd, hogy megkapaszkodjon az ujjaidba), és engedd vissza. Egyes szakemberek úgy vélik, ez elég csábító lesz neki ahhoz, hogy arra ösztönözze: üljön fel. Van, aki szerint egy tükör is beválhat. A gyerekek szeretik magukat nézni a tükörben, ezért tegyél egy tükröt elé, de úgy, hogy kicsit magasabban legyen, mint ő. Ezért ha bele akar nézni, arra fog törekedni, hogy felüljön.

Tedd biztonságossá a környezetet

Ha már fel tud ülni a kisbabád, tedd biztonságossá a szobáját. Egy 6 hónapos baba karjai már elég erősek ahhoz, hogy bármit le tudjanak rántani a helyéről. Ellenőrizd a kiságy környékét, ha valami veszélyeset látsz elérhető távolságban, azt zárd be egy szekrénybe inkább. Ami még nagyon fontos: ha már ül a kisbabád, tedd lejjebb a kiságy matracát, nehogy kiessen belőle.

Mikor ül a baba? És mi történik még?

A kúszás, négykézlábra ereszkedés jellemzően 6-8 hónapos korban történik, és rendszerint ezt követően, körülbelül 8-10 hónapos korában egymással nagyjából párhuzamosan fejlődik a mászás és ülés. Nagy általánosságban 10 hónapos korukra képesek teljesen önállóan ülni a kicsik.

Mi jön az ülés után?

Ha a kisbabád már képes egyedül ülni, számíthatsz a következő mérföldkövekre. Tovább fogja erősíteni a teste izmait, forgatni kezdi a csípőjét és elindul: feláll, majd hamarosan járni fog!

Ezeket is olvasd el a baba mozgásfejlődése témában: