Baba

Íme, ezek a legfontosabb mérföldkövek egy baba életében

Bár minden gyermek a saját tempójában fejlődik, mégis akadnak közös pontok egy-egy korosztályban.
2016. Május 17.

Érdemes tehát legalább nagyjából követni, hogy a szakemberek milyen fejlődési mérföldköveket állapítottak meg bizonyos életkorokban, ha ettől ugyanis teljesen eltérően fejlődik a pici, akkor az akár valamilyen problémára is utalhat. Mindenképp tartsuk szem előtt, hogy a picik fejlődését rengeteg minden befolyásolhatja: koraszülött volt? Beteges volt újszülöttként? Rendkívül alacsony volt a születési súlya? Ezek ugyanis olyan tényezők, amelyek a később fejlődésre is hatással vannak.

Illetve az is előfordulhat, hogy egy új, bonyolult, összetett készség, mint például a járás elsajátítása során más, már korábban megszerzett készség kicsit mintha visszafejlődne, de ez nem feltétlenül baj. Ha bizonytalanok vagyunk abban, hogy a gyermekünk a megfelelő ütemben fejlődik-e, mindenképp vigyük el orvoshoz. És most lássuk, melyek is a fontosabb szakaszok a babák életében!

A 2 hónapos baba:

Ebben az életkorban a végtagokat egyre céltudatosabban tudja mozgatni. Ha hall valami zajt, hangot, akkor a fejét arra fordítja, ahonnan az jöhetett. A különböző tárgyak mozgását már követi a szemével, illetve felismeri az ismerős arcokat, embereket.

A 4 hónapos baba:

Ekkor már elkezdődik az édes kis gagyogás. Kialakulnak a különböző fajta sírások a különböző helyzetekre (máshogy sír, ha éhes, és megint máshogy, ha fáj a pocija). A legtöbb baba ilyenkor már stabilan meg tudja tartani a fejét, a saját lábán meg tudja tartani a testsúlyát. A látása is egyre jobb, már sokkal messzebbről is látja és felismeri az embereket.

A 6 hónapos baba:

A féléves kor hatalmas mérföldkő egy kisbaba életében – gondoljunk csak például arra, hogy a WHO ajánlása szerint legalább eddig kizárólag anyatejjel kell táplálni a picit, és leghamarabb 6 hónaposan kezdődhet meg a hozzátáplálás. Ebben az időszakban nagyon kíváncsiak a kisbabák, mindent megfognak és szájukba vesznek, ezért legyünk nagyon óvatosak, hogy milyen tárgyakhoz is fér hozzá a kicsi! Ekkorra már általában magától tudnak ülni a babák, a kisebb tárgyakat, játékokat egyik kezükből át tudják venni a másikba. Át tud fordulni a hasáról a hátára és vissza, illetve félévesen kezdődik a szülők számára az egyik rémálom, a fogzás, ami nem ritkán sok átsírt éjszakával jár.

A 9 hónapos baba:

Ha meg tud kapaszkodni, akkor már egyre ügyesebben állnak – ugye, milyen kevés idő telt el a születése óta, és máris milyen nagy dolgokra képes? Ilyenkor már értékeli az olyan kis egyszer játékokat, mint a “kukucs“. Néhány szót már elképzelhető, hogy megért, képes a hangutánzásra, a kis ujjaival pedig meg tudja fogni a tárgyakat.

A 12 hónapos baba:

Eljött az első születésnap! Persze azért még elég kicsi ahhoz, hogy féljen az idegenektől, hogy sírjon, ha valami miatt magára hagynád (akár csak pár percre is). Ahhoz viszont már elég nagy, hogy gesztusokkal, esetleg egy-egy szóval jelezhesse neked, mit szeretne. Bögrét már adhatsz a kezébe, szinte segítség nélkül megáll a saját lábain, az egyszerűbb utasításokat pedig azon felül, hogy megérti, még reagál is rájuk.

Az 1 éves baba egyre jobban ki tudja fejezni, mit szeretne

A 18 hónapos baba:

Mostanra valószínűleg teljesen egyedül tud járni, kanállal eszi az ételét, illetve megismerkedik a kedvenc szavával, amit gyakorta alkalmaz is, ez pedig a NEM. Lassan elkezdődik a hisztis időszaka, de ha éppen jó kedve van a babának, akkor csókokat dob, igényli a közös játékot, firkál, rajzolgat, a testrészeket, egyes tárgyakat a nevén tud nevezni.

A 2 éves baba:

A kétévesek hajlamosak arra, hogy feszegessék a határokat, felfedezik a függetlenségüket, gyakran a saját fejük után mennek, nem hallgatva a szüleikre. Ilyenkor már más gyerekekkel is egyre szívesebben játszanak. Akár 2-4 szavas mondatokat is tudnak alkotni. Színek vagy formák alapján a tárgyakat sorrendbe teszik, egyszerűbb, rövid mondókákat már velünk együtt ismételgetnek. A labdát el tudják dobni, és a lépcsővel is egyre szorosabb barátságot kötnek.

A 3 éves baba:

Ha megkérdezed a nevüket és az életkorukat, arra már tudnak válaszolni (bár lehet, hogy a számokat nem mondják ki, hanem szemérmesen csak az ujjukkal mutatják meg azt). Az eddig olyan gyakran és szívesen alkalmazott NEM szócska helyére jön egy új, mégpedig az ENYÉM.

A 4 éves baba:

A négyévesek szeretnek szerepjátékokat játszani, néha még nehéz különbséget tenni a fantázia- vagy a mesevilág, illetve a valóság között, így ezek gyakran összemosódnak náluk. A betűket, számokat le tudják másolni, néhány könnyebb számolást elvégeznek, a játékok szabályait is kezdik megérteni. Egyre inkább jelentkezik az igény arra, hogy maguktól öltözködjenek.

Ha ennél részletesebben érdekelnek a baba fejlődésének egyes szakaszai, mindenképp nézd kalkulátorunkat, ahol még sok hasznos információt megtudhatsz!

Kapcsolódó cikkeink: