Baba

Mit játsszunk a kis felfedezővel?

A jó játék öröm a baba és a szülők számára. Segítünk, hogy így legyen, megmutatjuk, melyik életkorban mit élveznek legjobban a kicsik.
2011. Augusztus 12.

Ez a kor az igazi felfedezések időszaka. A hetedik-nyolcadik hónaptól ujjaival már ügyesen fog apróbb tárgyakat is, amelyeket aztán megráz, megkóstol, elhajít. Egyre önállóbban és szabadabban mozog, ami alaposan megkönnyíti a világ megismerését. Néhány tárgyról tudja már, mire használják. Az odanyújtott törölközőbe beletörli a kezét.

Egyéves korára a baba már összetett mozgásokat is belevisz a játékba. A megnevezett tárgyra ránéz, és odamászik érte. Van, aki ekkorra már tipegve is megközelíti a célt. Kezdi érteni, hogy ami elbújt, az nem tűnt el végleg. Itt a „kukucsjátékok” ideje!

Mit játsszunk?

A strapabíró, kemény leporellók (képeskönyvek) jól jönnek ilyenkor. A labda, a búgócsiga, a zenélő- és tologatójátékok, a legegyszerűbb összerakós játékok, építőkockák a korosztály kedvencei. Az egymásba rakható elemek a „kicsi-nagy” és más viszonyok fogalmának megértésében is segítenek.

Figyeljünk arra, hogy a játékszerek ne szorítsák háttérbe az együtt játszást (bújócskázás, mondókázás, dögönyözés). A tárgyak ne helyettesítsék, hanem csak egészítsék ki a társas élményeket.

További ötleteink:

  • Mikortól kell játék a babának?
  • Fejlesztő játék
  • 10 érdekes kérdés a játékokról
  • Vigyázat, veszélyes játék!
  • Forrás: Kismama magazin