Baba

Mikortól kell játék a babának?

Sokan csak rálegyintenek: ráér majd játszani, ha nagyobb lesz. Ha felül, ha feláll, ha beszélni kezd... Pedig már az első hetektől kínálhatunk játékot a babának.
2012. Április 17.

A baba korának megfelelő játékot érdemes adni.

Amikor még csak nézelődik a baba, elegendő, ha néhány színes kendőt, puhára fújt lufit, nagyobb elemekből álló mobilt akasztasz a látóterébe. Ne zsúfold túl élénk színekkel a babaszobát, mert ezzel megterheled az idegrendszerét.

Miután jóllakott és éber, kipihent, énekelj neki, vagy hallgassatok babazenét (böngéssz a neten a nektek legjobban tetsző után). Az állandó háttérzene ezzel szemben ingerültté teszi, és árt a jó hallásnak.

Ülj vele hintaszékbe vagy gimnasztikai labdára, esetleg tedd függőágyba vagy lengőbölcsőbe. A ringatást is élvezi, de az fejleszti legjobban, amikor észleli, hogyan hozza lendületbe saját mozgása a lógó felületet.

Eljött a tárgyakkal való ismerkedésnek az ideje, amikor már tudatosan megfog valamit. Néhány jól megmarkolható, különböző tapintású, könnyű, szájba vehető darab a legalkalmasabb erre – és ezek nem is csak játékok. Sokszor izgalmasabbnak tartja a környezetének tárgyait. Vigyázz, csak veszélytelen holmik kerüljenek a kezébe!

A többfunkciós játékok pénz- és helytakarékosak, mert tovább játszik velük a gyerek. Ilyen a képen látható cicás csipesz játék: először nézegetnivaló a kiságy szélére, később kézbe illő, szopogatható alvóka.

Láthatod, a babának játék az egész világ, hiszen rengeteg felfedeznivalót talál benne. Bízd rá, hogy mit talál érdekesnek, ne halmozd el túl sok játékkal, mert még jó darabig neked kell rendet raknod, és a túl sok holmi amúgy is inkább csökkenti a baba érdeklődését, megosztja figyelmét.

Kapcsolódó cikkeink: