Baba

Milyen alvóállatot adjak neki?

Talán emlékszel még, milyen jó volt a kutyusod fülét morzsolgatni elalvás előtt. Te is szeretnéd, hogy a pici nélküled is biztonságban érezze magát alvás közben? Lássuk a lehetőségeket!
2011. December 23.

A törzsfejlődésről és őseinkről árulkodó kapaszkodóreflex az első hetekben erősen él a kisbabában: ahogy a kismajom kapaszkodik anyja szőrébe, úgy szorítja ökölbe az újszülött a kezét, hason fekve pedig a lepedőt vagy a feje alá tett textilpelenkát markolássza.

Az első alvóka legfontosabb tulajdonsága tehát a puhaság, melegség. A frottírból, flanelből, lágy plüssből készült kendő, textilbaba vagy állatka éppen ilyen kapaszkodót kínál, különösen ha a nyakánál vagy végtagjainál jól meg lehet ragadni a bábut. Később felfedezi a szemeket, a szájat, elbűvölve nézi az arcokat. Alvás közben azonban ráfeküdhet, ezért a lapos, puhára tömött figura a legjobb.

Hamarosan mindent a szájába vesz, ezért fontos, hogy semmilyen lerágható, lefoszló rész ne legyen rajta, a színét se eressze, és legalább negyven fokon mosható legyen. Ha nagyon megszerette, ezzel tud elaludni, és mindenhova magával hurcolja, legjobb, ha rögtön beszerzel még egy ugyanolyan példányt, így nem gond, ha néha kimosod, vagy ha esetleg elvész. Az ilyen szeretett tárgyat nem szabad a kicsitől elvenni, hiszen a mamát pótolja.

Ezek is érdekelhetnek:

  • Kell a gyereknek “anyapótlék”?
  • 3 bevált tipp a nyugodtabb éjszakákhoz
  • Félreértések sorozata az együttalvás körül
  • Forrás: Kismama magazin