Baba

Kisokos az újszülött babához

Kilenc hónapig vártál rá, és most itt van. Saját orrformája, saját szemszíne és saját akarata van. Te pedig nézed őt, örömmel és aggódva, hogy vajon úgy telnek-e majd az első pillanatok, ahogy mindkettőtöknek jó.
2013. Szeptember 19.

Kisokos az újszülött babához

Az első ébrenlét

A születést követő fél-egy órában a kisbabák többsége nagyon élénk. Ha ezt az időt együtt töltitek, akkor kiváló alkalmatok nyílik az ismerkedésre. Ő nagyra nyílt szemmel néz rád, esetleg sírdogál, és a melledet keresi. Ezután nem sokkal azonban egy hosszabb alvós időszak következik, mintha a születés traumáját szeretné kipihenni. Még az is előfordulhat, hogy a szoptatáshoz is külön ébresztgetni kell. Ha a szülőszobán azonnal elvitték tőled, ilyenkor azt érezheted, te már sosem fogod ébren látni őt. Ne aggódj! Nem is olyan sokára eleget lesz ébren. Valószínűleg többet is, mint szeretnéd.

Az első alvás

Addig is örülj annak, hogy alszik. Kézenfekvő lenne azt tanácsolni, hogy aludj te is, amíg ő, hogy te is kipihend a szülés fáradalmait. Jó eséllyel azonban erre nemigen leszel képes. A szülést követő hormon- és adrenalinlöket miatt ugyanis kifejezetten élénknek érezheted magad. Persze ennek is vannak előnyei. Nyugodtan csodálhatod, milyen gyönyörű gyereked született, elmesélheted az érdeklődő rokonoknak, barátoknak a szülés rájuk tartozó részleteit. Ezzel is hozzá kerülsz közelebb.

Az első peluscsere

Ideális esetben a csecsemősnővér mutatja meg a pelenkacsere megfelelő lépéseit, köldökápolással együtt, de az is lehet, hogy egy rutinosabb szobatárs siet a segítségedre. Az első széklet, az úgynevezett magzatszurok zöldesbarna színű, erősen ragadós valami, amit igen nehéz levakarni a babapopsiról. Amint azonban beindul a tejed, a kisbabád széklete is megváltozik, sokkal krémesebb és sárgás színű lesz, ezzel lényegesen könnyebben boldogulsz majd. (Más kérdés, hogy időnként a legtökéletesebben illeszkedő pelusból is kifolyik majd, de ezt váltóruhával, extra adag popsitörlővel és extra adag nyugalommal kiválóan megoldod majd.)

Az első etetés

Amennyiben mindketten egészségesek vagytok (ő tud enni, neked szabad szoptatni), akkor jó eséllyel az előtejed lesz az első tápláléka akkor is, ha később tápszerrel eteted majd. Ez a néhány korty még nem túl nagy mennyiség, de igen fontos immunanyagokat tartalmaz számára. Az igazi tejbelövelléshez pedig szükség van a rendszeres ingerre, ezért akkor is tedd mellre két-három óránként, ha ő inkább aludna, és/vagy üresnek érzed a melledet. Ha úgy alakul, hogy a kezdetektől tápszerrel eteted a picit, fokozottan ügyelj a megfelelő sterilitásra és arra, hogy betartsd az előírt mennyiségeket.

Az első utazás

Ha minden rendben van veletek, akkor néhány nap után elhagyhatjátok a kórházat. Mivel elméletileg kéthetes koráig nem tanácsos kivinni a picit, ezért érdemes a hazautat autóval megoldani (ha nincs, kölcsönkérni), kivéve, ha hárompercnyi gyalogútra laktok a kórháztól. Az autós utazáshoz természetesen elengedhetetlen a megfelelő autósülés. Mielőtt elindultok, etesd meg és tedd tisztába a kicsit, így bízhatsz abban, hogy talán átalussza az utat.

Az első látogatók

Kórháztól függ, hogy a legszorosabb hozzátartozók már a hazaérkezés előtt, vagy csak utána csodálják meg a legkisebb családtagot. A további látogatók fogadása szempontjából pedig nagyon különbözőek lehetnek a friss anyukák igényei. Van, aki a gyermekágy ideje alatt nem szívesen lát vendégül senkit, más kifejezetten örül, ha minél többen rányitják az ajtót, miután letelt az apaszabadság ideje.Általánosságban érdemes elmondani, hogy az első két hétben tanácsos csak a legközelebbi rokonokat fogadni, később azonban leginkább az anya kívánságait érdemes figyelembe venni. Fontos, hogy egyszerre csak egy-két (egészséges!) ember érkezzen hozzátok, illetve aki jön, az lehetőleg hozzon valamit (ebédet, nasit, banánt, gyümölcslét), de ha ezt elfelejti, akkor se várjon el tőled semmilyen klasszikus vendéglátást, és tartsa tiszteletben, ha már terhedre van a vendégség. Így segíthetik legjobban a babanézők is a testi-lelki felépülésedet.Kapcsolódó cikkeink újszülött témában:

Forrás: Kismama magazin