Baba

A pelenkázás fortélyai – minden, amit apának tudnia kell a pelenkázásról

Az egyik leghomályosabb terület a babaápolásban a leendő apák számára a pelenkázás. Hogy apa is hamar mestere lehessen a peluscserének, összefoglaltuk a szükséges lépéseket és a leghasznosabb tudnivalókat.
2021. Május 06.
A pelenkázás fortélyai - minden, amit apának tudnia kell a pelenkázásról (fotó: Getty Images)

Míg a gyermekünk 2-3 éves korára szobatiszta lesz, sok víz lefolyik a Dunán. A végén már – kis túlzással – röptében is tisztába tesszük majd a kicsit, ám mint mindennek, ennek a folyamatnak az elején is ott van egy tanulási folyamat, amíg elsajátítjuk a mozdulatokat, rutinszerűvé válik a művelet. Hogy ezt segítsük, összeszedtük a pelenkázás fázisait, illetve összegyűjtöttük a leggyakoribb kérdéseket, s ezekre a válaszokat.

Mire lesz szükségem a pelenkázáshoz?

Lássuk a kellékeket:

  • egy vízálló (impregnált) felület (pelenkázó alátét vagy pelenkázó lap),
  • egy textilpelenka, amivel leteríted az előbbi pelenkázó felületet,
  • tiszta pelenka,
  • nedves törlőkendő,
  • popsikrém és
  • tiszta váltóruha.

Ezen kívül jól jöhet egy pelenkagyűjtő szemetes is a tett helyszíne mellett.Még a pelenkázás előtt minden szükséges kelléket készíts oda, hogy minden elérhető közelben legyen. A babát nem hagyhatod magára egy pillanatra sem a leesés veszélye miatt, ha pelenkázó asztalon vagy ágyon teszed tisztába. Az egyik kezedet tartsd mindig a kicsin, mikor valamiért nyúlsz vagy félrenézel.

Kellékek megvannak – nézzük, hogy zajlik a pelenkázás!

A pelenkázás lépései

1. Elegendő a babának csak azt a részét szabaddá tenned, amit pelenkázol. (Kivétel ez alól, ha kifolyt a pelenka tartalma – pisis vagy kakis lett a baba és a ruhája. Utóbbi esetben vedd le a baba ruháit és a koszos pelenkát, majd langyos vízzel mosdasd meg a picit a pelenkázás előtt.)

2. Bontsd ki a pelenka zárófüleit, majd a felső részével töröld le a széklet nagy részét, és tűrd a pelust tiszta felével a baba dereka alá.

3. A tisztítást folytasd alkohol- és illatmentes, nedves törlőkendővel. Ügyelj arra, hogy a törlőkendőt minden törlés után hajtsd félbe, hogy mindig tiszta legyen a felülete. Törlés közben stabilan fogd a lábait, úgynevezett villafogásban

4. Töröld át a baba combhajlatait és fenekét is. A krémmaradványoktól is szabadítsd meg! Mindig elölről hátrafelé töröld! Ha kisfiad van, a hímvesszőt és a herezacskó mögötti területet is tisztítsd meg. Ha kislányod van, töröld le a szeméremtestet és a környékét! Ügyelj arra, hogy ne törölj be a nagyajkak közé, ha oda nem került kaki. (Természetesen ott is ki kell tisztítani, ha a kaka oda is bejutott. A combhajlatokban, bőrredőkben is meg tud bújni a széklet, így ezeket is töröld le.

5. Ha tiszta a köldökcsonk, nem kell tisztogatni, csak tartsd szárazon! Ha mégis valahogy pisis vagy kakis lett, akkor langyos vízzel, tiszta szövetkendővel tisztítsd le

6. A tisztítás után a villafogásos emelés közben a használt pelust csúsztasd ki a baba alól, a tisztát pedig helyezd alá úgy, hogy a derekáig felérjen. (A pelenka hátsó része az, amelyeken a zárófülek találhatók.)

7. Ezután be kell kenned a baba fenekét és az ágyékhajlatokat popsikenőccsel, nem túl vastag rétegben. Célszerű a kézfejed külső részére nyomnod a kenőcsből, és innen felvinni a baba bőrére. A fiúknál hímvesszőt és a herezacskót, a lányoknál pedig a szeméremtestet, a hüvelybemenetet nem kell bekrémezni!

8. A következő lépés, hogy a pelenka elejét a baba hasára hajtod, és a zárófülekkel rögzíted a pelust. Amíg nem esett le a köldökcsonk, a pelenka elejét hajtsd le, hogy szabadon legyen ez a terület. Ügyelj rá, hogy ne legyen sem túl laza, sem túl szűk a pelenka (férjen be 1-2 ujjad a derékrésznél a baba és a pelenka közé). A baba combjánál igazítsd el a fodrokat, ne maradjon begyűrődve! (Itt könnyen kifolyhat a pelustartalom.)

Mekkora pelenka kell majd?

A pelenkagyártók a babák súlyához viszonyítva méretezik a pelenkákat. De mivel minden baba más, előfordulhat, hogy a kilogramm alapján választott méret a ti gyermeketekre túl szoros vagy túl laza lesz. Ezért érdemes ezeket a méreteket inkább irányadóként kezelni és próbálkozni a különböző méretekkel, illetve a márkákkal, típusokkal is.

A pelenkának körbe kell érnie a baba derekát úgy, hogy a rögzítő füleket is megfelelően rá tudd ragasztani. Továbbá ellenőrizheted azt is, hogy megfelelő rögzítés esetén különösebb erőlködés nélkül be tudod-e dugni egy ujjadat a baba dereka és a pelenka közé. Amire figyelni kell még, hogy a fodros résznek a comboknál is megfelelően kell illeszkednie, mert ez hívatott meggátolni, hogy a pelenka tartalma kifolyjon.

Mégis mennyi pelenkát “rak tele” egy nap a baba? Honnan fogom tudni, hogy le kell cserélnem a pelenkáját?

Egy újszülött babánál akár napi 8-12 pelenkacserére is szükség lehet, majd ez a szám fokozatosan csökken, ahogy a baba nagyobb lesz, körülbelül napi 5-7 darabra – természetesen ez is eltérő lehet az egyes babáknál. De a legfontosabb, hogy annyi alkalommal kell tisztába tenni a babát, ahányszor arra neki igénye van. A legegyszerűbb, ha megszagolod, megtapogatod, megnézed a pelust. Egy idő egyértelműen látni fogod, mikor telt meg a pelus.

Etetés előtt vagy után kell pelust cserélni?

Etetés után érdemes inkább cserélni a pelenkát, mert a babák általában etetéskor vagy utána, büfiztetés közben termelnek a pelusba. De ez sem igaz minden esetben, érdemes evés előtt is ellenőrizni a pelust, és ha kakis, akkor természetesen le kell minél előbb cserélni, még akkor is, ha evés után is jön egy újabb adag kaka.

Ha nem volt kaki, és etetés után pelenkázod, érdemes várnod pár percet evés után a bukás esélyét csökkentendő.

Éjszaka is kell pelust cserélni?

Az újszülött babák még nagyon sokat alszanak, akár napi 18-19 órát is, és a legtöbben 2-3 óránként esznek, illetve 24 óra alatt 8-12 alkalommal. Éjszaka se hagyjuk piszkos pelenkában a babát, hiszen még az anyatejes kaki is kicsípheti a bőrét, aminek pelenkakiütés lehet a vége. Az éjszakai etetésnél is érdemes cserélni a pelenkát.

Sok újszülött felébred, amikor kakil, de ha még mindig alszik, akkor ne ébreszd fel, próbáld meg kevés fény mellett lecserélni a pelust, legyél csendben, és lassan, nyugodtan töröld le, pelenkázd a kisbabát. Az alul patentozható rugdalózók, bodyk nagy könnyebbséget jelenthetnek az alvás közbeni pelenkázáskor is.Altatás előtt és ébredés után általában cserélni kell a pelenkát.

A babák alvási és székletürítési szokásai is változnak idővel, így egyre kevésbé lehet majd szükség az éjszakai pelenkázásokra.

Hogy kell kezelni a fütyit pelenkázáskor: merre hajtsam?

Arra érdemes odafigyelned, ha kisfiad van, hogy a nemi szervét mindig lefelé igazítsd, amikor ráadod a tiszta pelenkát. Így a pisi a megfelelő helyre tud folyni, ezzel is segítheted megelőzni a szivárgást.

Mennyi popsikenőcsre van szükség?

A popsikrém feladata, hogy védje a bőrt a kipirosodástól, a pelenkakiütéstől, attól, hogy a baba bőrét kicsípje a vizelet vagy a széklet. Eleinte minden pelenkázáskor javasolt popsikrémet használni, miután megtisztítottad a baba fenekét és az intim területeket. Nem kell túl vastag rétegben használni, vékonyan krémezd be a kicsi bőrét, mielőtt ráadod a tiszta pelenkát. A kisfiúnál a herék környékét is krémezd be, a hímvesszőt nem szükséges.

Mennyi idő a pelenkázás?

Átlagosan néhány perc. Valójában minél rutinosabb a pelenkacserében az ember, valószínűleg annál gyorsabban megy a peluscsere. Viszont érdemes arra gondolni, hogy a pelenkacsere nemcsak egy rutinfeladat lehet, hanem a kötődést is erősítheti közted és a baba között. Beszélhetsz ilyenkor a babához, grimaszolhatsz neki, lehet pelenkázós mondókátok vagy dalotok, megpróbálhatod megnevettetni valamivel, de akár valamilyen játékot is játszhatsz a picivel.

Hogy lehet kicserélni a baba pelenkáját, ha éppen nem otthon vagyunk?

Ha útnak indulsz a babával, legyen nálad a pelenkázótáska, benne tiszta pelenkákkal, nedves törlőkendővel, popsikenőccsel, zárható zacskókkal a használt pelenkáknak és pelenkázó alátéttel – ezzel bárhol tudsz tiszta felületet teremteni a pelenkacseréhez. Továbbá legyen nálad váltás ruha is, ha valamilyen baleset történne.

Alapkellék a kézfertőtlenítő is, hiszen nem biztos, hogy olyan helyen kell tisztába tenned a kicsit, ahol lesz lehetőséged kézmosásra.

Azt hallottam, hogy a kisfiúk pelenkázáskor könnyen “szembepisilnek”. Ez tényleg így van?

A babák szeretnek akkor pisilni, amikor kiszabadítják őket a pelenkából. Ez igaz a lányokra és a fiúkra is, és bizony előfordulhatnak az említett balesetek, elsősorban a kisfiúknál. Mikor kibontod, és látod, hogy merevedése van, hajtsd vissza még a pelust pár másodpercre, mert valószínűleg pisilni fog. (A művelet elvégzése általában látszik a kicsi arcán.) Ha megtörtént a pisi (ami pelenkavisszahajtás nélkül egyenesen rád ment volna), akkor hajtsd ki a pelust, és láss neki a tisztogatásnak, krémezésnek, cserének.

Tudok tenni valamit a szagok ellen?

A használt pelenkákat érdemes olyan tárolóba gyűjteni, ami nem engedi ki a szagokat, vagy a pelenkacsere után rögtön ki kell vinni a kukába. Ha nagyon öklendezős típus vagy, pelenkázás közben segíthet egy kevés mentolos kenőcs az orrod alá, vagy egy csepp borsmenta olaj egy sebészi maszkra csepegtetve, amit fel tudsz venni a pelenkázás idejére.

A cikk a Bayer Hungária Kft., a Bepanthen Baby forgalmazójának megrendelésére készült.

A Bepanthen Baby kozmetikum.

Forrás:
semmelweis.hu
huffpost.com
healthline.com
fatherly.com
todaysparent.com
gyerekszoba.hu