Baba

A fiúk pelenkázása – Útmutató

Ebben a pelenkázási útmutatóban lépésről-lépésre bemutatjuk, mire kell ügyelned, ha kisfiad van.
2019. Július 11.
A fiúk pelenkázása - Útmutató

Egy újszülött kisbabának rendkívül gyors az anyagcseréje, így a kezdeti időszakban akár napi 8-10 alkalommal is tisztába kell tennünk. Könnyű belátni tehát, hogy érdemes alaposan elsajátítani minden tudnivalót, ami a pelenkázáshoz szükséges. Ez ráadásul nem csak kényelmi és higiéniai szempontból fontos, hanem a gyermek egészségének megóvása miatt is elengedhetetlen.

Mikor cseréljek pelenkát?

Nehéz pontosan meghatározni, mikor is kell egy babát tisztába tenni, de 2-3 óránként mindenképpen érdemes ellenőrizni a csere szükségességét. Ügyelj arra, hogy kakilás után azonnal le kell cserélni a baba alatt a pelust, hiszen a kisbabák széklete nagyon híg, és az érzékeny bőrön hamar megjelenhetnek a pelenkakiütések.

Bizonytalan vagyok, menni fog?

Ne izgulj! A kezdeti bizonytalankodásokat követően tapasztalni fogod, hogy hamar elsajátítod a pelenkázással kapcsolatos tennivalókat. Szerencsére ehhez nagy segítséget jelentenek az egyszer használatos, eldobható pelenkák.

És hogy melyiket válaszd?

A kínálat kétségtelenül óriási, de amire minden esetben figyelj, az a méretezés! Fontos ugyanis, hogy mindig a baba súlyához passzoló pelenkát tegyünk rá, hogy valóban kényelmes és kellemetlenségektől mentes legyen a pelenkahasználat. A méretet minden esetben feltüntetik a gyártók a pelenka csomagolásán. Természetesen vannak egyedi különbségek is a babák között, így elképzelhető, hogy akár többféle pelenkát is ki fogtok próbálni, mire megtaláljátok a számotokra megfelelőt.

Kisfiad van?

A pelenkázás csak pár mozdulatból áll, ugyanakkor érdemes ismerni néhány alapvető szabályt. Tudtad, hogy a fiúk és a lányok pelenkázása eltérhet néhány dologban? A következő pelenkázási útmutatóban lépésről-lépésre bemutatjuk, mire kell ügyelned a kisfiúk esetében:

1. Moss kezet és készíts elő minden szükséges eszközt, amit a pelenkázáshoz használni szeretnél. Fontos, hogy minden elérhető közelségben legyen, hogy egy pillanatra se hagyd magára a babát.

Amire szükséged lehet:

  • tiszta pelenka
  • nedves törlőkendő
  • popsivédő krém
  • szemetes, ahová a használt pelenkát kidobhatod
  • tiszta váltóruha (szükség esetén)

2. Fektesd a babát egy vízszintes felületre. Jó, ha van alatta egy mosható pelenkázóbetét vagy lap, így ha esetleg szennyeződne a felület, akkor könnyebben tudod tisztítani.

3. Távolítsd el a baba ruháját, de csak annyira, hogy a pelenka területéhez kényelmesen hozzáférhess!

4. Az eldobható pelenkák esetében nagyon könnyű dolgod van, egyszerűen csak visszahúzod mindkét oldalt a ragasztószalagokat. Nyisd ki majd hajtsd le a pelenka elülső részét, egyelőre még ne távolítsd el a pelust!

5. Kulcsold össze a baba lábait, és emeld meg óvatosan, de csak annyira, hogy ha a pelenka szennyezett, akkor a pelus tiszta, elülső részével el tudd távolítani a székletmaradványokat. Ha a baba teste (és ruhája) szennyeződött, távolítsd el a koszos ruhákat, és langyos tussal tisztítsd le bőrét, majd ezt követően folytasd a pelenkázást!

6. A pelenkát tiszta oldalával felfelé hajtsd a baba alá. Most jöhet az alapos tisztálkodás.

7. Mivel ez a művelet eltart egy darabig, érdemes letakarnod egy tiszta textilpelussal a baba nemi szervét, mert a fiúk hajlamosak a pelenkázás idejére időzíteni a pisilést.

8. Nedves törlőkendővel töröld át az intim területeket, ügyelve arra, hogy minden bőrredőből gondosan eltávolítsd a széklet- és krémmaradványokat. Fordíts külön gondot a herék alatti terület áttörlésére is, valamint a comb és fenék közti hajlat kitisztítására! Ellenőrizd, hogy nem maradt-e semmi a hátán vagy a farpofái között.

9. Töröld át a péniszt és a herezacskót is a végbél irányába haladva!

10. Ha nem esett még le a baba köldökcsonkja, erre is vess egy pillantást a pelenkacserekor.

11. Távolítsd el a koszos pelenkát, majd hajts ki egy tiszta pelenkát, és csúsztasd a baba alá, ügyelj arra, hogy a pelenka zárószalagja felül legyen!

12. A tisztálkodás után kend be popsivédő krémmel. Kisfiúknál a herék környékét igen, magát a péniszt azonban nem kell bekenni!

13. Rögzítsd a pelust a ragasztószalagokkal! Ha nem esett még le a baba köldökcsonkja, akkor hajtsd le a pelus szélét a köldök alá, hogy a csonk képes legyen szellőzni és a pelus se irritálja, vagy válassz olyan pelenkát, amelynek eleve a köldökcsonkhoz illeszkedő a kialakítása a peremnél. A pelenka rögzítésekor arra ügyelj, hogy ne lötyögjön, de ne is szorítsa a baba derekát. Ellenőrizd, hogy a baba hátán a pelenka mindig egyenes legyen, ne gyűrődjön be, és a comboknál lévő gumis részt is igazítsd meg!

14. Dobd ki a piszkos pelenkát, és alaposan moss kezet. Készen vagytok!

Szakértő: Kálmán Eszter, védőnő, rendszerterapeuta

Kapcsolódó cikkeink: