Baba

Rumer Willis nem hajlandó pelenkázni a lányát, helyette EC-zik

Figyel a baba jelzéseire, innen tudja, ha szaladni kell a mosdóba. Ez a babagondozási gyakorlat meglehetősen elterjedt a nagyvilágban.
2024. Január 17.
Rumer Willis
Kép: Michael Tullberg/Getty Images

EC, vagyis Elimination Communication, magyarul kb. ürítési kommunikáció: így hívják azt a gyakorlatot, amikor a kisbaba jelzésit figyelve nem használnak pelenkát. A gyakorlat a világban meglehetősen elterjedt, hetvennél is több országban eleve azt az elvet vallják, hogy pelenkára nincs feltétlenül szükség. Az EC nem a szobatisztaság meggyorsítására szolgál, inkább arról, hogy a pisi oda kerüljön egyből, ahova való és ne a baba bőrét áztassa, valamint a kevesebb vagy egyenesen zéró pelenkahasználattal kevesebb szemetet termeljünk. Az EC a babával történő kommunikációra épít, akik e szerint élnek azt állítják, minden sokkal egyszerűbb, ha ráhangolódunk a gyerekünk jelzéseire, pikkpakk nyilvánvaló lesz, hogy mikor kell pisilnie. Ilyenkor a mosdó/lavor/kád /bili stb. fölé teszik a babát és nincs szükség pelenkára. Azok, akik EC-znek azt mondják, ez egy ugyanúgy működő oda-vissza kommunikáció, mint az, hogy tudjuk (mert látjuk és mert kiismertük), mikor kell elaltatni vagy megszoptatni a babát.

Rumer Willis és párja pont így gondolják, 8 hónapos kislányukat nem csomagolják pelenkába, és úgy nyilatkoztak, hogy ez működik is. Persze az EC-nek is vannak ellenzői, akik szerint könnyű annak, aki otthon tud lenni a gyerekével, másképp nehezen lehetne megoldani az EC-zést. Willis is elismerte, hogy nagyon kiváltságos, hogy otthon maradhat a babájával és kipróbálhatja a EC módszert, majd elmondta, hogy a lánya “vicces arcokat vág, és elkezdi ráncolni a homlokát”, ez az a jel, amikor bilire érdemes őt tenni.

Willis szerint a babáknak igenis van testtudata, amiről épp a pelenkával szoktatjuk le őket, ráadásul így kizárt, hogy a szülő észrevegye, amikor a gyerek pisil. Úgy fogalmazott, hogy igyekszik mindig idejében elkapni a pillanatot. Nyilván amikor elmennek valahova a kicsivel, akkor használnak pelenkát, bár erről nem kérdezték Willist.

(Romper)