Baba

10 tipp, hogy könnyebben menjen a pelenkacsere

Nincs olyan anya, aki ne ismerné a peluscsere kisebb-nagyobb nehézségeit: a baba elfordul, elmászik, nyugtalan lesz, vagy megerednek a csöppség könnyei. De a pelenkázásnak nem kell ilyen kellemetlennek lennie.
2018. Szeptember 11.
Pelenkázás: jó pár dologgal könnyebbé teheted

1. Erősíti a kötődést

Ne úgy gondoljunk a pelenkacserére, mint valamiféle “szükséges rosszra?, hanem tekintsük a kisbabánkkal való kötődés erősítésére kiválóan alkalmas lehetőségnek – tanácsolja a Mother.ly anyaportál. Hiszen amikor tisztába tesszük a gyerkőcöt, fölé hajolunk, a szemébe nézünk, kommunikálhatunk vele. Ez a néhány perc csak kettőnkről szól, ideje jobban kihasználni.

2. Figyeljünk a jelzéseire

A pelenkázás remek lehetőség, hogy jobban odafigyeljünk a picire, illetve az általa küldött jelekre. Ha még nem is tud beszélni, ilyenkor rájöhetünk, hol csiklandós, mitől lesz libabőrös, hol esik jól neki a simogatás és mi az, amit nem szeret. Peluscsere idején könnyebben észrevehetjük a kisebb-nagyobb változásokat, például ha valahol kipirosodott a baba bőre, vagy lila folt vagy pukli van a kis testén.

3. Erősítsük a bizalmat

A pelenkázás is a napi rutin része, amihez a gyerkőc hozzászokik, a rutin pedig erősítheti benne azt az érzést, hogy a világ biztonságos és kiszámítható hely. Ha pedig a peluscsere mindig szeretetteljes érintésekkel párosul a babánál, akkor ez is segít elmélyíteni a gyermekben a szülők iránti kötődést és bizalmat.

4. Tanulási folyamat

Arról már ejtettünk néhány szót, hogy amikor tisztába tesszük kisbabánkat, jobban oda tudunk figyelni a jelzéseire. De azt is meg kell említenünk, hogy ilyenkor nemcsak mi figyelünk, hanem a baba is tanul. Gondoljunk csak bele: egy átlagos napon szinte csak peluscserénél látja magát a gyermekünk meztelenül, ilyenkor érzi, milyen ruhák és pelenka nélkül a mozgás. Továbbá a babák a pelenkázás idején jobban tudnak figyelni a hangunkra: arra, mit mondunk nekik, és azt hogyan mondjuk. Ez pedig a nyelv- és beszédtanulási folyamat egyik fontos alkotóeleme.

5. Mit gondol, mit érez a baba?

Pelenkakiütés vagy a kényelem hiánya (rossz a méret, vagy a pelus rosszul illeszkedik a baba popsijára) miatt a baba jobban félhet a pelenkacserétől, ezeket érdemes rendszeresen figyelni, ellenőrizni, és mielőbb elhárítani a kellemetlenségeket.

6. Tekintsünk másképp a pelenkázásra

Gyermekünket annyiszor kell tisztába tennünk, hogy sokan már rutinfeladatként tekintünk a dologra, mi több, szeretnénk gyorsan túl lenni a peluscserén. Ezt viszont a baba nem fogja élvezni – épp ellenkezőleg: kapálózással, sírással igyekszik majd a tudtunkra adni, mennyire nem tetszik neki a dolog. Hogy ezt elkerüljük, a pelenkázás előtt vegyünk egy mély levegőt, és próbáljunk máshogy tekinteni a folyamatra: koncentráljunk a fent már említett kötődés lehetőségére és a közös időre, amit gyermekünkkel tölthetünk.

7. Játsszunk!

Ki mondta, hogy peluscsere közben nem lehet játszani? Sőt, akár a pelenka is lehet játék. Tegyük a tiszta pelenkát a vállunkra, fogjuk a hónunk alá, vagy rejtsük az ingünkbe, majd kérdezzük meg a babát: “hol van a pelus? Sehol sem találom!?. Ezen biztosan kuncogni fog. Vagy egy másik szuper játéktipp, ami szórakoztathatja a kicsiket: adjunk nevet a pelenkának, például lehet Pelus Úr, és használjuk bábként. Beszéljünk vicces hangon, mintha a pelenka szólna a babához – mondjuk hívjuk őt pelust cserélni. Ez picit talán túlzásnak tűnhet, de ha jól csináljuk, a baba végig fogja kacagni azt az időt, míg tisztába tesszük. Ez pedig sokkal jobb, mintha kapálózna, vagy el akarna mászni, nem igaz?

8. Figyelemelterelés

Tereljük el a baba figyelmét énekléssel, mondókákkal, vagy egy csomó kisebb-nagyobb játékkal. Ügyeljünk rá, hogy ezeket a játékokat mindig csak pelenkázásnál kapja meg, máskor ne játszhasson velük, így sokáig érdekesek maradnak a gyerkőc számára.

9. Tegyük tisztába állva

Nem muszáj mindig lefektetni a babát, ha le akarjuk cserélni a pelust. Ha csak egy kicsit nedves, de szeretnénk tiszta pelenkát adni rá, ezt megoldhatjuk úgy is, hogy a gyermek álló helyzetben van. Bár tudjuk, egy kis örökmozgót néha legalább olyan nehéz megállítani, mint lefektetni egy peluscserére?

10. Szobatisztaság

Ha úgy látjuk, a kicsi már elég nagy és készen áll a következő lépésre, akár a szobatisztaságra szoktatáson is elgondolkodhatunk, (de ha még nem megy, ne erőltessük).

Kapcsolódó cikkek: