Baba

Az 5 leggyakoribb kérdés a pelenkázás kapcsán

A pelenkázás korántsem olyan egyszerű dolog, mint ahogy a pelenkagyártók a reklámokban bemutatják. Öt kérdés, ami benned is biztosan felmerült.
2017. Október 18.

Az 5 leggyakoribb kérdés a pelenkázás kapcsán

1. Papír vagy textil?

Egyre népszerűbbek manapság a mosható pelenkák, így bizony sok anyukában felmerül, hogy az egyszerhasználatos papír vagy a modern, mosható pelenkák mellett tegye le a voksát. A papírpelenka mellett szóló érv, hogy könnyen, gyorsan lehet használni, nem jár különösebb macerával. Emellett ezek a pelenkák hosszú ideig szárazon tartják a pici bőrét, és kényelmes viselet is. Ugyanakkor nem elhanyagolható tény, hogy 100 év kell a lebomlásukhoz.

A mosható pelenka mellett szól, hogy nem terheli a környezetet felesleges szeméttel és vegyi anyaggal, és a költségeket is jócskán lefaragja. Ugyanakkor van másik ok is, ami miatt érdemes megfontolni a mosható pelenkák használatát. Úgy tűnik, hogy a papírpelenkát használó gyerkőcök lassabban lesznek szobatiszták, hiszen a pelenka tökéletes komfortot biztosít számukra. A mosható pelenka hamarabb válik zavaró tényezővé.

2. Honnan tudhatom, hogy megfelelően adtam fel rá a pelust?

Ahhoz, hogy a pelenka megfelelően ellássa funkcióját, és a baba számára is kényelmes legyen, fontos, hogy a megfelelő méretet válaszd ki számára. A gyártók a pelenka méretének kiválasztásához a baba súlyát tüntetik fel a csomagoláson, elsősorban erre az adatra támaszkodj vásárláskor. Vannak természetesen egyéni különbségek, amelyek miatt akár többféle pelenkát is ki kell próbálni, hogy a megfelelőre rátalálj.

Amikor pelenkázol, ügyelj arra, hogy a pelus sehol ne szorítsa a babát. Figyelj rá, hogy a tépőzár elöl legyen (ne szorítsa a hasát), ne legyen begyűrődve a combjánál, és sehol ne vágjon be.

Általános szabály, hogy ha egy ujjad még befér a pelusba, akkor megfelelő a szorossága.

A túl szoros pelenka kényelmetlen lehet a picinek, gátolhatja a szabad mozgásban, és pelenkakiütés kialakulását is elősegítheti. Ha a baba a pelenka levételkor erőteljesen rugdalózik, vagy a lábával nagyon hevesen kalimpál, akkor valószínűleg nem megfelelően rögzítetted rajta a pelust, és az kényelmetlen volt számára.

3. Másképp kell tisztába tenni a fiúkat?

Valóban mutatkozik némi különbség a pelenkázás technikájában, ha fiú az “alany”. A kisfiúk ugyanis gyakran érzik úgy, hogy pont akkor kell pisilniük, amikor anyukájuk be akarja őket pelenkázni. Ez pedig okozhat meglepetéseket.

Amikor tehát kibontod a picit a pelenkából, tartsd egy pár pillanatig a hasára hajtva, ha nem akarod, hogy meg legyél locsolva egy szempillantás alatt.

A fiúknál a másik praktikus tanács, hogy a nemi szervet mindig lefelé igazítsd, hogy a pisi megfelelő helyre folyjon a pelenkába.

4. Minden alkalommal kell popsikrémet használni?

A popsikrém feladata, hogy védőréteget képezzen a bőrön, és megóvja azt a vizelet és széklet okozta felmaródástól, a pelenkakiütéstől. Eleinte – az alapos és gondos tisztítás után – érdemes az érzékeny bababőrt vékonyan bekrémezni minden pelenkázáskor. A későbbiekben figyeld a pici bőrét, hiszen pontosan ki fogod tapasztalni, hogy mikor és mennyi krémre van szüksége.

5. Honnan tudhatom, hogy pelenkát kell cserélni?

Főleg az első hetekben okoz nagy dilemmát, hogy mikor is kell pelenkát cserélni a babán. Rutinosabb anyukák már látják a picin, ha pisilt vagy kakilt a pelusba, ilyenkor érdemes rögtön lecserélni azt. A baba viselkedése is sokszor árulkodó, de egy egyszerű érzékszervi ellenőrzéssel (megszagolod vagy megtapogatod kívülről a pelust) is hamar kiderül, hogy van-e benne valami.

Ha bizonytalan vagy, akkor hátul, ahol rugalmas a pelenka derékrésze, bedughatod az ujjad, hogy ellenőrizd, nedves-e a pelus.

A Bepanthen Baby kenőcs kozmetikai termék. Forgalmazza: Bayer Hungária Kft. 1123 Alkotás u. 50.

Kapcsolódó cikkeink: