Baba

Miért akar mindenki először fiút?

A magyaroknak meghatározott családképük van: egy tökéletes családban egy fiú és egy lány gyerek van, illetve legyen legalább egy fiú gyermekük. Ebből is látszik, hogy a "csak egészséges legyen" állítás nem teljesen őszinte.
2016. December 15.

Ranschburg Jenő pszichológus szerint 10 esetből hétszer-nyolcszor első gyereknek fiút vár a pár. De miért? A pszichológus szerint biológiai okai is lehetnek ennek a vágynak: a méhen belüli halálozás arányát tekintve sokkal több fiú hal meg mint lány, bár sokkal több fiú fogan meg mint lány. Amikor megszületnek, akkor már csak egy kicsit több a fiú. a csecsemőkori halandóságban is a fiúk vezetnek. 5-6 éves korra kiegyenlítődik a nemek aránya.

A pszichológus azt is megfigyelte, hogy azoknál a középosztálybeli családoknál, ahol sok gyerek van, ott általában az első gyerek lány. Nagyobb gyermekvállalási kedv van mindaddig, amíg megszületik az első fiú. Fordítva sokkal ritkábbnak látta a jelenséget Ranschburg Jenő, tehát ha az első gyermek fiú lett, akkor nem feltétlenül születtek további gyerekek a családba.

Miért akar mindenki először fiút?

Az nlcafe.hu-n jelent meg az a cikk, amely Az Életünk fordulópontjai elnevezésű, országos, reprezentatív vizsgálat eredményeit mutatta be. A vizsgálat keretében gyermekvállalási korban lévőket kérdeztek meg de csak olyanokat, akiknek már volt egy vagy két gyerekük.

Ebből a vizsgálatból nagyon sok minden kiderült a vágyott fiúgyermekre vonatkozóan is.

Például az, hogy az egygyermekesek körében a lányos szülők nagyobb arányban terveznek második gyermeket, mint akiknek fiuk van. Ez alátámasztja a Ranschburg Jenő által felvázoltakat is, azaz kicsit olyan, mintha elégedettebbek lennének az elsőre fiút “produkáló” családok.

Aztán az is kiderül ebből a kutatásból, hogy Magyarországon 16,6% azok aránya, akik első gyermeküknek csakis fiút szeretnének, vagy annak ellenére, hogy már van fiú gyerekük, ismételten fiút akarnak. A “csakis lányt” tábor több mint öt és fél százalékkal mögöttük van.

Ha iskolai végzettség és nemek szerint is megvizsgáljuk a kérdést, akkor azt tapasztaljuk, hogy a férfiak sokkal inkább, egészen pontosan kétszer annyira szeretnének fiúgyermeket, mint lányt, míg a nő körében a két csoport közel azonos arányt mutat.

A diplomásoknál kiegyenlített a helyzet, és itt vannak a legtöbben azok is, akik azt mondják, nekik mindegy, hogy fiúk vagy lányuk születik majd. Az érettségivel rendelkezőknél viszont kiemelkedően magas a fiúpreferencia aránya.

A preferenciák tekintetében sokat számít az is, hogy valaki mit gondol a nemi szerepekről. A férfi és női szerepekről konzervatívan gondolkodók sokkal magasabb arányban akarnak fiút.

Kapcsolódó cikkeink: