Kisgyerek

25 dolog, amit csak a fiús anyukák érthetnek

Persze, minden gyermek egyedi és különleges, de van néhány olyan közös jellemző, ami rendszerint csak a fiúkra igaz. Mutatjuk.
2016. Október 21.

Van, amit csak a fiús anyák érthetnek

A parents.com fiús anyukákat kérdezett meg, és összeállított egy listát. Ez a 25 dolog neked is ismerős lesz, ha fiad van!

1. Négy fiam van. Kemények, durvák, imádnak a sárban játszani, tönkreteszik az összes ruhájukat. Azt hiszik, a nyilvános fingás és büfögés vicces, ahogy a kígyókról, bogarakról és kakiról való beszélgetés is vacsora közben. De hát ez van, ők fiúk, ilyenek. A legédesebb öleléseket és legnagyobb puszikat viszont ők adják!

2. Ha 4 éves a fiad, számíts arra, hogy örök harcban állsz majd a legókkal! Mindig rálépsz majd a lakásban, néha még a táskádban is találsz egy-egy darabot, és folyton arra kell ügyelni, hogy a kisebbik gyereked le ne nyeljen egy darabot.

3. Most megtanulod, mi a különbség az építkezéssel kapcsolatos járművek között. És még élvezni is fogod!

4. Meg fogsz lepődni, de már nagyon korán megtanulják a fiúk, hogy ha bármi bajuk is van, ha fáj valamijük, ha idegesek vagy félnek, akkor is higgadtak maradjanak.

5. Amíg nem születik fiad, el sem tudod képzelni, hányszor fogod elmondani a következő mondatot: “Vedd ki a kezed a gatyádból!”

6. Egy édes, 5 éves kisfiú anyukájaként azt kell, hogy mondjam: a fiam azt hiszi, a világ velem kezdődik és velem is ér véget. Nagyon anyás. Remélem, ez soha nem fog megváltozni. A barátságod ugyanolyan fontos neki, mint a játékai. És nem minden fiú szereti a teherautókat és a koszt, legalábbis nem csak erre vágynak. Egy napon ők is apák lesznek. Ha egy babával akar játszani, engedd neki, hadd tanulja meg, milyen másról gondoskodni. A kisbabádból egy szempillantás alatt nagyfiú lesz.

7. Fiús anyaként egész nap szuperhősöset kell játszanom, ami azt jelenti, hogy a nap minden órájában rúgok, ugrok (főleg a kanapéról és egyéb más bútorokról a földre le) és játék ütéseket mérnek rám (amik néha fájnak). A fénykarddal viszont nem engedd játszani. Mert a fénykarddal mindent csinál, csak azt nem, amit kellene. Leüti vele a poharakat, mindet lerak a földre és elüti őket a távolba, ami pedig a legjobb, hogy a saját fejét is ütögeti vele…

8. Mi az, amit csak a fiús anyukák érhetnek? Az, hogy mit jelent a káosz, a folyamatos zaj és mozgás. Csak ők érthetik, milyen érzés, hogy egyik percben legszívesebben kiszaladnál a világból, a másikban meg már nevetsz rajtuk és imádod őket.

9. Egy 3 és egy 4 éves kisfiú édesanyjaként a leggyakrabban használt kifejezéseim a következők: “Ne bántsd már!”, “Ne ugráljatok a kanapén!”, “27-edszer mondom el, hogy ne üsd meg a torkát!”. De ha egyszer lenyugodnak, tőlük kapom a legnagyobb öleléseket.

10. 5 és fél éves a fiam, és mostanra sikerült kialakítanom egy olyan megfelelő kis ütést, amivel viszonozni tudom, ha ő bánt engem. Sokkolja, ha visszavágok neki, és sírva fakad, pedig nem is bántom őt. Most jött rá, milyen fájdalmat okoz ő nekem a rúgásokkal, ütésekkel.

11. Valamiért a fiam egy született úriember, aki minden lányt megvéd. Láttam, ahogy megvédi a lány osztálytársait, ahogy kinyitja az ajtót a kisebb lányoknak, de nekem és a nagymamájának is. A lányomnak teljesen természetes, hogy a fiútestvére óvja őt. A fiúk igazi védelmezők, ezt csak az veszi észre, akinek fia van.

12. Csak a fiús anyukák tudhatják, hogy bármilyen tárggyal lehet lövöldözni, és hogy bármilyen helyiség (templom, orvosi rendelő stb.) játszótér lehet, ahol mindig van néhány mászóka, amire fel kell mászni. Ja és a bilis viccek a legjobbak…

13. Három fiam van , 9, 5 és 3 évesek. Elmondhatom, hogy mindig minden pisis. Nem számít, milyen keményen próbálkozom, valami mindig pisis lesz. Jó hír viszont, hogy bárhová tudok velük menni. Épp túrázunk, de pisilniük kell? Nem gond, keresnek egy fát.

14. Párját ritkító egy 7 és egy 10 éves forgószéllel az élet. A hanghatások mesterei. Örökmozgó karok, lábak, szájak, könyökök. Állandó a kosz, a fára mászás, a futkározás, a videójátékozás. A szárítógépben mindig találok egy makkdarabot, egy követ, vagy egy Lego fejet. És amikor már azt hiszed, soha nem lesznek a társadalom normális tagjai, mert nem hajlandók fogat mosni, befejezni a házi feladatot vagy normálisan felvenni a nadrágot, akkor egyszerre mindent megcsinálnak, adnak neked egy hatalmas ölelést, egy gyöngéd puszit az arcodra, szednek neked egy gyönyörű virágot az udvarról és minden rosszat elfelejtesz egy pillant alatt.

15. Három fiú édesanyjaként megtanultam, hogy mindent el lehet törni, de mindent meg is lehet ragasztani. Imádják szétszedni, majd összeragasztani a dolgokat.

16. Egy jó tanács, ha fiaid vannak: mindig ellenőrizd a nadrágok zsebeit mosás előtt, kivéve persze, ha szereted, ha halott bogarakkal és kavicsokkal van tele a mosógéped.

17. Bárhogy is szeretnéd megóvni őket, nem fogod tudni megakadályozni, hogy rámpákon ugráljanak a bringájukkal, hogy fára másszanak és leessenek, hogy piszkálják a darázsfészket. Ezért inkább készülj fel, és legyen otthon elsősegély dobozod.

18. Két fiút nevelek, és bár nem tudom mindenre a választ, a fiúk és édesanyjuk közötti szoros kapcsolat tagadhatatlan. Az apjuk a szuperhősük, a nap azonban mindig velem kezdődik és velem is végződik. És bár néha kétségbeesek, elveszítem az irányítást, tudom, hogy a nap végén az összes erőfeszítésem elnyeri méltó jutalmát, a semmi máshoz nem fogható szeretetet.

19. A fiam megtanított arra, hogy másképp nézzem a világot. Ha a lányomról van szó, bízok az intuíciómban és a tudásomban, hiszen én is lány vagyok. Ha a fiamról, abban kell bíznom, hogy le tud ugrani a magas helyekről.

20. A fiúkról mindenki azt hiszi, hogy tele vannak energiával, hogy hangosak, zajosak és mindig elfoglaltak. Ez igaz is, viszont amit sokan nem tudnak, hogy ők is érzékenyek, gyöngédek és nagyon tudnak szeretni. Veled akarnak lenni, téged akarnak utánozni. Én engedem őket. Ma még csak fiúk, de nemsokára férfiak lesznek, és az emberi fajnak szüksége van olyan férfiakra, akik jók, érzékenyek és figyelmesek.

21. Öt fiam van, azt tanultam meg mellettük, hogy mindenből lehet versenyt csinálni. Ki képes elkészülni a legkorábban, ki tud elsőként az asztalhoz ülni, akár kész van a vacsora, akár nem, ki tudja a legmesszebbre hajítani a pólót. Minden egy verseny!

22. Két lányom és három fiú unokám van. 5, illetve 2 és fél évesek. Tudom, hogyan tegyem őket boldoggá, akár etetésről, akár öltöztetésről van szó, minden szituációban megtalálom a megoldást.

23. Mit tanultam fiús anyaként? Azt, hogy egyáltalán nem kell megtanítani nekik, hogyan kell egy rámpán biciklizni. Maguktól tudják. És ha egyszer elkezdik, nincs megállás.

24. A világ összes pontját felkutattam már, de mégsem találom a fiam nadrágját. Mégis hová tud így eltűnni? Nem értem. Amit viszont tudok fiús anyaként, az az, hogy a legjobb ujjfesték az étel.

25. Mindig koszosak, mindig bolondoznak, és mindig csinálnak valami olyat, amitől legszívesebben kitépnéd az összes hajad. Megijesztenek és sokszor azt sem tudod, mit csinálsz. Aztán egy éjszaka átölelnek, meg akarják fogni a kezed és el sem akarják engedni és azt mondják, szép vagy, nagyon szeretnek. És ezzel megerősítenek abban, hogy nem kell elbizonytalanodnod, mert mindent, de mindent jól csinálsz anyaként.

A cikk forrása itt.

Kapcsolódó cikkeink: