Kisgyerek

Ezeket jó lett volna tudni, mielőtt fiús anya lettem – ráadásul duplán

"Neked is két fiad van? Üdvözlünk a klubban! Ez a legvarázslatosabb, legcsodálatosabb… ó, egy pillanat. Hé, ne ülj rá a kutyára!"
2023. Február 14.
Fiútestvérek a nappaliban játszanak
Kép: Getty Images

Gratulálok, kétgyermekes anya vagy, ráadásul mindketten fiúk! Szuper! Üdvözöllek a klubban – kezdi vallomását egy édesanya a Today.com-on. Ez lesz az egyik legcsodálatosabb fejezet… Bocsánat! Elvesztettem a gondolatmenetemet. Áú! Igen, nehéz befejezni egy gondolatot, miközben valami az arcod felé repül. Ha két fiú édesanyja vagy, akkor egy falunyi fiús anyára van szükséged ahhoz, hogy össze tudj rakni egy teljesen működő agyat.

Bárcsak tudtunk volna a következőket, mielőtt ez a két elbűvölő csirkefogó belépett az életünkbe!

Amikor az első fiad megszületett, akkor még képes voltál figyelni magadra és másokra, minden elég rendezetten működött. Becsüljétek meg, mert hamarosan búcsút mondhattok ennek! Amint a második fiad feláll, soha többé nem leszel képes egyetlen dologra sem összpontosítani a figyelmedet, mert abban a pillanatban, ahogy hátat fordítasz, valami történni fog.

A fiús anyák szavak nélkül is…

Van egy lányod? Igen? Hát jó volt megismerni téged! Én csatlakoztam ehhez az exkluzív, kimerítő, félelmetes, csak férfiakból álló klubhoz, és a lányos anyukák egyszerűen nem tudnak azonosulni a fájdalmammal. Létezik egy tipikus bólogatás, ami csak a fiús – pláne több fiús – anyákra jellemző. Ez az, amikor találkozol egy másik anyával, és megtudod, hogy neki is két fia van, és mindketten olyan arcot vágtok, ami mosolygásnak tűnik, de valójában egy néma sikoly. Nem szóltok egy szót sem, de tökéletesen megértitek egymást.

Soha ne hasonlítsd magad másokhoz!

Ez mindig igaz, de különösen igaz a fiús szülőkre. Ne hasonlítsd magad ahhoz az Instagram-mamához, akinek hét gyereke egyforma fehér, makulátlanul tiszta ruhában, mosolyogva sorakozik egymás mellett, biotejet szürcsölgetve. Biztos, hogy a fotózás közben a bébisitter fenyegeti őket, hogy jók legyenek.

Amikor a fiaim kisgyerekek voltak, néhány lányos anya barátnőm olyan dolgokat csinált, mint például egy egész délutánt ruhavásárlással és teázással töltött a gyerekeivel, és én annyira irigyeltem őket. Ez olyan jól hangzik! Teázgatni! Vásárolgatni! Öt percnél tovább csendben ülni! Ezek olyan dolgok, amikről hallom, hogy másnál működik, és talán egyszer majd én is megtapasztalom őket, de nem most. Nem a fiaimmal. És ez így van rendjén.

Várjunk csak egy kicsit. Túl nagy a csend.

Meg kell néznem, hogy a gyerekek nem hagyták-e el a lakást, vagy nem gyújtottak-e fel valamit.

Azt mondod, gyorsan telik az idő? Mennyire gyorsan? Tudnál pontosabban fogalmazni, és esetleg készítenél nekem egy visszaszámláló órát, amit a konyhában tarthatok?

Amikor hallod, hogy nagyobb gyerekek szülei arról beszélnek, hogy az évek elrepülnek, tudd, hogy az összes fiús anya is átkozza ezeket az embereket és a nevetséges ki kijelentéseiket, mert a napok inkább vánszorognak, ha két fiad van. Azt hallod, hogy sírni fogsz azon a napon, amikor az elsőt, majd a másodikat is elengeded az egyetemre, egy másik városba. De vajon tényleg sírni fogsz? (Spoiler: igen, biztosan fogsz.)

Készülj fel az állandó lármára!

Nem ismerlek téged, de fogadni mernénk, hogy az életed eddig békésen telt. Harapás? Verekedés? Üvöltés? A csirkefalatkák halálos fegyverként való használata? Hírből sem hallottál róla, igaz? Az erőszak mennyisége, amit elviselsz, lassan növekszik, amíg azon kapod magad, hogy olyan dolgokat mondasz, mint: „Van vér? Törött csontok? Rendben, akkor játsszatok szépen, és ne zavarjátok anyut.”

Ezek nem csak nemi sztereotípiák?

Sok minden igaz ebből persze minden testvérre, nemtől függetlenül. A lánytestvéreknek is vannak csatáik. És mindannyian megtanultuk, hogy amit a nemekről sokszor hiszünk, azok csak társadalmi konstrukciók. Mégis, néhány dolog egyszerűen más a fiúk nevelésében. És természetesen minden gyerek más, egyedi, különleges és megismételhetetlen.

Jó összebújni a fiaddal?  Még ennél is ezerszer jobb lesz, amikor még egy fiúval bővül az ölelkezés. Az ölelések és a puszik, amelyeket ettől a két izzadt, koszos kis koboldtól kapsz, a legjobbak az egész világon. Még ha egy perccel azelőtt még azt fontolgattad is, hogy elküldöd őket internátusba. A szíved csordultig lesz, annyira szereted őket.

Forrás: today.com