Kisgyerek

Melyik is a gyengébbik nem?

Bár többnyire a férfiaktól, fiúktól várjuk el, hogy erősebbek, határozottabbak, keményebbek legyenek, biológiai szempontból, különösen a születés körüli időszakban, esendőbbek a lányoknál. Tippek, hogyan erősíthetitek őket!
2011. November 16.

Melyik is a gyengébbik nem?

Úgy tűnik, sokszor a fiúk esendőbbek, betegesebbek. Valóban így van ez? Az biztos, hogy már a világrajövetelükkor több gond van velük.

Átlagosan fél órával tovább tart egy kisfiú megszületése, mint egy kislányé. Gyakrabban kell császármetszéssel világra segíteni őket, mint a lányokat, és az újszülött intenzív osztályokon is több a fiú, mint a lány. Az orvosok szerint mindezekre nem elégséges magyarázat a nagyobb születési átlagsúly (3600 gramm fiúknál, 3450 gramm lányoknál) és a nagyobb fejkörméret. Szomorú adat: a koraszülöttek és a halva születettek között is több a fiú.

Örökletes betegségek

Valószínűleg a kromoszómák közt keresendő az oka annak, hogy fiúk közt gyakoribbak az örökletes betegségek is. A férfinemet két különböző, x és y kromoszóma határozza meg, míg a nőit két x kromoszóma. A nemi kromoszómák génhibáját fiúknál nem helyettesítheti egy vele azonos, de egészséges másik, míg a lányoknál igen. Egyes örökletes betegségek azonban gyakoribbak a lányok körében, például a csípőficam négyszer olyan gyakori.

Többször betegek?

A kórházak összesített statisztikája ezt nem támasztja alá, még ha részadatok szerint valóban úgy tűnik, hogy több fiút kezelnek felső légúti fertőzéssel, mint lányt. A húgyúti fertőzés azonban biztosan ritkább náluk, a hosszabb húgycsövön ugyanis nehezebben jutnak el a kórokozók a húgyhólyagig.

Gyakoribb az allergia?

Bár a fiúk korábban kezdik, de “kinövik” a panaszokat. Az első életévekben csaknem kétszer annyi fiút gyötör az asztma, mint lányt, a szénanátha is gyakoribb köztük. Serdülőkorra azonban változik az arány, a nagylányok közül többen szenvednek a pollenektől és a poratkától.

Sérülékenyebb a lelkük?

Eleinte mindenesetre úgy tűnik, hiszen óvodás- és iskoláskorban négyszer olyan gyakori a dadogás és a bekakilás fiúknál, mint lányoknál. A hiperaktivitás és a figyelemzavar pedig nyolcszor annyi fiút érint, mint lányt. Azonban serdülőkor után inkább a lányok panaszkodnak fejfájásra, idegesek, depressziósak, és evészavaraik vannak. Vajon mitől fordul a kocka, talán a férfiak az évek múlásával páncélt növesztenek a lelkük köré?

Mit tehetünk a fiúkért?

Ötletek apáknak

– Legyen ott az életében! A kisfiát nők veszik körül az óvodában, iskolában. Töltsön minél több időt vele, és mutassa meg, hogy jó dolog férfinak lenni.

– Birkózza le és ölelje át a fiát! A fiúk szeretik a vad játékokat, apával szemben végre teljes erőből küzdhetnek. Ugyanakkor jólesik nekik a vigasztalás, amikor valóban fájdalom éri őket. Vállaljon részt a nevelésből is! Anya tanul a gyerekkel, ő noszogatja rendrakásra, ő küldi el lefeküdni, ő keltegeti? Amikor apa megjön a munkából, már fáradt ehhez, jöhet a játék? Ilyen egyoldalúság senkinek nem előnyös. A konfliktusok nem csak a feleségére tartoznak.

– Milyen férfiképet mutat magáról? Milyennek tűnik a családja szemében? Miért segít a fia a háztartásban: azért, mert az anyja megköveteli, vagy azért, mert látja, hogy az apja is segít?

– Nem kell tökéletes férfinek látszania! A kisfiúk csodálattal néznek az apjukra, és velük dicsekednek az oviban. A nagyobbakat már elnyomja a tökéletes apa árnya. Ismerje el hibáit, sőt, időnként hagyja, hadd legyen a fia az ügyes.

– Ne ragaszkodjon a tipikus férfiideálhoz! Ne erőltessen rá a fiára olyan szerepet, ami nem az övé. Fogadja el, ha fiú létére fél a kutyától, vagy nem szeret focizni.

Ötletek anyáknak

Engedje közel magához! Anya szeme fénye, büszkesége, de kevesebbet van karban, kevesebbet dédelgetik, simogatják. Pedig egy kisfiúnak minderre ugyanannyira szüksége van, mint egy kislánynak.

– Két-három évesen az apa szerepe egyre hangsúlyozottabb. Ő lesz a fia példaképe, amint felfedezi a nemi azonosságot. Ne akadályozza túlzott ragaszkodással, hogy fia leváljon.

– Vonja be a férjét a kisbaba körüli teendőkbe! Lehet, hogy apa gyakorlatlanabb kezdetben, de annál érdekesebb a kicsinek az újszerű bánásmód.

– A szomszéd kislány ennyi idősen már beszél és bilizik? Kisfiának arra van szüksége, hogy anyja az ő egyéni fejlődését kísérje figyelemmel, és elismerésével, türelmével segítse.

– Határozottan képviselje saját érdekeit! Az anya nem szolgáltató vállalat, nem az a feladata, hogy a jövő sportolóját, matekzsenijét vagy hegedűművészét képviselje, étellel, tiszta ruhával ellássa. Elsősorban nő, aki azzal, hogy elégedett és magabiztos, érezteti a fiával, hogy a nemek ugyan különbözőek, de egyformán erősek.

Ötletek egyedülálló anyáknak

– Bízzon a jövőben! Nem könnyű egyedül férfivá nevelni egy fiút, de nem is lehetetlen. Az egyedülállók fiai sem vadabbak vagy gyámoltalanabbak, mint a többiek. Számítson a többi nevelő segítségére is, aki kisfiával az oviban, iskolában foglalkozik.

Tartsa fenn a kapcsolatot volt férjével! Ő is felelősséggel tartozik a gyerekéért, és ez némi gondot levesz a válláról. Ne avatkozzon bele az apa-fia kapcsolatba. Ha az apa megbízhatatlan, csalódást okozott a fiának, vigasztalja meg őt anélkül, hogy rosszat mondana férjére.

– Az apa nem vetélytárs. Aki kevesebb időt tölt a gyerekkel, szeretné akkor minden jóval elhalmozni. Anya a hétköznapok kötelességeiért felelős, apával meg kirúgunk a hámból – kedvezőtlen helyzet, ám csak rontunk rajta, ha felborítjuk a hétköznapok biztonságát.

– Szerencsés, ha van a környezetünkben néhány férfi, aki alkalmanként foglalkozik a fiúval. Vonjuk be programjainkba időnként a nagypapát, unokatestvért, ismerőst.

– Az apát nem tudjuk helyettesíteni – ezt hiábavaló igyekezet megpróbálni. Maradjunk csak meg anyának. Kisfiunk nem a partnerünk – ne általánosítsunk vele szemben, még akkor se, ha valóban azonosságokat vélünk felfedezni. Dühünket ne vezessük le rajta, ám érzelmi szükségleteinket sem ő hivatott kielégíteni.

Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: Kismama magazin