Kisgyerek

Így neveld a fiútestvéreket!

Ha csupa fiúval áldott meg a sors, jó és rossz hírünk is van. A rossz, hogy nagy az esély, hogy elcsattan egy-két pofon a legények között, a jó, hogy hamar eljátszanak majd egymással.
2010. Augusztus 27.

Így neveld a fiútestvéreket!

Fiú testvérek

Ahány ház, annyi szokás. Sőt, ahány fiú, annyiféle. De azért jellegzetes hangulat uralkodik a fiús házaknál. Elég körülnézni a nappaliban: kisautó, fénykard, építőkocka mindenütt.

A fiús szülők könnyen kétségbeesnek, ha fiúk lányosan viselkedik, lányos játékot választ, míg ha a lány fiús, az többnyire bocsánatos bűn. Ne hibáztassuk ezért a szülőket, világszerte egyértelmű a társadalmi előítélet a nőies férfiakkal szemben. Ennek eredménye a legtöbb fiús házban, hogy a szülők támogatják a férfias megnyilvánulásokat, és csírájában fojtják el, ami lányos.

Az ősi kultúrák beavatási szertartásai szinte mindenütt a fájdalom rezzenéstelen elviselését követelték meg a fiúktól, és ma is elhangzik: az igazi férfi nem sír! Ezen azért érdemes elgondolkodni, hiszen a mai társadalomnak nagyobbrészt nem rettenthetetlen katonákra vagy mindent elviselő vájárokra van szüksége, hanem szociálisan (is) érzékeny társas lényekre. A női és férfiszerepek egy része ugyanis összemosódóban van, ez ellen sokat nem tehetünk, jobb, ha alkalmazkodunk hozzá.

Kiskakasok

Ha csupa fiúval áldott meg a sors, jó és rossz hírünk is van. Előbb a jó hír: a tesók már oviskoruk elején nagy valószínűséggel egész jól együttműködnek autópálya-, vonatsín- és legóváros-építésben. Aztán gyűjteni kezdik a szörnyeteges kártyákat, egymás közt is csereberélnek, és most jön, amit csak harminc év múlva árulnak majd el neked: hogy miért égett le a Dani szemöldöke, és hogy volt az a robbanás a Gergőék udvarán, na, ahhoz is közük volt… Szóval lényeg az, hogy jól elvannak együtt, jobban, mint ha kishúguk született volna, aki csak annyiban szórakoztató, hogy le lehet nyírni titokban az ő kicsi pónijának szivárványos selyemsörényét.

Így neveld a fiútestvéreket!

A rossz hír: nagy az esély, hogy elcsattan egy-két pofon a legények között. A fiúknál szinte törvényszerű, hogy rangsort akarnak felállítani. A felmérések szerint ehhez a szülők is hozzájárulnak, hiszen fiaiknál jobban elfogadják a versenyt, a rivalizálást, sőt azt is, hogy egy férfi nem hajol meg a hatalom előtt, vagyis nem mindig engedelmeskedik.

Az is előfordul, hogy maguk a felnőttek erősítik meg a szemet szemért elvet a játszótéren, azt közvetítve, hogy aki férfi, nem hagyja magát. Abba nem mindig gondolunk bele, hogy ez a szemlélet a családon belül szó szerint visszaüthet. A mások és saját maga felé irányuló agresszió kérdéséről jobb minél hamarabb állást foglalni. A legegyértelműbb a zéró tolerancia elve. Nem verekszünk és kész. Ez a törvény.

Sokfélék

Akárhogy is nézzük, a fiúk csak egy dologban biztosan egyformák, azt is a pelenka rejti. Ettől eltekintve a srác lehet türelmes vagy lobbanékony, alkalmazkodó vagy öntörvényű, bújós vagy távolságtartó. Vagyis ember. Nem teszünk jót, ha a bennünk élő férfiképet szeretnénk ráerőltetni. Minden gyereknek mutassuk meg az élet összes területét, kiváló szakácsok, orvosok, énekesek, művészek kerülnek ki az erősebbik nem köreiből. Ma már (újra!) vannak köztünk remek tanító bácsik, óvó bácsik, kórházi ápolók a gyerekosztályon, akikért rajonganak a gyerekek.

Engedjük, hadd találja meg a saját útját az életben! Készítsük fel az önállóságra is, vezessük be a házimunkák rejtelmeibe. Jól fog járni vele!

Mire figyelj?

Használja a kezét

A mai “ha elromlott, kidobom” világban nagy a kísértés arra, hogy a barkácsolás kimaradjon a fiúk életéből. A közös madáretető-készítés, biciklijavítás, villanyszerelés azonban nem amolyan konzervatív cserkészvirtus, nagyon sok értéket képvisel. Először is biztonságot ad a fiúnak, hogy képes úrrá lenni a környezetén. Átéli a “maradandót alkottam” élményét is, és az együttes tevékenység örömét, amit az apa-fiú páros örökké a szíve közepén hordoz.

Csajos dolgok

Lehet, hogy egy idő múlva eleged lesz abból, hogy még a sminkestáskádban is matchboxot találsz. Néha kérj kimenőt a fiúktól, ha szükségét érzed valami csajos kalandnak. A legjobb, ha kerítesz egy keresztlányt, akivel babázhatsz kicsit.

Magánélet

A fiúk nagyon jól együtt tudnak működni a szokásos játékaikban, mégis szükségük van néha egy kis magánéletre. Fontos, hogy ezt biztosítsd nekik, a tesóknak nem kötelességük egymást lekötni, főleg nem állandóan jól érezni magukat egymás társaságában. Kiskamasz korában meg, akár fiú-, akár lánytestvérei vannak, joga van magánterülethez is.

Felnőttek a fiúkról

“Háromfiús anyuka leszek. És nagyon örülök. A napokban gondolkodtam azon, hogy lehet, hogy nekem ez a dolgom. Hogy három fiút neveljek fel. Hát, ha ez a dolgom, ezt teszem. Lányt majd hoznak haza a fiúk. Vagy örökbe fogadunk egyet. Persze valószínűleg csak viccelt az élet, mikor ezt felvetette. De ha nem, akkor majd lesz egy lányunk is 🙂 Én most nagyon boldog vagyok, már nagyon várom a kisfiam.” (ajandekravarva.freeblog.hu)

“Két nagy fiam van már. Úgy gondolom, hogy a fiús anyukák kicsit veszítenek a finom nőiességükből az évek alatt, hiszen állandóan férfiakkal vannak körülvéve otthon, minden szempontból. Ruházat, beszédtéma, szórakozás, szabadidő és így tovább. Persze ezt a tipikusan fiús személyiségű anyukák nem érzik, de én nem voltam és nem is lettem az. Mindig is éreztem a hiányát a lányosabb, most meg már a nőiesebb dolgoknak.” (hoxa portálja)

“Az első fiú, a második fiú, ez valahogy nem volt érdekes, volt lánynév is, de ha fiú lett, hát fiú. A harmadiknál már ott motoszkált, hogy hát jó, de azért mégis… Négykézláb szültem, nem láttam rögtön a babát. A hátam mögött motoszkáltak vele, valami volt a zsinórral. Én türelmetlenül kértem, hogy adják oda, de ha nem lehet, legalább mondják meg, hogy fiú vagy lány. A bába csak annyit mondott: pár pillanat, és magad megnézed. Végre úgy helyezkedhettem, hogy megfoghattam a picikét, de ahogy megkaptam, teljesen elvarázsolt. Beleszerettem, már nem az volt a fontos, hogy lány-e, hanem hogy van. Persze ő is fiú lett…” (e-mail)

Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: Kismama magazin