Gyerek

A fiútestvérek visszavetik a fejlődésben a lányokat

Ausztrál kutatók 273 személy megkérdezése után azt találták, hogy az idősebb fiútestvérek jelenléte átlagban 1 évvel késlelteti a menstruáció megjelenését a lányoknál, míg a fiatalabb fiútestvérek a szexuális aktivitás kezdetét késleltették a nőknél.
2010. Szeptember 08.

Eddig is ismert volt a fiútestvérek jelenlétének hatása a lányokra. A kutatók 197 nőt és 76 férfit (18 és 75 év közöttiek) kérdeztek meg.

“Ez a kutatás segít, hogy jobban megértsük a családi dinamika befolyásoló hatását a fejlődésben” – mondta Fritha Milne, a Nyugat Ausztráliai Egyetem viselkedési ökológusa.

A kutatók megpróbálták megmagyarázni a menstruáció és a szexuális aktivitás későbbi megjelenését, így kizárták az olyan tényezőket, mint a társadalmi-gazdasági helyzet. Azt feltételezik, hogy  az idősebb fiútestvérek talán a lányok fiziológiai érését késleltették, gondolati stresszt alkalmazva és több szülői figyelmet elszívva. Ezzel ellentétben a fiatalabb fiútestvérek talán a lányok viselkedési érésére hatottak: követelték nővérük gondoskodását.

Más statisztikák (mint például a terhességek száma vagy az életkor az első terhesség idején) nem mutatták ki a fiútestvérek hatását. A hatás hiánya talán a mai nők hosszabb függetlenségének köszönhető: korábban megtapasztalják a gyermeknevelést – mondták a tudósok. Az “előanyasági idő” alatt a nők tapasztalatokat gyűjthetnek, melyek segítséget nyújtanak jövendő családjuknál, legyőzve a fiútestvér negatív hatását.

MagzatfejlődésAz előző tanulmányok azt mutatják, hogy azok a fiúk és lányok, akik 1 vagy 2 fiútestvér után születtek, jelentősen kisebb súllyal jöttek a világra, mint azok, akiknek nem volt idősebb testvérük. Fiút szülni többe kerül az anyának, mint lányt: a fiú babáknak 10 százalékkal több ételre van szükségük és a fiúmagzatot általában tovább hordja az anya a méhben. Születéskor a fiúk átlagban nehezebbek, mint a lányok.

“A jövőbeli kutatásoknak a főbb mechanizmusokra kellene koncentrálniuk, így felderíthetjük, hogy miért és hogyan késleltetik a fiútestvérek a lánytestvéreik szexuális érésének és aktivitásának megjelenését” – mondta el Milne.

Animáció: HáziPatika.com

Forrás: Medipress