Terhesség

Fiú vagy lány? Mindegy!

Az ultrahangos vizsgálatok óta szinte triviális, hogy amint csak lehet, megmondják az orvosok a baba nemét. Kivéve, ha valaki külön kéri, hogy maradjon ez titok.
2016. Május 31.

Fiú vagy lány? Mindegy!

Gyakran már a 12. héttől, de a 20. héttől pedig szinte biztosan tudni, hogy fiú vagy lány fog a világra jönni, csak kivételes esetben fekszik az ultrahangos vizsgálatokon olyan szemérmesen a baba, hogy még ezután is rejtve marad a nagy titok.

A megfelelő színű babafelszerelés beszerzése és a névválasztás persze csak praktikus szempontok, anya és apa leginkább annak örül, hogy fiú, mert…, vagy annak, hogy lány, hiszen… Sok családban élt elvárás régebben az egyik nemű, de általában fiú utód iránt, ma már ez inkább csak olyan nagycsaládoknál fordul elő, ahol több azonos nemű gyerek után várnak még babát.

Mindkettőnek örülünk

Az első gyereknél a párok többsége nyitottan áll mindkét nem fogadására, ezért nem érzik olyan sürgetőnek a nemre vonatkozó kérdést, a biztos tudással szemben meghosszabbítják azt az időt, amikor gondolatban teret engedhetnek mindkét lehetőségnek.

– Valóban egyformán örültünk volna fiúnak és lánynak, sem bennünk, sem a rokonokban nem éltek határozott és erős vágyak valamelyik nem felé – mondja Orsi, egy négyéves és egy hathónapos kislány anyukája. – Mindkét várandósság alatt váltakozva gondoltam fiúra és lányra egyaránt, egyik felé sem húzott jobban a szívem, és ez harmadszorra is így lenne, nem olyan hangsúlyos kérdés, hogy fiú-e vagy lány. Fontosabb számomra a meglepetés, hogy az teljes legyen.

– Jó eljátszani a gondolattal, hogy milyen lesz, ha fiunk vagy lányunk születik, élvezzük ezt az izgalmas várakozást most, a második babát várva is, és így volt ez az elsőnél is – meséli Halasi Melinda, a két és fél éves Berzsián anyukája. – Másik fő érvünk, hogy a mai modern vizsgálatok mellett is hallani tévedésekről, és az szerintem kellemetlenebb érzés, ha lányként gondolok rá, de fiú érkezik, vagy fordítva, mintha egyáltalán nem tudom előre a nemét. Férjem szerint pedig annyi mindent tudunk már előre a vizsgálatok révén, legalább ez legyen meglepetés.

Gratulálunk apuka, kisfia született

Lehet, hogy így, vagy éppen lányos változatban fog elhangozni a várva várt bejelentés, Kata és Balázs ugyanis amellett, hogy nem akarják a szülés előtt megtudni első babájuk nemét, nem apás szülést terveznek. – Az utóbbiban egyetértettünk kezdettől fogva, a nemét illetően én ragaszkodtam a meglepetéshez – mondja Gonda Katalin.

– Az első ultrahangos vizsgálatnál megmondtuk az orvosnak, be is van írva a számítógépes nyilvántartásban az adatok közé, de azért minden alkalommal elismétlem, nehogy véletlenül elszólja magát valaki. Anya sem akarta tudni annak idején, tetszett ez az ötlet, és bár Balázs és a családja erősen kíváncsiskodtak, nem engedtem nekik. Így amikor erősen rugdos, kisfiúnak képzelem, amikor kevésbé aktív, lánynak. Anyukám sok aranyos ruhát szeretne varrni a babának, és kislányt valóban jobban lehet öltöztetni, de ezzel várnia kell, vagy egyszerűen csak kihagyja a rózsaszínt a választékból.

Mit ad Isten

– Nagyon szeretem a meglepetéseket, szeretek várakozni – folytatja Orsi. Gyerekkoromban karácsony előtt kikutattam, hová dugták el az ajándékokat, de nem bontottam ki, nem néztem meg, csak a fa alatt, mert élveztem ezt az előzetes örömöt is. A várandósság alatt is úgy éreztem, a megajándékozottság örömét nyújtottam meg azzal, hogy hagytam magam meglepni. A második szülésnél ez olyan teljes volt, hogy még akkor sem mondták meg, magunk nézhettük meg, ki is bújt elő. Igazi katarzis-élmény volt.

Mindegy, csak egészséges legyen?

Hát persze ez igaz, de nemünk elválaszthatatlanul hozzánk tartozik. A magzatra kisfiúként vagy kislányként gondol az is, aki a várandósság alatt még nem akarja lezártnak tekinteni ezt a kérdést.

– Az első várandósságnál úgy éreztem kisfiú fogadására fel kellene készülnöm – mondja Bakosné Rochlitz Réka, a kétéves Zsiga és a pocaklakó hugi anyukája. – Egy kislánnyal való harmonikus kapcsolat kialakítása a kezdetektől valahogy kézenfekvő, egyszerűbb feladatnak tűnt, talán mert mi négyen lánytestvérekként nőttünk fel otthon. Éppen ezért fontos volt számomra már a várandósság alatt is a neme, sokat segített abban, hogyan vegyem fel vele a kapcsolatot, de nem árultuk el senkinek, hogy kevésbé szóljanak bele a névválasztásba meg minden másba.

Ezt azonban olyan nehezen bírtam ki, hogy másodszorra nem titkolóztunk. Most már nem is tartottam egyik lehetőségtől sem, így az sem zavart, hogy csak nagyon sokára derült ki, hogy kislányt várok. De az most is igaz volt, hogy sokkal jobban tudtam viszonyulni hozzá onnantól kezdve, hogy megtudtam a nemét.

És amikor mégis fontos az apró különbség

– Én sem szerettem volna tudni az első gyermekünk nemét, hogy a várakozás teljes legyen, hogy a születés pillanata még nagyobb meglepetés legyen, hogy akkor szembesüljünk, ki érkezett hozzánk, amikor először meglátjuk – meséli Antalovics Jadranka, két kislány, Emma és Míra anyukája.

– Elsőre még nem is voltak “elvárásaim”, hogy milyen jó lenne a kislány mellé még egy kislány. Aztán a 33. hétben az orvosom vesenagyobbodást látott az ultrahangon, ezért elküldött 3D-vizsgálatra is. Az az orvos pedig megnyugtatott, hogy ez a jelenség lányoknál nem olyan ritka, ne aggódjak…Így aztán mégsem lett meglepetés, másodszorra pedig már győzött a praktikus szemlélet: volt már egy kislány csomó lányos cuccal, éppen költöztünk, szóval “Ketteskénél” már tudni szerettem volna, kell-e komplett ruhatárcsere és lehet-e rózsaszínűre festeni a falakat, Emma is tudni akarta, milyen kistesót várjon.

Egyes genetikai problémák nemhez kötöttek, ezért szükséges lehet a magzat nemének mielőbbi meghatározása. Ám ha ilyesmiről nincs szó, és nem szeretnéd megtudni a születendő baba nemét, időben szólj az orvosnak, mert legtöbbjük rutinszerűen tájékoztatja a szülőket erről is. A babavárás idejét egyaránt szebbé teheti a titokzatosság és a baba nemének tudatában történő ráhangolódás, készülődés, ám időben, még az első döntő ultrahangos vizsgálat előtt beszéljétek meg, hogy melyiket is választjátok.

Hogy miért jó egy kislány vagy éppen egy kisfiú?

Gyerekkorod nagy szerzőpárosától kismamaként is kedves és humoros választ kapsz erre. A gender trend korában jól szórakozhatsz a nemi sztereotípiákon. Könyvtárban vagy antikváriumban megtalálod. Janikovszky Éva – Réber László: Örülj, hogy fiú / Örülj, hogy lány

Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: Kismama magazin